Sport

Henrik Ingebrigtsen er lettet etter å ha oppfylt «familiedrømmen»

Henrik Ingebrigtsen (28) satte ny personlig rekord og klarte kravet på 5000 meter i Belgia lørdag kveld. Dermed er alle Ingebrigtsen-brødrene kvalifisert til Doha-VM.

Henrik Ingebrigtsen er kvalifisert til å løpe 5000-meteren i VM til høsten.
  • Viljam Brodahl
    Aftenposten

13.22,50.

Det var tiden Henrik Ingebrigtsen måtte slå for å sikre seg en VM-billett til Doha i Qatar i månedsskiftet september/oktober.

Under stevnet i Heusden løp eldstebror 5000 meter på 13.15,38, ny personlig rekord med over ett sekund. Han hadde 13.16,97 fra Palo Alto i fjor vår.

– Jeg er lettet. Nå kan jeg senke skuldrene. Men det er en lang vei å gå, mye trening og mye jobbing før jeg er klar for å prestere i VM, sier Henrik Ingebrigtsen til Stavanger Aftenblad en times tid etter målgang.

Det uttalte målet på forhånd var å sikre at «familiedrømmen» ble en realitet. Brødrene har aldri tidligere konkurrert i ett og samme senior-VM samtidig.

  • BAKGRUNN: Nå må Henrik Ingebrigtsen levere for å oppfylle familiedrøm

Henrik endte til slutt på en femteplass i løpet. Edward Cheserek fra USA vant på tiden 13.04,44.

Gleder seg til Diamond League-finalen

Dersom han ikke hadde klart kravet i Belgia, hadde han hatt én siste mulighet. Da måtte han ha levert under Diamond League-stevnet i Zürich 29. august.

– Det blir noe helt annet og veldig kjekt å løpe finalen i Zürich uten noe press, sier en glad 28-åring.

Han kjente hofteskaden underveis i Heusden.

– VM-kravet var greit, men det kom ikke av seg selv. Etter 1000 meter kjente jeg at jeg begynte å halte litt, og gjennom fire-fem runder måtte jeg dra og tette luker. Det koster å løpe på 13.15, medgir Henrik Ingebrigtsen.

Trøblete sesong

Alt har ikke gått på skinner for 28-åringen denne sesongen. Han leverte norsk rekord på 3000 meter under Bislett Games 13. juni. Da lå tiden på 7.36,85, som fortsatt er fjerde best i verden i år.

Men ellers har det vært stang ut for Sandnes-løperen.

Han har ikke løpt én eneste konkurranse etter det. I stedet har tiden gått til å trene i høyden i den sveitsiske fjellheimen i St. Moritz.

– Perioden har vært blandet. Forrige fredag gikk baneøkten veldig bra, men senere har det vært så som så. Slik var det forresten før Bislett også, uttalte Henrik til Stavanger Aftenblad før stevnet i Belgia.

Sondre Nordstad Moen stilte også på 5000-meteren i Belgia.

Løp med to andre nordmenn

Henrik Ingebrigtsen var ikke den eneste nordmannen på startstreken i Belgia. Sondre Nordstad Moen og Marius Vedvik stilte også i samme felt på 5000-meteren.

De løp på henholdsvis 13.30,07 og 13.43,67.

Norstad Moen har bemerket seg mest som maratonløper den siste tiden. I desember 2017 tok 28-åringen den europeiske rekorden på distansen med tiden 2:05.48 – senere slått av Mo Farah.

I et intervju med VG tidligere i juli gjorde han det klart at han ikke satser på 5000 meter i VM, men heller 10.000 meter dersom han klarer kravet.

VM starter i Doha 28. september og avsluttes 6. oktober.

Les mer om

  1. Henrik Ingebrigtsen
  2. Friidrett
  3. Sondre Nordstad Moen
  4. Friidretts-VM
  5. Jakob Ingebrigtsen
  6. Bislett Games