Sport

Ble verdensmester etter ellevill finale: Vant med et av tidenes kulestøt

Joe Kovacs ble verdensmester i kulestøt med 22,91, som er det lengste støt notert de siste 29 årene. En fattig centimeter skilte mellom gull og bronse.

Joe Kovacs fra USA vant en dramatisk kulefinale der en centimeter skilte mellom gull og bronse.
  • NTB

I en fantastisk finale ble det amerikansk dobbeltseier. Tomas Walsh fra New Zealand ledet nesten hele konkurransen etter å ha greid 22,90 i første forsøk, men i siste omgang greide Ryan Crouser 22,90 og Kovacs 22,91.

Crouser tok sølvet fordi hans nest lengste støt (22,71) var bedre enn Walsh' nest beste (22,56).

– Det var stort å få til dette med kona mi på tribunen. Jeg sa til meg selv at jeg måtte beholde roen og prøve videre, så ville det ordne seg, sa Kovacs.

Vinnerstøtet var det lengste i kule siden Randy Barnes satte verdensrekord med 23,12 i 1990. Barnes ble senere utestengt for doping to ganger.

Les også

Karrieren endte i tårer og ordkrig for idrettsstjernen. Nå sprer hun Putins budskap.

Hassan doblet

Sifan Hassan vant kvinnenes 1500 meter og ble dermed dobbelt verdensmester. Tidligere vant hun også 10.000 meter.

Den etiopiskfødte nederlenderen rykket fra de andre på siste runde og satte mesterskapsrekord på 3.51,95. Det er første gang en kvinne har vunnet 1500 og 10.000 meter i VM.

Hassan tilhører det omstridte Oregon Project-laget som var ledet av Alberto Salazar inntil han ble utestengt for brudd på antidopingbestemmelsene, men hun har ikke vært beskyldt for regelbrudd og er nå tilknyttet en annen trener.

Hellen Obiri forsvarte VM-tittelen på 5000 meter etter å ha holdt unna for forfølgerne på oppløpet. Tyske Konstanze Klosterhalfen, som tok bronsen, tilhører også Oregon Project.

Les også

Da Johan Kaggestad fikk en telefon for 35 år siden, kom mistanken. Nå er trenerprofilen dopingdømt.

Sifan Hassan fra Nederland ble den første kvinne som har vunnet 1500 og 10.000 meter i et friidretts-VM.

Endelig for Gatlin

Justin Gatlin oppfylte en av sine store ambisjoner da han 37 år gammel omsider tok sitt første stafettgull med USA. Amerikanerne var i en klasse for seg og stormet inn til finaleseier på 4 x 100 meter med 37,10, den nest raskeste tiden noensinne.

100-metervinner Christian Coleman og 200-metervinner Noah Lyles løp også på laget, i likhet med Michael Rodgers.

– Vi ville gjøre det for Justin, sa Rodgers.

Storbritannia tok sølv på europarekord 37,36, Japan bronse på asiarekord 37,43.

Kvinnestafetten ble vunnet av Jamaica på 41,44, foran Storbritannia og USA.

Yulimar Rojas fra Venezuela forsvarte VM-tittelen i tresteg. Hun fikk opp 15,37 i 2. forsøk, og ingen av rivalene var i nærheten av å straffe det.

USAs vinnerlag på 4 x 100 meter i VM, fra venstre Noah Lyles, Michael Rodgers, Christian Coleman og Justin Gatlin.

Mestere røk ut

Det var drama også i kvalifiseringsøvelsene lørdag. OL-vinner Brianna McNeal ble diskvalifisert i innledende runde på 100 meter hekk etter å ha tjuvstartet, mens tittelforsvarer Brittney Reese mislyktes i lengdekvalifiseringen. Med 6,52 var hun inne på 12. og siste finaleplass inntil hun ble skjøvet ut med kvalifiseringens siste hopp. Den siste finaleplassen gikk på 6,53.

Hjemmepublikum satte pris på at Mutaz Essa Barshim fra Qatar omsider fikk sin gullmedalje fra fredagens høydefinale. Seiersseremonien skulle vært avviklet fredag, men ble utsatt på grunn av en feil ved høyttaleranlegget.

Les mer om

  1. Friidretts-VM
  2. Friidrett