Froomes Tour de France i fare: – Saken er komplisert, men reglene er klare

Sykkelekspert Mads Kaggestad er ikke i tvil om hva han mener om saken som kan hindre Chris Froome å forsvare de siste sammenlagtseierne i Tour de France.

Tour de France-kongen Chris Froome hevdes å bli utestengt fra rittet han har vunnet fire ganger siden 2013, men hverken Sky eller sykkelekspert Mads Kaggestad frykter for deltagelsen.

Årets sykkelhøydepunkt er bare en uke unna. 7. juli ruller verdens beste ryttere ut fra franske Noirmoutier-en-l'Île for å sette kursen for Fontenay-le-Comte i den 189 kilometer lange førsteetappen av årets Tour de France.

Les også

Hevder Chris Froome utestenges fra Tour de France

Det vil si, ikke alle verdensenerne er bestandig klare til verdens største sykkelritt. Nå hevdes det at Froomes pågående dopingsak kan stenge briten ut av rittet han har vunnet tre år på rad – og fire ganger siden 2013.

Ifølge den franske avisen Le Monde frykter Amaury Sport Organization (ASO), som arrangerer Tour de France, at den pågående dopingsaken mot Sky-rytter Froome skal skade rittets omdømme.

Mads Kaggestad, sykkelekspert hos TV 2.

Avga positiv dopingprøve

– Jeg skjønner at ASO og Tour de France syns det er uheldig for imaget til rittet om han skulle delta uten at saken er løst. En slik mørk sky kan være ødeleggende, det er ikke vanskelig å se det fra deres ståsted, innleder sykkelekspert Mads Kaggestad til Aftenposten.

Les også

Kristoff jubler over sykkelsammenslåing

– Samtidig er det en komplisert sak og det å gå ut og dette kompliserer saken enda mer. Når saken er så komplisert fra før, er det viktig å forholde seg til reglene. De sier svart på hvitt at man har rett til å konkurrere helt til saken er løst. Sannsynligvis er det hundrevis av lignende saker i idretten, der utøver konkurrerer mens saken pågår, fortsetter han.

Sakens kjerne er at Froome avga en dopingprøve som inneholdt det dobbelte av lovlige verdier av astmamedisinen Salbutamol under fjorårets Vuelta a España.

I mellomtiden har han fått lov å konkurrere som normalt og i vår vant han Giro d'Italia.

– «Sånn er reglene»

– Det er et regelbrudd at prøven er lekket til media og det gjør saken ytterligere komplisert, påpeker Kaggestad.

– Jeg syns at man skal lene seg tilbake, la Froome konkurrere og si at «sånn er reglene». Han har rett til å konkurrere. Det er en enorm dokumentasjon man må igjennom og det trengs tid for å få den løst. Hvorfor saksbehandlingen tar tid er sammensatt, men det handler nok om ressurser. Rettssikkerheten skylder utøverne en grundig gjennomgang – det gjelder alle idretter, sier han videre.

Les også

Eiking vraket til Tour de France: – Jeg er helt knust

Likevel erkjenner han at fjorårets sammenlagtvinner av touren kanskje burde trukket seg selv.

Kan tappe favoritten for energi

– Det mest ideelle hadde selvfølgelig vært om Froome sa at dette var såpass negativt for rittet, at han tar ferie i juli. Men jeg skjønner ham, han er på toppen av karrieren og mener selv han ikke har gjort noe galt. Det er lett å forstå at han vil konkurrere, han er jo den største favoritten og tror han kan vinne, sier Kaggestad.

– Hva vil denne oppladningen gjøre med hans sjanser om han får delta?

– Det koster nok noe energi, men han har mange som jobber for seg og han blir nok skjermet. Jeg tror ikke oppladningen preges for mye av det. Han har uansett hatt en annerledes oppkjøring med å vinne Giroen og hatt konsentrasjon på restitusjon i det siste. Jeg tipper vi vil se en Chris Froome i bra slag, sier sykkeleksperten.

Kaggestad tror ikke saken ender med utestengelse for mannen som kjemper om sin fjerde strake sammenlagtseier i Tour de France.

– Han har ikke gjort noe galt

– Jeg tror ikke han blir nektet. Det er to sett med regler og det kan være forvirrende. Tour de France mener de har en klausul de kan vise til, som gjør at de kan nekte rytterne å delta. Det internasjoane atnodoping sier noe annet. Hva er mest juridisk? Tom Boonen fikk starte i 2009, selv om han testet positivt på kokain, påpeker han.

Sky-laget har til sykkelnettstedet cyclingnews.com kommet med en uttalelse om at de ikke er bekymret for deltagelsen.

– Vi er helt sikre på at Chris (Froome) vil kjøre touren som planlagt. Han har ikke gjort noe galt.

Les også

Froome frykter ikke Tour de France-deltagelse

– Jeg har ikke gjort noe galt. Jeg har enhver rett til å sykle, sa Froome til Sky Sports onsdag.

Kan bli et vidåpent Tour de France

Et eventuelt Tour de France uten sammenlagtvinneren fra de siste årene vil derimot kunne åpne for en ny favoritt.

– Det vil i så fall bli et helt annet ritt og mer åpent etter min mening. Nairo Quintana, Vincenzo Nibali og Tom Dumoulin vil kanskje være de store favorittene, mens Sky da må kjøre for Geraint Thomas eller den unge colombianeren Egan Bernal. Det vil endre voldsomt på ting, sier Kaggestad.

Tour de France pågår mellom 7. og 29. juli.