Sport

Pressesjefen om dopingtatt rytter: - Han sier han ikke bruker kokain

Den elendige Katjusja-Touren tok en ny vending fredag kveld: Til det verre!

Pressesjef Philippe Maertens forklarer seg overfor pressen.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

RENNES (Aftenposten): Alexander Kristoffs gode hjelper Luca Paolini (38) testet positivt for kokain på en dopingprøve tatt sist tirsdag.

— Vi er i sjokk, alle sammen. Spesielt Luca selv. Han sier han ikke bruker kokain, sa en rystet pressesjef Philippe Maertens da et digert pressekorps samlet seg utenfor Brit Hotel like utenfor Rennes sentrum sent fredag kveld.

Luca Paolini syklet fredagens etappe av Tour de France og kom til hotellet klokken 19.45. Like etterpå ble han skysset ut av hotellet og sendt hjem.

— Han er selvfølgelig suspendert av laget. Vi vet foreløpig så veldig lite om dette, men dersom det skulle vise seg at også B-prøven er positiv er det naturlige at han blir sparket ut av laget, forklarte pressesjefen før han la til:

— Vi må avvente dette litt. Vi er fornøyde med Luca Paolini, vi ønsker ikke å sparke ham, sa Maertens

Luca Paolini er for italienerne et ikon i sykkelsporten. Den skjeggete veteranen har aldri tidligere vært tatt for doping, men hans navn dukket opp i en italiensk dopingsak i 2006. Da ble hjemmet hans ransaket, men det ble ikke funnet noe som gjorde at det ble reist sak mot ham.

- Verre for Kristoff

— Dette er også veldig dårlige nyheter for Alexander Kristoff. Paolini er jo en av hans nærmeste hjelpere, og oppgaven med å vinne etapper her i Tour de France blir ikke lettere etter dette, sa den tidligere proffsyklisten og nå TV2-profilen Dag Otto Lauritzen til Aftenposten.

Italieneren har gjort en kjempejobb for Kristoff gjennom hele sesongen. I tillegg vant italieneren selv prestisjerittet Gent-Wevelgem tidligere i år.

— Luca var også i sjokk. Han forstår ikke hvordan dette har havnet i dopingprøven hans. Han mener det må være en eller annen form for forurensing i noe han har hatt i seg. Kanskje noe som har sittet igjen på et glass eller lignende. Normalt skulle man kanskje tro at noe slikt kunne skje i en bar eller noe lignende, men han er på jobb i Tour de France. Han fyker ikke rundt på bar, påpeker pressetalsmann Maertens.

Prøven ble tatt klokken syv på morgenen den syvende juli på lagets daværende hotell.

Stille blant lagkameratene

De syv andre rytterne på laget ble kalt ned til et møterom klokken 20.20 der de fikk beskjeden.

— Det var helt stille i laget. Ingen sa noe. De satt der med telefonene sine, for nyheten var jo allerede ute, forklarte Maertens.

Kokain er ikke noe nytt blant store sykkelryttere. Den belgiske stjernen Tom Boonen har tidligere avgitt to prøver positive på kokain, men det var utenfor konkurranse.

— Når noe slikt hender i et lag er det selvsagt fryktelig ille. Det eneste positive for meg er at det ikke er en prestasjonsfremmende substans. Men uansett er det en forbudt substans. Så forbudt er forbudt. Fakta er der, sa Maertens.

Paolini snakket ikke med sine lagkamerater før han dro.

— Han fikk beskjed om å reise med en gang. Det var det beste for både ham og laget. Men han har jo telefon, så han vil nok ringe dem.

Dopinghistorie

For Katjusja er et nytt dopingtilfelle en katastrofe, uansett om det «bare» handler om et partydop. Flere av lagets ledere har en dopinghistorie.

— Men de har opptrådd veldig ryddig overfor Alexander i slike spørsmål. Likevel retter dette et dårlig søkelys mot Katjusja og sykkelsporten, sier Kristoffs stefar og trener Stein Ørn.

— Man kan jo bare spekulere om at dette er et personlig problem for ham. Dette er ikke prestasjonsfremmende, men et narkotisk stoff. Paolini har administrert mye av jobben når det gjelder å trekke opp for Alexander. Han hjalp ham mye under Milano – San Remo i fjor. Men Paolini snakker nesten ikke engelsk, så de to har ikke noe personlig forhold utenom akkurat det som skjer på laget.

— Det er ingen tvil om at dette er sterkt forstyrrende for både Alexander og hele laget. De vil jo bli forbundet med dette, forteller Ørn som ikke hadde snakket med stesønnen da Aftenposten var i kontakt med ham ved 22-tiden fredag.

På gårsdagens etappe klarte Alexander Kristoffs hjelperyttere Marco Haller og Jacopo Guarnieri å kludre det helt til for nordmannen i spurten. Men det var bare blåbær i forhold til det som ventet på hotellet etterpå.

Les også

  1. Antidoping Norge: - Kan gi to års utestengelse

  2. Kristoffs trener: - Dette får dramatiske konsekvenser for Alexander

  3. Kristoffs hjelpeløse hjelpere

Les mer om

  1. Tour de France