Dette svevet omtales som «tidenes mest effektive skihopp». Nå frykter nordmannen for rekorden.
Sigurd Pettersen holder fortsatt bakkerekorden i Oberstdorf. Det blir Hoppuka-helten minnet på hvert eneste år.
OBERSTDORF: Sigurd Pettersen hadde gjort sine beste hopp i karrieren på trening. Da var det kun et fåtall mennesker som fikk det med seg. Den store utfordringen for nordmannen var å få ut potensialet sitt i tellende konkurranser.
28. desember 2003 satte han utfor i bakken i Oberstdorf under den legendariske Hoppuka. De neste sekundene fikk han ut det han kaller et «makshopp» på den store hoppscenen.
Resten er historie.
– Hva skal jeg si ... Det er stas og artig.
Pettersen tar en tenkepause. Det er en opplevelse som har brent seg fast i minnet til 39-åringen. I 15 år har utøvere prøvd å slå nordmannens bakkerekord på 143,5 meter i Schattenbergschanze i den tyske vinterlandsbyen. Ingen har klart det.
– Det er gøy at den er blitt stående så lenge, men sånne rekorder blir alltid slått. Det er mer en spenning om det skjer i år eller neste år, forteller Pettersen til Aftenposten.
– Tidenes mest effektive skihopp
Så bra var hoppet at hoppforsker Steinar Bråten kalte det «tidenes mest effektive skihopp» i VG året etter.
Han har studert hoppteknikk i en mannsalder for Olympiatoppen og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).
– Den uttalelsen står jeg fortsatt ved, sier han nå, 15 år etter hoppet.
Han forklarer hva som gjorde akkurat dét hoppet så spesielt.
– Hvor effektivt klarer du å fly fremover i forhold til hastigheten du starter med? Det er det som gir effektiviteten. Jeg husker ikke noe annet hopp i nyere tid som har vært mer effektivt, sier Bråten.
Den spesielle feiringen
På sletta ble Pettersen møtt av øredøvende jubelskrik. Arne Scheie gikk bananas for de norske TV-seerne. Det samme gjorde både de tyske og polske kommentatorene.
– Det var et brøl som møtte meg. Det ga godfølelsen. Det var lagkamerater med i feiringen, og hvis jeg ikke husker helt feil var det Tommy Ingebrigtsen som dyttet meg ut på sletta igjen, mimrer den tidligere skihopperen.
For om ikke selve hoppet var spesielt nok, husker mange også hvordan Pettersen feiret den utrolige prestasjonen. Foran folkehavet bøyde han seg fremover og bukket for publikum.
– Jeg hadde ikke så mange gode måter å takke for støtten eller for opplevelsen til de rundt meg. Så da gjorde jeg det, sier han i dag, fortsatt litt usikker på hvorfor det endte med den gesten.
Det var starten på en utrolig uke for Pettersen, som endte med sammenlagtseier i Hoppuka.
STOR TV-GUIDE: Dette må du få med deg av sport i julen
Får ny påminnelse hvert år
Hoppet er stadig den eldste bakkerekorden av de fire bakkene i Hoppuka. Det gjør at Pettersen naturligvis blir minnet på rekorden hvert eneste år.
– Man er selvfølgelig stolt over den prestasjonen man har gjort. Sånn utover det er det egentlig bare noe man tar med seg. Man blir minnet på det hver jul. Det er tradisjon i det, forteller han.
Den beskjedne 39-åringen bor og jobber på Elverum i dag. Etter hoppkarrieren ønsket han å ta en utdannelse. Det har ført ham til Høgskolen i Innlandet, der han nå underviser studenter.
– Jeg er foreleser på idrettsfag. Det er spesifikt trenerstudenter og faglærere i kroppsøving jeg underviser.
Mens han studerte jobbet han som assistenttrener for de amerikanske hoppjentene. Det å gå fra livet som toppidrettsutøver til vanlig jobb synes han har vært fint.
I år som i fjor og året før der, følger han med når Hoppuka arrangeres for 68. gang. Det første rennet i Oberstdorf følger han med argusøyne.
– Vi får være såpass sjåvinistiske at så lenge det er en nordmann som har den, er det greit at rekorden bytter eierskap, sier han lattermildt.