Sport

Antidoping Norge: - Kan gi to års utestengelse

Dette er de mulige sanksjonene for dopingtatte Luca Paolini (38).

RISIKERER TO ÅR: Luca Paolini kan bli utestengt i to år for å ha testet positivt på kokain.
  • Torkel Schibevaag

Fredag kveld kom meldingen om at Paolini hadde testet positivt på kokain. Den positive prøven ble avgitt for tre dager siden.

Les også

- Dette er tragisk for Kristoff

— Det er et sentralstimulerende stoff som kan gjøre at du klarer å presse deg ekstra. Det er den eneste fordelen kokain vil gi under et sykkelritt. Det kan sammenlignes med amfetamin, sier assisterende daglig leder i Antidoping Norge Frode Hestnes.

Han legger til at stoffet kan bli brukt enten som et prestasjonsfremmende middel eller narkotisk stoff.

— Det er hele tiden noen dopingsaker der det brukes sentralstimulerende stoffer, og det er ikke ukjent at man får utslag på narkotiske stoffer hos idrettsutøvere, forteller Hestnes.

- Umulig å si

- Den positive prøven skal være avgitt for tre dager siden. Når kan han ha brukt stoffet?

— Det er umulig å si. Hvor lenge det sitter i kroppen virker inn på hvor store doser, hvor lenge og hvor ofte det har blitt brukt.

Hestnes forteller at lignende saker i Norge har gitt 2 års utestengelse.

— Det er stort sett den linjen man ligger på. Selv om det er fra Norge, så er strafferamme lik. Andre narkotiske stoffer har gitt lavere utestengelse.

Han mener dette er med på å svekke omdømmet til Katjusja, Tour de France og Sykkelsporten, selv om det jobbes hardt mot doping i sporten.

— Det er vanskelig å si at man blir overrasket over en ny dopingskandale i internasjonal sykkelsport, men samtidig er det viktig å påpeke at sykkelsporten er en av idrettene som jobber mest mot doping. Det er synd at sykkelsporten opplever en slik sak under Tour de France.

- Kan ikke sammenlignes

- Dette er den andre dopingsaken som direkte eller indirekte rammer norsk sykkelsport denne uken. Hva gjør det med troverdigheten til sykkelsporten blant oss nordmenn?

— Norsk sykkelsport har jobbet seriøst og skikkelig med doping og tatt det seriøst. Disse to sakene kan ikke sammenlignes. Nordmannen som ble tatt tok en medisin og la seg flat etterpå. Mens i denne saken er et narkotisk stoff blitt brukt. Jeg tror nok det vil ramme sykkelsporten og Tour de France, men jeg tror også folk ser at sporten jobber aktivt mot doping og tar de utøverne som doper seg, sier Hestnes.

Les også

  1. Kristoffs hjelpeløse hjelpere

  2. Kristoff slakter eget opptrekk etter femteplass: - I dag er det lagets skyld

  3. Cavendish kjenner presset: - En seier gjør at pistolen mot hodet forsvinner

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Sykkelritt