Sport

Sensasjonslaget Oilers!

Trodde du Oilers-seieren sist var tilfeldig? Tro om igjen!

Stavanger Oilers-spillerne feirer seieren over Tappara.
  • Kristian Oftedal Kvendseth
    Kristian Oftedal Kvendseth

Stavanger Oilers-Tappara 2-1

Det er direkte deilig å være i gang igjen. Spesielt når det blir seier. Det er deilig å være i gang igjen.

Ei øl i baren, to pizzastykker i kiosken, feilpasninger, taklinger, litt gruff etter fløyta og en ny bekreftelse på at et av de beste lagene i europeisk klubbhockey kommer fra Stavanger.

Det så ut som Oilers syntes det var deilig å være i gang igjen, de også. Den første hjemmekampen er alltid spesiell – og det viste de svartkledde spillerne ved å kjøre over, gjennom og rundt Atte, Pekka, Jukka og Pasi de første fem minuttene. Så skjedde det noe.

Tappara Tampere er et fryktelig godt hockeylag. Et av Europas beste faktisk. I Champions Hockey League er de rangert som nummer 11. Torsdag kveld så det ut som en grei vurdering gjort av dressene på CHL-kontoret i Zürich.

Da den stavangerske entusiasmen etter hvert roet seg, og finnene faktisk begynte å treffe hverandre med pasningene, ble kvaliteten fort synlig. Det er ikke alltid en utvisning straffer seg mot M/S, Frisk, Rosenborg eller Stjernen, men mot gode finner satt pucken mellom beina på Ruben Smith før Oilers-målvakten klarte stave navnet på målscorer Erkinjuntti.

Målkamera-tabbe

I midtperioden snudde det. Mens finnene selvsagt konsentrerte seg om å spille finsk ishockey, det som for nøytrale tilskuere er en småkjedelig, defensiv, kynisk og effektiv variant, var det Stavanger som ble tvunget til å sette tempoet i kampen. Godt hjulpet av tre overtallsperioder hadde Oilers mye sonetid foran Juha Metsola i det finske målet. Til slutt ble det også dømt scoring. Selv om pucken aldri var inne.

Det er selvsagt lov å være lokalpatriot. Det er lov å mene at Stavanger er verdens fineste cruisehavn, at Hall Toll er den beste uteplassen, at Sidney Crosby ikke er ei sutrerau og at pucken var over streken da Oilers utlignet til 1-1 mot Tappara. Men det hjelper lite når alle andre vet at det er feil.

I sommer investerte Oilers i målkamerateknologi. Det er et system som blant annet skal hindre at dommeren dømmer mål når pucken ikke krysser streken. Da den første situasjonen oppsto i den første kampen i den første sesongen, gjorde dommerne feil. Etter en lengre videoseanse kom de på en eller annen måte fram til at Juha Metsola i det finske målet rotet Dan Kissels avslutning over streken – selv om videobildene viste det motsatte.

— Jeg så ikke om pucken var inne. Jeg ble taklet akkurat da pucken gled langs streken, forklarer Dan Kissel.

Scoringen skulle selvsagt aldri vært godkjent, men siden dommerne fortsatt er de som bestemmer, gikk lagene til hver sin garderobe etter to perioder på stillingen 1-1. ## Stolpetreff

I den tredje perioden løftet Oilers seg enda ett par hakk. Kristian Forsberg backchecket, Christian Dahl-Andersen viste seg fram som byens beste servitør, Tommy Kristiansen slo seg løs foran mål og Josh Soares styrte pucken i stolpen.

Foran et stadig mer entusiastisk hjemmepublikum var det Oilers som tok over. Her kunne vi selvfølgelig skrevet at det framstår noe merkelig at bare 3113 tilskuere løste billett til tidenes første mesterligakamp i Stavanger, men de som kom fikk i hvert fall spenning helt inn. Etter 60 minutter sto det 1-1. Da lagene gikk i gang med den fem minutter lange sudden death-perioden like før 22.30 i går kveld, framsto den like åpen som resten av kampen. Ruben Smith nektet finnene seiersmålet med en strålende redning i den ene enden, mens Josh Soares ikke fikk pucken under kontroll da han hadde sjansen i den andre.

Selvsagt endte det med straffeslag. Det måtte jo det. Og selvsagt endte det med Oilers-seier – og nok en bekreftelse på at dette Oilers laget er blant de beste i Europa.

— Vi har satt oss selv i en god posisjon til å gå videre. Nå blir kampen på lørdag veldig viktig, sier Kissel.

— Jeg hadde aldri trodd at vi skulle ha noen sjanse til å gå videre fra gruppen. Men nå har vi faktisk det. Prestasjonen vi gjorde var enorm. Jeg fryktet at vi kom til å slite med tempoet i Champions Hockey League, men jeg synes vi takler det veldig bra, sier Oilers-direktør Pål Higson.

Er det ikke deilig å være i gang igjen, dere?

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers