Pakket bagen og dro til rødt land. Nå har verdenscupvinneren merket én stor forandring.

Aleksander Aamodt Kilde reiste til et rødt alpeland alene og uten returbillett. Det er ikke bare koronapandemi som har gjort oppkjøring til ny sesong helt spesiell. Også hans nye status.

Aleksander Aamodt Kilde stakk til rødt land for å få trent skikkelig utfor. Nå er han alene norsk alpinist i Zermatt. Bildet er tatt etter treningsøkten på breen i Zermatt tirsdag denne uken.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli

Ingenting er som det skulle ha vært. Selvfølgelig. Derfor reiste verdenscupvinneren alene fra landet. Til et rødt land. Aleksander Aamodt Kilde måtte få fartstrening. Han måtte til alpene.

Nå trener han på en isbre i sveitsiske Zermatt. En trener (Fabien Mazuir) og en servicemann fra Atomic er med. Det skal testes, det skal kjøres fort.

Nå går det i hundre

Det er ikke bare en verdensomspennende pandemi som har snudd opp ned på tilværelsen for 27-åringen fra Bærum. Da sesongen brått ble avsluttet, sto han som vinner av verdenscupen. Det har ført til en ny hverdag.

Aleksander Aamodt Kilde fikk beviset på at han var verdens beste alpinist i posten lenge etter at sesongen hadde fått en brå slutt i begynnelsen av mars.

– Den største forskjellen har vært oppmerksomheten som den seieren ga. Den har, til tross for korona, vært stor, forteller han på telefonen før lunsj etter en morgen på ski i strålende vær på nysnø og med Matterhorns majestetiske profil som kulisse.

Kilde har opplevd det motsatte. Lenge var det Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal som stakk av med all oppmerksomheten. Men nå, som 27-åring, er det ham alle vil snakke med, som alle sponsorene vil bruke på plakaten, som samarbeidspartnerne gjerne vil skal kaste glans over egne arrangement.

– Det med oppmerksomhet går til fra null til hundre alt etter hvordan resultatene er. Akkurat nå går det i hundre, hehe.

Og så legger han til:

– Men jeg trives veldig godt med det. Det er jo bare en del av jobben.

Teste, teste og teste

Det var flere grunner til at han pakket skibager og reiste til Sveits som er rødmerket av Folkehelseinstituttet og som de siste 14 dagene har hatt svakt stigende økning i smitten. Men i Zermatt har de, ifølge Kilde, bare registrert fire tilfeller av covid-19.

Slik vil han helt ha det. Ned en bratt bakke i vill fart. Her fra Kvitfjell sist vinter.

En reisegrunn var at han fikk anledning til å gjøre en del jobber for nettopp sponsorer. Men det var viktigere å komme seg i fartstrening sammen med en mann med skrujern og smørebod. Kilde er avhengig av sin servicemann fra Østerrike. Hadde han reist til Juvassbreen, kunne det fort blitt karantene og heft med den jobben servicemannen fra Østerrike skulle gjøre.

Dette er en som fulgte Kilde hele vinnersesongen i verdenscupen og er en mann som 27-åringen stoler på.

– Vi tester veldig mye utstyr nå og er inne i en kritisk periode i forberedelsene til sesongen, sier han.

Kilde kjørte i mange år med utstyr fra Atomic, så skiftet han til Head, samme merke som lagkameratene brukte. Det funket ikke. Han fikk det aldri til å fungere optimalt i de to sesongene han kjørte på det amerikanske skimerket. I fjor var han tilbake på Atomic og vant verdenscupen.

Han har tidligere snakket om hvordan en millimeter feil kan være den store forskjellen. Derfor er testing, testing og testing viktig.

Mye skitrening

Det var også en av grunnene til at dro til Lørenskogs nyåpnede innendørshall med alpinbakke. 300 meter med svakt hellende kunstsnø skulle man tror ikke var noe for en som har en toppfart på 130 km/t. Men han fikk testet sko. Ja, og så fikk han også kjørt noe slalåm, selv om han heller ikke kommende vinter vil kaste seg inn i løyper med kort avstand mellom portene.

Han har i det hele tatt fått kjørt mye på snø etter at verdenscupen gikk i dvale i begynnelsen av mars. Mye snø i fjellet sist vintere har ført til gode forhold på Norges to sommerskisenter, Folgefonna og Juvassbreen.

– Jeg har faktisk flere skidager bak meg nå enn jeg hadde på samme tid i fjor.

Flere skidager skal det bli fremover. Han har ikke tenkt å reise hjem med det første. Da han dro fra Norge, hadde han ingen returbillett. Nå har han fokus på verdenscupåpningen, dersom den går som planlagt siste helgen i oktober i Sölden. Det er det klassiske storslalåmrennet på Rettenbachbreen.

– Akkurat nå har tenker jeg en del på storslalåm med tanke på nettopp Sölden. Samtidig er det mulig å få noen skikkelige økter med utfortrening her i Zermatt. Vi klarer å stikke ett minutts løype som er krevende så lenge det ikke er for mye nysnø, forteller han.

Avlyst i Nord-Amerika

Nå er også fartsrennene i Canada og USA før jul avlyst, og rennene blir nå flyttet inn i andre verdenscuphelger i Europa.

– Det var en klok avgjørelse, og det var viktig at beskjeden kom så tidlig. Samtidig er det utrolig kult å kjøre i Lake Louise og Beaver Creek. Jeg synes det er helt topp å være der og skulle gjerne vært der lenger i løpet av året.

All usikkerheten rundt den kommende sesongen tar verdenscupvinneren med knusende ro.

– Jeg lever i troen. Det er lite jeg får gjort. Det er bare å følge den planen som FIS legger. Alt annet blir på en måte feil. Det er bare å forberede seg på best mulig og holde seg frisk og rask og ta de avgjørelsene man tenker er riktig.

Ensomheten med tankene rundt den kommende sesongen må han klare frem til 9. september. Da kommer det norske teknikklaget også til Sveits. Og etterhvert vil også den ferske pappaen og kompisen Kjetil Jansrud dukke opp.