Oslo-rival trekker OL-søknad

Heller ikke Lviv ønsker OL i 2022.

Den ukrainske byen Lviv trekker OL-søknaden sin. Her er OL-ringene fra Sotsji.

Ukrainske Lviv har vært en av Oslo-OLs største konkurrenter i søknadsprosessen til vinter-OL i 2022. Mandag sprakk imidlertid nyheten om at Lviv har trukket sin søknad.

Det melder IOC i en pressemelding. Lviv ser heller mot OL i 2026. Det betyr at kun Oslo, Beijing og Almaty står igjen som potensielle søkere.

NIF: — Reell landskamp nå

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, mener dette gir enda større grunn for nordmenn å ønske OL til Norge.

— Det var noe av det minst overraskende i denne OL-prosessen. Dette har vel vært varslet i lang tid. De har andre type utfordringer enn andre land i verden. At de vil fokusere på andre ting, er vel meget forståelig, sier Inge Andersen til Aftenposten.

Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, og resten av pådriverne for Oslo-OL har en mindre konkurrent.

— Norge har helt unike muligheter til å arrangere vinter-OL i 2022. Nå er det en reell landskamp mellom Norge, Kasakhstan og Kina. Og nå er tiden inne for å bygge en stor internasjonal idrettskonkurranse på demokratiske og mellommenneskelige verdier. Et OL som kan arrangeres i et land hvor menneskerettighetene og arbeidstakerrett blir fulgt, sier Inge Andersen til Aftenposten. - Er dette Norges mulighet til å legge mer press på IOCs krav?

— Gjennom arbeidet vi allerede gjør med ungdoms-OL på Lillehammer i 2016, har vi en betydlig og nesten daglig kontakt med IOC. De har vært meget lyttende og ydmyke med tanke på arrangementet vi tilrettelegger med statsgaranti. Gjennom det samarbeidet føler jeg meg trygg på at et OL og Paralympics i 2022, vil ha en helt annen standard og nøkternhet enn det vi har sett under de andre store arrangementene de siste årene, sier generalsekretæren.

Lviv var en av fire ukrainske vertsbyer under fotball-EM i 2012. Her ser du Arena Lviv Stadium under åpningsseremonien.

I såmråd med IOCUttalelsene til IOC-president Thomas Bach tyder ikke på at IOC prøvde å overtale Lviv til å holde tritt med sin søknad.

— Den preliminære evalueringen gjort av IOCs arbeidsgruppe konkluderte med at Lvivs bud har stort potensiale for fremtidig utvikling. I mine diskusjoner med den ukrainske statsministeren (journ. anm. Arseniy Yatsenyuk) og president i den nasjonale olympiske komiteen (journ. anm. Sergej Bubka), konkluderte vi med at det ville være ekstremt vanskelig å forfølge et 2022-bud under de nåværende forutsetningene, sier IOC-president Thomas Bach.

President i den ukrainske olympiske komiteen, Sergej Bubka, takker IOC.

— Vi vil gjerne takke IOC veldig mye for hjelpen og forståelsen, i tillegg til den flotte assistansen organisasjonen har gitt til ukrainske idrettsutøvere fra hele landet, både moralsk og økonomisk, sier Bubka.

Tviler på Oslo

München, Krakow og Stockholm er andre potensielt høyaktuelle kandidater som har trukket seg fra kampen om å få OL. Den kampen er preget av stadig mindre konkurranse, og mye tyder på at også Oslo vil trekke seg.

Stavsprang-legenden Sergej Bubka har vært sentral i Lvivs-OL-bud, som nå utsettes til 2026-søknadsprosessen.

Lørdag uttalte Høyres idrettspolitiker Svein Harberg at muligheten for Oslo-OL blir stadig mindre.— Slik situasjonen er nå, med den holdningen som gjengis på målinger og med kronikken finansministeren hadde, synes jeg håpet er i ferd med å forsvinne, sa Svein Harberg.

Fredag publiserte Aftenposten en kommentar av Robert Veiåker Johansen, der journalisten argumenterer for at Norge bør stille harde krav til IOC, nå som konkurransen om 2022-OL er mindre.

— Det er ikke Oslo og Norge som trenger Den internasjonale olympiske komité. Det er Den internasjonale olympiske komité som trenger Oslo og Norge.Som en nyfødt baby trenger pupp, skrev Johansen.

Hva mener du? Bør Oslo arrangere vinter-OL i 2022? Skriv din mening i kommentarfeltet under!