Sport

Slike jenter vil Norge ha

Thorir Hergeirsson (1,70) og Norges Håndballforbund jakter på 14 år gamle jenter som er over 1,80.

LANG: Kristine Breistøl synes det er flott at NHF og Olympiatoppen begynner å tenke på at lange jenter trenger lengre tid på å utvikle seg. Selv er Larvik-jenta 1,91. ARNE HOLE

 • Arne Hole

Det er altfor få norske håndballspillere som Larviks Kristine Breistøl, mener Norges Håndball-forbund. Hun er 1,91. Det er mange lange jenter i Norge, men få på håndballbanen.

— De høye jentene er ikke på banen, og det er vanskelig å gi en grunn. Håndballen ønsker å ta i mot alle som vil spille, og derfor er det overraskende at nesten ingen er høye - og med det mener jeg fra 1,83 og oppover, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Sammen med fagrådgiver Tom Morten Svendsen i Norges Håndballforbund sender han i dag ut brosjyre til alle regionene, og prosjektet «Høye jenter» blir forklart på forbundets hjemmeside.

— Vi sikter oss inn mot 1999-årgangen, men vi er åpne også for 1998- og 2000-årgangene. Og vi tar gjerne imot meldinger om jenter som er 1,78-1,80 også. Får vi inn 15 jenter, er vi kjempefornøyd. Vi hører stadig om noen lange, men vi får aldri tak i dem, sier Svendsen, som også har fått Olympiatoppen med på laget.

Mange fordeler

Med «kortvokste» spillere har Norge hatt mer suksess enn noe annet land i verden. For eksempel 1990-årgangen, som vant både junior-VM og junior-EM, lå som nummer 13 av 16 lag på høydestatistikken, men var nummer én på ferdigheter.

- Hvorfor er det så viktig å få tak i lange jenter, Thorir?

— Det er riktig at vi har greid oss godt uten kjemper på 1,90, som mange andre land har, men høye spillere vil gi oss mer mangfold. I forsvar vil vi få bedre blokk. Det har vært vår styrke, sier islendingen og tenker på blant andre Tonje Larsen (1,84).

— Også for målvaktene, linjespillerne og skytterne kan det være fordel å være høye. Får vi bakspillere som kan skyte fra ti meter, gir det en ny dimensjon, sier landslagssjefen, som vet at mange foreldre ber legene stoppe veksten hvis barna deres ligger an til å bli uvanlig lange.

— Dumt i et idrettslig perspektiv, men et personlig valg man må respektere. Vi i håndballen må også ta selvransakelse. De høye blir bare borte, sier Hergeirsson.

Trenger lengre tid

Fagrådgiver Svendsen mener også at klubbene må være mer tålmodige med de lange jentene.

— Trenerne liker hurtig og teknisk spill, og de tenker på raske resultater. De lange jentene trenger mer tid på den motoriske utviklingen. Får de ikke det, kan det hende at de gir seg fordi de ikke greier mestringen. Vi ønsker å lage et verktøy for dem, og vi skal gi klubbene tips om riktig trening, sier Svendsen, som vet at andre land gjør det samme.

Danmark har sitt «Høye piger».

— Jeg var ikke spesielt god da jeg var yngre. Det var da jeg begynte på videregående og kom i et ordentlig treningsmiljø i Bækkelaget og på Wang at jeg begynte å bli god. Vi lange trenger tid på å bli koordinerte, sier én av eliteseriens lengste, Larviks Kristine Breistøl på 1,91. Tidligere landslagstrener Sven-Tore Jacobsen var en nytenker. Han etterlyste i sin tid jenter med store hender. I dag holder han på med et «Lange gutter»-prosjekt i Trondheim.

Fakta

«Høye jenter»

Norges Håndballforbund starter tirsdag en kampanje der målet er å finne høye, norske 14-åringer som spiller håndball.

De håper å samle rundt 15 14-åringer som er over 1,80 m.

Les mer om

 1. Håndball
 2. Larvik

Relevante artikler

 1. SPORT

  I dag debuterer Kristine Breistøl i VM. Men spillere som henne er blitt stadig sjeldnere.

 2. SPORT

  Har ventet fire år på å bli frisk nok for landslaget

 3. SPORT

  Tilbake etter skaden: Nå skal hun trene sammen med Nora Mørk

 4. SPORT

  Ekspertene er enige: Hun er Byåsens sikreste EM-kort

 5. SPORT

  Landslagssjefen ville holde EM-troppen «hemmelig», men det fikk han ikke lov til

 6. SPORT

  Vraket Vipers og takket ja til landslaget: – Jeg ble veldig stolt, også fikk jeg litt panikk. Kan jeg dette?