Sport

Slik er de norske håndballjentenes juleritualer

– Det trengs mer enn noensinne.

I julehumør ankomst Nancy. Vilde Ingstad (f.v.), Malin Aune and Linn Jørum Sulland er i godt humør allerede.
  • Mette Bugge
    Journalist

NANCY: Norge har kommet seg til hovedrunden i håndball-EM. I bagasjen er det null poeng. Jobben om å skaffe en semifinaleplass er krevende. Nesten umulig.

Derfor har det siste døgnet gått fra triste ansikter etter marerittet mot Romania, til å finne håpet.

Det skjedde over midnatt etter ydmykelsen i Brest, på den tradisjonelle og daglige adventsstunden som laget har hatt i en årrekke.

– Ja, det viktig å være samlet på den måten, langt unna håndballen. Adventsstunden trengs mer enn noensinne, sier Linn Jørum Sulland.

  • Bare ett lag har klart det før: Slik kan Norge kopiere enorm bragd fra 2012

Allerede fredag møter laget Ungarn i den første hovedrundekampen. Norge møter deretter Nederland, så Spania. Alle kampene må vinnes.

Juleritualene

For å få samlet gruppen og finne tilbake til spillehumøret, blir de sosiale samlingene ekstra viktige denne gangen.

Landslaget har nemlig en rekke ritualer som har vart i mange år, og som de drar med seg til mesterskapene i desember. På kvelden slukkes lysene i et julepyntet rom, alle spillerne har på seg noe «julete» som en morsom julelue, julegenser, julepysj, juletiara. Så deles det ut pakker.

Veronica Kristiansen digger det:

– Vi må jo skape julestemning, sier bakspilleren, som i likhet med de andre hadde kjøpt en gave til 150 kroner.

Mye å snakke om, og mye å glede seg til. Veronica Kristiansen (t.v.) og Katrine Lunde ser frem mot Ungarn-kampen etter tapet mot Romania.

– Må stå sammen

Alle gavene ble lagt i en sekk ved ankomst Frankrike, så trekkes én eller flere gaver med julemusikk i rommet.

– Det er spesielt, og det var selvfølgelig lov til å deppe etter Romania-kampen, men vi ble fort enige om at vi må stå sammen videre. En adventsstund er fint å gjøre det på, sier Silje Waade.

Malin Aune sitter i det som nesten ligner en julegenser i rødt og hvitt, akkurat som de andre på laget har. Troppen har forflyttet seg over 100 mil til Nancy, der hovedrunden er. Hotellet er julepyntet.

Også Aune mener det er viktig å fortsette med den adventstradisjonen selv om det går dårlig på banen.

Vilde Ingstad (t.v.) og Malin Aune – overbevist om at Norge skal løfte seg flere hakk til kampen mot Ungarn.

– Gavene kan være julegodteri, julepynt og mye forskjellig. Og hvis det er godteri, deles det med alle. Men det er ikke lov til å fortelle hvem som har gitt den. Det skal være hemmelig, sier Halvor Lea.

Han er ansvarlig for pressemøter og koordinerer intervjuer etter kamper, og når mediene kommer til hotellet.

– Viktig funksjon

Trine Haltvik, som spilte på landslaget fra 1986, året da Norge tok sin første medalje, til etter OL i 2000, er nesten helt sikker på at tradisjonen med julekalender og pakker startet i EM i 1998.

Det mesterskapet foregikk i Nederland. Marit Breivik var landslagstrener.

– Vi trakk også gave hver kveld, og det var mye kos forbundet med dette. Da kunne vi glede oss over dagen. Stemningen ble ekstra god i adventsstunden. Denne samlingen hadde en viktig funksjon, sier Haltvik.

Nå følger Haltvik med fra hjemmebane og er klar på hvilke grep som må gjøres mot kampen fredag.

– Hvis det var mitt lag, ville jeg ha utnevnt én eller to forsvarssjefer. Jeg ville mast mye på taklinger, det å krige og prate i forsvar. Nøkkelen ligger der. Det er Norges beste angrepsvåpen. Norge må angripe i forsvar, slik at vi er på forskudd.

Veteranene Katrine Lunde og Camilla Herrem er i en ny situasjon. De er veldig seiersvante, men Norge har ikke kommet opp på det nivået de hadde forventet.

Ga glede i mesterskap

Karoline Dyhre Breivang, som er ekspertkommentator for TV3 i EM, husker adventsstunden med glede, og synes det er fint at tradisjonen fortsetter.

– Den bidrar til lagånden, og skaper en god stemning. Slike faste ting er hyggelig i en vanligvis travel dag i et mesterskap.

Hun er en av mange eksperter som også ber Norge finne en god forsvarsformel. Uten bedre samhandling der, går det ikke.

Tom-Erik Skarpsno, trener for Bækkelagets herrer, ser laget utenfra. Hans råd er å fortsette å ha tro på den planen og det konseptet som er lagt på forhånd. Han mener at det mentale selvsagt spiller inn. Laget har aldri har vært i en lignende situasjon.

– Jeg ville prøvd å tenke at Norge har gått fra der vi egentlig har alt å tape, til alt å vinne. Det handler om å slå nedenfra.

Thorir Hergeirsson måtte også svare på spørsmål om hvilke grep Norge skal ta i Nancy.

– Det handler om ikke å gape for mye, men gå tilbake til basic. Vi må ikke henge oss opp i det som var, men være opptatt av oss selv, sier han.

Thorir Hergeirsson har håpet. Han ser fremover, ikke bakover.

Han ser selvsagt at forsvaret er nøkkelen her, men er klar på én ting:

– På trening må vi ha humør og håp.

Når adventsstunden er over hver kveld, trekker ledergruppen seg tilbake. Da har den et eget ritual. Gjengen spiser pepperkaker med muggost.

– Det er en ny tradisjon som trener Mia Hermansson Högdahl innførte i 2007, forrige gang det var et mesterskap i Frankrike. Hvis noen synes det er rart, kan jeg anbefale den kombinasjonen. Det smaker godt, sier Halvor Lea.

Les mer om

  1. Håndball-EM kvinner 2018
  2. Håndball