På gråten da de fortalte om dopingbruk

Erik Zabel og Rolf Aldag fortalte, gråtkvalt, om dopingbruken under en pressekonferanse torsdag.
  • Trygve Monsen

LES OGSÅ: Boasson Hagen valgte T-Mobile Erik Zabel og Rolf Aldag fortalte om dopingbruk, og ennå dårlige kontrollrutiner i sykkelsporten. Men T-Mobile legges ikke ned.

Erik Zabel og Rolf Aldag innrømmer omfattende bruk av doping. Begge var på gråten da de fortalte om bruken av EPO. Da Erik Zabel avsluttet med å fortelle om sønnen sin som sykler, sa han: — Da kunne jeg ikke lenger lyve, sa Zabel med gråtkvalt stemme, og høstet applaus blant de fremmøtte pressefolkene. - Kontrollsystemet den gang var tilfeldig, og det er det fortsatt, sa Zabel.- Når jeg ser min sønn sykle og ser hvilken lidenskap han og hans kamerater har for sporten, ønsker jeg ikke at de skal komme i samme situasjon som meg. Derfor kan jeg ikke lenger lyve. Og jeg må ta konsekvensene av det jeg har gjort.

Ville gå av

Rolf Aldag fortsetter som sportsdirektør til tross for at toppsjefen i T-Mobile-laget, amerikanseren Bob Stapleton var sterkt i tvil.To to tyske rytterne som begge syklet på Team Mobile i en årrekke, ga gjentatte ganger om unnskyldning. Rolf Aldag tilbød for 14 dager siden å gå av som sportslig leder av T-Mobile-laget. Bob Stableton er skuffet over at dopingen kaster en slik skygge over sykkelsporten og hittil har ødelagt for muligheten for suksess. - Dopingen er svært utbredt, jeg er skuffet over det jeg har hørt, jeg har kanskje vært litt naiv, sa Stapleton.

Brukte EPO under Touren

- Jeg begynte med EPO i 1995, i 1997 fikk jeg dårlig samvittighet selv om jeg visste at vi ikke kunne avsløres, sa Aldag. 250 journalister og rundt 12 tv-kanaler var til stede i hovedkvarteret til Deutsche Telekom i Bonn.Da Telekom-laget i praksis lå med brukket rygg etter en miserabel sesong i 1994 og 1995, fikk også han vite at doping foregikk overalt. Personlig holdt han ikke ut mer i 1997 fordi han hver morgen klokka 5 måtte måle blodverdiene. Aldag fortalte at så sent som i april i fjor benektet at han hadde drevet med doping. Nå bedyrer han at han vet hvor farlig det var å dope seg. - Men det var ingen grunn for meg til å si sannheten fordi jeg visste at intet kunne bevises, sa han blant annet på den timelange pressekonferansen. Erik Zabel sier han brukte EPO en gang i 1996 under Tour de France for å teste det. Da hadde han hørt rykter om at man ikke kunne lykkes uten å dope seg. Bivirkninger som ekstrem lav puls om morgenen og høyere kroppstemperatur gjorde at han ikke turde å fortsette. PS! Det norske sykkeltalentet Edvald Boasson Hagen (20) Boasson Hagen valgte T-Mobile som nå er rammet av den alvorligste dopingsskandalen i sykkelsporten.