Overlegen Mukubu sikret seg EM-finale: – Savner ikke Fritz!

Exauce «Exo» Mukubu (21) møter finske Jonni Kunnaro Sarkkinen (21) i onsdagens finale i Bucuresti, og kan ta Norges første gull i U23-EM noensinne. Det skjer uten den omstridte tidligere treneren Fritz Aanes (44).

– Det har vært en ganske rolig dag på jobb, fleiper Exo til VG etter at han har knust all motstand på vei til finalen og vunnet alle sine kamper på fall.

21 år gamle Mukubu åpnet mesterskapet mot Ismayil Rzayev fra Aserbajdsjan med solide 9–0 i åttedelsfinalen, og i kvartfinalen var det polske Adam Gardziola som ble kastet rundt av det norske stortalentet. Kampen ble stoppet da Mukubu ledet 9–1.

STORTALENT: Exauce Mukubu avbildet på trening i 2022.

Semifinalemotstander Ilias Pagkalidis klarte heller ikke å henge med da Mukubu fikk fart på sakene, og før den første omgangen var over. Kampen ble stoppet på stillingen 8–0 til nordmannen.

Tapte mot finnen i fjor

Finalemotstander i 82-kilosklassen blir altså finske Sarkkinen, som har gått langt jevnere kamper i kvart- og semifinalen.

Finalen går onsdag kveld, og sendingen kan følges direkte på VG + Sport fra kl. 17.00.

– Jeg er veldig fornøyd med å få bekreftet at jobben vi gjør er bra, og dette blir min første EM-finale. Når det går veien i morgen skal jeg sikre Norge et EM-gull, sier Mukubu.

Ingen norske brytere på herresiden har tatt gull i U23-EM tidligere.

– Hva vet du om finalemotstanderen?

– Jeg tapte en jevn kamp mot ham i Thor Masters i Danmark i fjor. Jeg er rimelig sugen på revansje, sier Exo som må kutte rundt en kilo i vekt før finaledagen.

Mukubu har vært en av de store, store favorittene i mesterskapet etter at han vant U23-VM i fjor høst.

Unggutten er en av profilene i NRK-serien «Hodet i klemme», og har blant annet i VG fortalt om sin tøffe oppvekst etter at han og familien måtte flykte fra Kongo til Vadsø da han bare var åtte år gammel.

Les også: Faren ble kidnappet og familien sendt ut av landet

I NRK-serien kommer det tydelig frem at Mukubu og daværende landslagstrener Fritz Aanes har hatt store samarbeidsproblemer. Mukubu ble faktisk kastet ut av landslaget like før han tok VM-gullet.

Må se fremover

Aanes og trenerkollega Stig-André Berge har sluttet i trenerjobben, og nå er de den danske duoen Thor Hyllegård og Szymon Kogut som følger opp det norske landslaget sammen med assistent Pål-Erik Gundersen.

Det er Gundersen som har vært i hjørnet til Mukubu nå i EM.

– Savner du Aanes?

– Hahaha – nei, jeg savner ikke Fritz! Jeg har sagt mitt, og Fritz har sagt sitt. Nå må vi se fremover, men jeg synes resultatene viser at det nye opplegget fungerer. Dette ser bra ut, avslutter Mukubu.

VG har vært i kontakt med Aanes, men han ønsker ikke å uttale seg om landslagssituasjonen nå. Les hva han sa til VG da han ble intervjuet i januar i år.

PS! I kvinneklassen deltar Othelie Høie (59 kg) og Marion Bye (72 kg) onsdag.