Avskrevet sensasjonsmann kan ødelegge for NFL-legenden

Natt til mandag vil over 100 millioner amerikanere benke seg foran TV-en for å følge Super Bowl LII.

Nick Foles tok over da Eagles’ quarterbackstjerne Carson Wentz skadet seg i november.

Super Bowl blir betegnet som den desidert største sportsbegivenheten i USA. I 2015 ble det satt seerrekord med 114,4 millioner TV-skuelystne.

Årets finale – som er nummer 52 i rekken – står mellom New England Patriots og Philadelphia Eagles. Oppgjøret spilles på U.S. Bank Stadium i Minneapolis, Minnesota, som tar 66,655 tilskuere og er hjemmebanen til Minnesota Vikings.

Patriots har vært den ledende klubben de siste 17–18 årene, med fem Super Bowl-triumfer siden 2001. Dette er åttende gang laget er i finalen med Bill Belichick som trener og Tom Brady som quarterback. Sistnevnte er allerede en legende i NFL. 40-åringen har spilt åtte Super Bowls, og vunnet fem ganger. Ingen spillere står med seks triumfer, og dersom New England-laget vinner natt til mandag, blir 40-åringen historisk.

Patriots har blitt laget alle elsker å hate på grunn av suksessen, og derfor holderstore deler av den amerikanske befolkningen med underdogen Philadelphia Eagles natt til mandag.

– Det er et par åpenbare grunner til at «alle» hater Patriots. De har vært dominerende i 18 år, og det er mye vanskeligere i amerikansk fotball enn i andre lagidretter, sier Viasats NFL-ekspert Arnstein Frilling.

Diverse uheldige episoder har også gjort sitt for å svekke populariteten til Patriots. For noen år siden ble klubben tatt for å filme motstanderlagenes signalgivning, noe som blant annet førte til store bøter.

– I jevne kamper kan du også banne på at laget har dommeravgjørelsene med seg. Selvfølgelig vinner de, når de både har dommeren på sin side, og jukser, sier Frilling når han skal prøve å beskrive hvordan Patriots blir betraktet av andre lags supportere.

Les også

Amerikansk stjerneartist vil kjøpe NFL-klubb

Quarterback-legenden Tom Brady leder Patriots i den 52. utgaven av Super Bowl.

Andrevalget har imponert

De fleste ekspertene har Patriots som favoritter i finalen. Mye av grunnen heter Tom Brady, som blir sett på som en av tidenes beste quarterbacker.

– Det har vært klare favoritter før også, men det er vanskelig å spå disse tingene. Dersom denne matchen hadde blitt spilt i november, ville Eagles ha vært favoritt, sier Frilling.

Da var Philadelphia Eagles NFLs beste lag, med quarterbackstjerne Carson Wentz i spissen.

– De var i ferd med å gjennomføre en kjempebra sesong, og Wentz var favoritten til å bli kåret til den mest verdifulle spilleren. Mange mente han hadde vært den dominerende spilleren så langt, sier Frilling.

Så ødela Wentz korsbåndet, og klubben måtte sette sin lit til Nick Foles, som få år tidligere hadde vurderte å legge opp etter at han ble frigitt av Los Angeles Rams.

– Klubben fikk tilbake en fyr som nærmest var avskiltet. Han var lovende for noen år siden, men så ut til å ha mistet alt, forklarer Frilling.

Foles har prestert over evne – spesielt i sluttspillet – og skal ha mye av æren for at Eagles har tatt seg til finalen.

Mot Minnesota Vikings i NFC-finalen presterte han sin beste kamp til nå, og bidro blant annet til tre touchdowns. Da han ble byttet ut to minutter før slutt, reiste de 70.000 tilskuerne seg opp og klappet ham av banen.

Les også

Versjon 2.0 av Norges nye superdrakt skal øke sjansen til OL-gull

Nick Foles hadde planer om å legge opp for et par år siden. Nå er han i sin første Super Bowl.

Brady-effekten

Nå håper mange at han gjentar samme bragd i finalen, og den kan fort bli jevnere enn mange spår.

– Patriots er en svakere utgave nå enn de har hatt før. Alle vet hva Brady har gjort – han har vært til dels strålende – men alle sitter og venter på at dette skal ta slutt, sier Frilling.

NFL-eksperten mener Brady har færre pasningsmål å kaste mot nå. I tillegg pådro viktige Rob Gronkowski en hjernerystelse i Patriots sin 24–20-seier over Jackonville Jaguars i AFC-finalen.

– Gronkowski er et unikum av en spiller, og det er fortsatt usikkert hvor effektiv han blir i finalen, sier Frilling, som mener Eagles har er bedre defensivt enn Patriots.

Eagles vant 13 av sine 16 kamper i grunnspillet denne sesongen, og var det beste laget i NFC (National Football Conference). Patriots hadde samme statistikk i AFC (American Football Conference).

Les også

Slik bør kostholdet ditt være før og etter trening: Her er seks enkle råd

Rob Gronkowski pådro seg en hjernerystelse i AFC-finalen, men er klarert for spill i Super Bowl.

Svindyr reklameplass

Det er ikke bare det sportslige som står i fokus natt til søndag.

– Dette er det største årlige arrangementet i USA, og drar inn enorme inntekter, sier Frilling.

De som ønsker å annonsere under Super Bowl, må ut med mellom fem og 5,5 millioner doller for 30-sekunder sendetid. Det tilsvarer mellom 38 og 42 millioner kroner.

Halvtidsshowet er det alltid også store forventninger til. I 2018 er det Justin Timberlake som er hovedattraksjonen. Han opptrer der for tredje gang, 14 år etter skandaleopptreden med Janet Jackson, som ble avsluttet med at Timberlake rev opp kostymet hennes og blottla det ene brystet.

Super Bowl LII vises direkte på Viasat 4, og sendingen starter kl. 23.00 søndag kveld.