Dopingdømte Gatlin: - Jeg blir såret av å bli kalt «skurk»

Den kontroversielle amerikanske sprinteren Justin Gatlin mener mye av det som skrives om ham i verdenspressen er sensasjonspreget og sårende.

Justin Gatlin har vært utestengt på grunn av doping flere ganger.

Gatlin, som har sonet to dopingutestengelser, er en kontroversiell personlighet i friidrettsmiljøet. Det mangler sjelden på folk som ønsker å stikke kjepper i hjulene for ham. Flere arrangører har avvist å invitere amerikaneren til sine stevner, og Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har endret regelverket rundt tildelingen av de prestisjetunge «årets utøver»-prisene slik at dopingdømte ikke kan få dem.

Gatlin hevder han er vant til å se negative overskrifter rundt egen person.

— Jeg forstår mediene. De ønsker å være mer kreative og å kunne gjøre overskriftene mer sensasjonspregede, sier Gatlin i et intervju med det franske nyhetsbyrået AFP foran torsdagens Diamond League-stevne i Roma.

LES OGSÅ:

Ingen skurk

Amerikaneren hevder videre at han urettmessig har fått stempelet som skurk.

— Jeg er bare en løper som alle andre. Jeg står opp og går på trening hver eneste dag. Det er sårende å bli sett på som en skurk, for det er ikke slik jeg ser meg selv. Det er heller ikke slik sønnen min eller familien ser meg, sier han - og tilføyer:

— Når jeg reiser til stevner, og når jeg løper æresrunden, stopper jeg alltid for å signere autografer, og for å ta de bildene jeg kan. Jeg gir tilbake til samfunn rundt om i verden så mye jeg klarer. Slikt gjør ikke en skurk.

Gatlin, som sonet den andre av sine dopingdommer fra 2006 til 2010, er i en alder av 34 år i sitt livs form. Foran OL i Rio i august er han en klar utfordrer til Usain Bolt i kampen om sprinttronen.

Tilbake etter skade

Torsdag handler det imidlertid om Diamond League i Roma. På samme arena slo Gatlin selveste Bolt i juni 2013, og for ett år siden satte han banerekord på 100 meter med 9,75. Amerikaneren mener seieren over Bolt i 2013 ble et slags vendepunkt.

— Den var en slags utskytningsrampe for meg. Etterpå kunne jeg si «OK, jeg kan vinne, begynne å dominere igjen og holde fast ved en stabil dominans», sier Gatlin.

Sprintstjernen har slitt med en skade den siste tiden.

— Jeg er fortsatt på vei tilbake etter ankelskaden, men har god tid den neste måneden til å bli klar til OL-uttakingsløpene, sier Gatlin.

I Rio har han skumle hensikter. (©NTB)