Sport

Lance tideler unna historisk gult

Snakk om historisk comeback. Bare tideler skiller Lance Armstrong (37) fra å bære gul ledertrøye i Tour de France for 84. gang i karrieren.

Lance Armstrong var mannen alle ville ha en bit av etter dramaet på tirsdagens lagtempoetappe. FOTO: SCANPIX

Tour-arrangøren måtte for en sjelden gangs skyld dele opp ett sekund for å fastslå at sveitsiske Fabian Cancellara (28) fortsatt leder rittet sammenlagt. På tirsdagens lagtempo sørget Armstrong og hans Astana-lag for å slå danske Saxo Bank med nøyaktig 40 sekunder.

Det var også avstanden mellom Cancellara og Armstrong før etappen.

– Swiss timing, gliste sveitseren – vel vitende om at tilfeldighetene vippet hans vei med noen få tideler.

Cancellaras lagkamerat, Kurt Asle Arvesen (34), virket svært sterk og hjalp sitt Saxo Bank-lag inn til tredjeplass.

– Vi er ikke fornøyd med innsatsen. Når jeg sitter med overskudd hele etappen gjennom, forteller det at vi ikke kjørte helt på vårt beste. Da vi fikk dårlig tilbakemelding halvveis, ble vi stresset, sa Arvesen til NTB.

Ikke rosenrødt

I en klasse for seg var Astana, der Lance Armstrong viste rå styrke og holdt laget samlet som en velsmurt maskin. Fire år etter at Big Lance la opp på målstreken i Paris med sin sjuende sammenlagtseier i boks, er amerikaneren tilbake for fullt.

Men like etter målgang kom svaret på at alt neppe er like rosenrødt som det ser ut internt i laget. Medfavoritt og kaptein Alberto Contador (26) var eneste rytter som ikke trillet innom Armstrong for å gratulere med innsatsen.

Før Touren gjorde laget det klart at Contador er mannen som skal satses på i sammendraget. Nå er det få andre enn spanjolen selv som tror at nettopp det vil skje.

Når feltet tråkker inn i Pyreneene til helgen, blir det trolig opp til amerikaneren selv om han vil ta over ledelsen i rittet. Taktisk er det imidlertid i tidligste laget.

Da holder det ikke med tideler for tempospesialist Cancellara.

– Litt skuffende er det (ikke å ta over gul ledertrøye), men jeg kan skimte gult i horisonten. Laget gjorde en maksimal lagtempoetappe, mente Armstrong.

Bare den belgiske legenden Eddy Merckx (111) har tråkket flere dager i rittets ledertrøye. Etter først å ha blitt mer eller mindre avskrevet på åpningsetappen i Monaco, har Lance Armstrong snudd egen tilværelse på hodet og klatret nesten til topps i løpet av tre dager.

Uten risiko

Det amerikanske Garmin-laget ble nummer to på lagtempoen, slått med 18 sekunder av Astana. Likevel dominerer Armstrong-laget sammenlagtlisten. Treer er Contador, firer tyske Andreas Klöden og femmer amerikanske Levi Leipheimer.

Cervélo-laget til Thor Hushovd (31) endte på åttendeplass. 1.37 minutt langsommere enn Astana var nordmannens lag over 39 kilometer.

– Vi kjørte bra sammen og sørget for at Carlos Sastre ikke tapte mer enn fryktet på forhånd. Før start hørte vi at tre, fire lag var rammet av velt, så vi ble enig om ikke å risikere noe. I ettertid ser jeg at vi tapte litt tid på det, sa Thor Hushovd til NTB.

– Vi er mange forskjellige typer ryttere i laget og hadde vanskelig for å få til mer. Vi greide nok ikke å gå helt i kjelleren i den tunge og vanskelige løypen.

Flere lag ødela etappen med velt. Blant andre Giro d’Italia-vinner Denis Mentsjov (31) var i asfalten og bidro til at hans Rabobank tapte 2.20 minutter til Astana.

Onsdagens etappe fra Le Cap d’Agde til Perpignan ventes å ende med ny massespurt.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  MDGs nye sjef ofrer ikke det tredje kjønn og rusreform for å vinne flere miljøvelgere

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5