Kjetil Borch vant Norges andre EM-gull på én time: – Det betyr så enormt mye for meg

Drømmedag for de norske roerne i Skottland.

Gullvinner Kjetil Borch flankert av Mindaugas Griskonis (t.v) og Roman Roeoesli.

På under en time fikk norsk rosport et aldri så lite gullrush. Femti minutter etter at Kristoffer Brun og Are Strandli tok EM-gullet i lettvekt dobbeltsculler, rodde Kjetil Borch inn til Norges andre EM-gull for dagen.

– Det var vanvittig bra løp av Kjetil. Det er utrolig imponerende. For en framgang og utvikling han har hatt. Han ror helt annerledes nå enn for to år tilbake, sa NRKs ekspert Lars Bjønnes.

Les også

Mister resten av sesongen etter pølseuhell

Kjetil Borch tok Norges andre EM-gull på under en time.

– Har vært tøft

Borch har det siste året hatt to leddoperasjoner, så det betydde enormt for roeren å vinne dette gullet.

– De siste åtte månedene har vært jævlig tøffe. Jeg har jobbet så «jækla» hardt, for å si det mildt, og det har vært skikkelig, skikkelig tøft å komme tilbake både fysisk og mentalt. Så det å krysse mållinjen først i dag, betyr enormt mye for meg, sier Borch til NRK.

Den siste operasjonen hadde han rundt nyttår, og da fikk han ikke ro på tre måneder. I perioden mistet han nesten tre kilo muskelmasse i høyrebeinet, skriver NRK. Han føler seg fortsatt preget av skadene.

– Har hatt verre dager på jobb

Landslagstrener Johan Flodin var naturligvis en fornøyd herremann i Skottland etter at Norge leverte sin beste EM-dag noensinne.

– Jeg har nok hatt tyngre dager på jobb enn dette. Det er fantastisk at vi har klart å innfri de forventningene vi har fått etter treningene i det siste. Oddsen var veldig høy for to gull, men vi har hatt en følelse av at det skulle gå bra. Men jeg trodde nok at to medaljer var mer sannsynlig, sier landslagstrener Johan Flodin til Adresseavisen.

Han er imponert over de tre gullherrene, spesielt med tanke på oppkjøringen to av de har hatt det siste året. Are Strandli tok et friår for å jobbe, og Kjetil Borch har slitt med skader og treningsforbud etter to operasjoner.

– Jeg er veldig imponert over den jobben de har gjort. Are kom tilbake godt trent, men han var ikke godt trent som roer. Kjetil har gjort en kjempejobb med rehabiliteringen og hentet seg inn, sier Flodin.

Nå venter det en bedre middag, før roere og båter reiser hjem til Norge. Der blir det mer trening for å gjøre seg klar til VM senere i høst.

Are Strandli og Kristoffer Brun tok Norges første gull i EM.
Les også

Norsk jubel: Brun og Strandli rodde inn til EM-gull

Sterk avslutning

Borch åpnet sterkt og lå som nummer to i feltet etter 500 meter. Deretter falt han bakover til fjerdeplass halvveis, men 28-åringen hadde mye krefter på lager. Etter 1500 meter var han igjen toer, og i sluttfasen greide Borch å ta ledelsen og holde på den hele veien til mål.

Horten-roeren vant med tiden 6.49,95. Han slo den litauiske båten med 73 hundredels sekund. Sveits tok bronsen.

Les også

Are Strandli tilbake i verdenscupen: – Jeg er veldig spent

Første år med satsing

Borch har tidligere vunnet VM-gull i dobbeltsculler. Det gjorde han med Nils Jakob Hoff i 2013, mens han tok OL-bronse sammen med Olaf Tufte i 2016.

Det er først i år at Borch virkelig har satset på singlesculler.

Tidligere på dagen ble Maia Emilie Lund og Siri Eva Kristiansen sist i B-finalen i lettvekt dobbeltsculler. De endte dermed totalt på 11.-plass.

Erik Solbakken og Oscar Helvig tok den norske dobbeltsculleren til tredjeplass i B-finalen. Det ga en niendeplass totalt.