Sport

Han har bygget opp volleyballklubben i Søgne: - Olav er en bauta

– Vi er en mikroklubb med knapt 50 medlemmer. Det har ingenting å si, fordi vi skaper store verdier, sier Olav Eieland.

Olav Eieland er en stor volleyballentusiast, og har spilt en stor rolle med å bygge opp volleyballklubben i Søgne.
 • Henrik Gill

SØGNE/KRISTIANSAND: Olav Eieland er nominert til prisen Årets ildsjel 2017. Han har drevet med volleyball i over 40 år. Han har trent ulike lag i over 20 år, i bl.a. Halden, Oslo og Kristiansand. Men aldri før han begynte i Søgne IL hadde han bygget opp en klubb fra bunnen av.

– Det var meg, sammen med Atle Try Stousland, som startet tiltaket. Vi begynte for omtrent 8–10 år siden. Vi startet i det små sammen med venner, og fikk med oss mange foreldre og barnevenner, også har det bare eskalert derfra, forteller Olav Eieland til Fædrelandsvennen.

Les også

Disse kan du stemme fram til Årets Ildsjelpris

– Samlet inn nærmere 200.000 kroner

55-åringen er far til tre gutter, som alle spiller volleyball.

– Vi så etter hvert behovet for å organisere oss bedre, og fikk hjelp av Kristiansand Sandvolleyballklubb. Vi bygget tre små sandvolleyballbaner på Langenes, som ble brukt flittig av skolen og resten av nærmiljøet. Jeg kaller det bare «Langenes’ største sandkasse», humrer Eieland.

– Da de unge spillerne ble eldre, ble behovet annerledes. Vi bygget derfor seniorbaner på Tangvall, som faktisk holder internasjonal klasse. Vi hadde et godt samarbeid med Tangvall skole, fotballklubben og kommunen, i tillegg til økonomisk hjelp fra banken. Vi har samlet inn mellom 150.000 og 200.000 som har gått til å bygge alle anleggene, legger han til.

Volleyballklubben i Søgne (Langenes Beach Volley) har nå altså snaut 50 medlemmer. Klubben driver med både sandvolleyball om sommeren, og vanlig volleyball om vinteren. Eieland trener alle de tre organisert herrelagene (G15, G17 og G19). G19-laget spiller på seniornivå i 3. divisjon.

– Jeg synes det er utrolig gøy å trene. I tillegg har jeg vært aktiv volleyballspiller lenge, og har også vært med å spilt for seniorlaget vårt. Volleyball er en sport jeg elsker. Jeg mener det inneholder gode verdier som samhandling og vennskap, sier han.

Eieland forteller at det er det sosiale som er drivkraften bak arbeidet han gjør med volleyballen i Søgne.

– Ønsker et robust sosialt miljø

Eieland gjør også mye mer enn bare å trene de tre herrelagene i klubben. Han har organisert foreldre-barnegrupper, der de aller yngste spiller volleyball sammen med sine foreldre. Han kjører masse på ungene, som må komme seg til ulike samlinger, og arrangerer turer og sosiale turneringer og pizzakvelder.

– Den viktigste drivkraften er det sosiale. Det handler om den kontakten man får mellom de andre foreldrene, og de unge. Jeg synes det er utrolig gøy å trene, og får mye mer energi tilbake i forhold til det arbeidet jeg legger ned, forklarer han.

Les også

Oppgitt Lunde etter tapet: – Vi bør ikke få lov å prestere slik

Eieland forteller at han ikke har noen planer om å gi seg med det viktige arbeidet.

– Så lenge klubben drar nytte av meg, ønsker jeg bare å fortsette, speiselt med å rekruttere de aller yngste. Målet er å ha fornøyde barn og ungdom, som er fysisk aktive og bygger sosiale relasoner. I tillegg vil vi bygge et robust sosialt miljø for foreldrene, slik at mange vil ønske å bidra selv, ser han.

– En ære å være nominert

Eielands arbeid har ikke gått ubemerket i Søgne. Berit Biland Lohne er en av dem som er svært begeistret over det volleyballentusiasten har gjort for bygda.

– Olav er en bauta i volleyballgruppa i Søgne. For Olav er det ikke resultater, men det sosiale som står i sentrum, og han har en egen evne til å ta seg av dem som faller litt utenfor. Han er verdens blideste mann som alltid har tid til barna, og er veldig flink til å inkludere dem, skryter Lohne.

– Det er hyggelig å bli satt pris på, og jeg er helt enig med Berit at dette har mye mer enn bare det sportslige å gjøre. Jeg har ingen ønske om å bli framhevet, men det er en ære å være nominert til prisen, sier Eieland.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Norge fordømte kuppet i Myanmar. Så brukte de millioner på svartelistet hotell.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5