Norsk idrettsbragd: Nordstad Moen løp tidenes raskeste maraton av en europeer

26-åringen knuste all motstand i Japan og klokket inn på supertid.

Sondre Nordstad Moen satte ny norges- og europarekord i Japan i natt. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

2.05.48. Aldri har en europeer løpt fortere på maraton enn det Sondre Nordstad Moen gjorde i Japan i natt.

26-åringen fra Trondheim senket sin egen pers med fire minutter og 19 sekunder. Han uttalte til Adresseavisen for en stund tilbake at ei tid på dette nivået er bra nok til å kunne vinne EM-gull i Tyskland til sommeren.

Nordstad Moen vant samtidig Fukuoka Maraton, som startet i firetida i natt. Han konkurrerte mot tidligere verdensmester og OL-vinner Stephen Kiprotich i samme falt.

– Jeg var sikker på at jeg kunne løpe på 2.07, og kanskje på en god 2.06. 2.05 hadde jeg ikke forventet, sa Moen til det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) etter det historiske løpet.

Alt fungerte for langdistanseløperen denne dagen i Japan.

– Været var bra og fartsholderne gjorde en veldig god jobb. Jeg hadde mye energi igjen mot slutten av løpet, sa 26-åringen.

Se resultatlisten her

Og - sånn for å gi et bilde av nivået på løpet: Nordstad Moen hadde en snittfart på over 20 km/t på det 42 kilometerne i Japan.

Dette gjør også Nordstad Moen etter å ha løpt halvmaraton på under en time tidligere i sesongen. Det skjedde i Valencia i oktober (59.48).

Norske friidrettsprofiler er imponerte over nattens prestasjon.

– Helt sykt. Det er ufattelig fort. Det viser at hardt arbeid over tid gir resultater. Sondre, som har hatt noen vanskelige år med skader og operasjoner, det er ingen andre jeg unner dette mer, sier den norske mellomdistanseløperen Henrik Ingebrigtsen til TV 2.

Trønderen Moen hadde sin beste maraton fra tidligere med 2.10.07 satt i Hannover i sommer.

– Sannsynligvis det ypperste som har skjedd i norsk langdistanse. Vi har hatt mange gode løpere i Norge, men denne prestasjonen kan vi sette eneren bak. Selv dopede spanjoler og italienere har ikke løpt fortere. Det er rått, slår TV 2s Johan Kaggestad fast.

Base i Kenya

Nordstad Moen har hatt base i Kenya siden løpet i Valencia. Nå er planen at han kommer hjem til Norge om noen dager, og han skal feire jul i Trondheim.

Les mer om Sondre Nordstad Moen: Han har 300 reisedøgn i året. 26-åringen fra Trondheim er snart best i Europa, men tjener fortsatt ikke penger.

Da han løp halvmaraton på under en time i oktober, kalte Adresseavisens sportskommentator det for trøndersk idretts største prestasjon i 2017.