Sport

Håper å bli Bergens neste OL-håp: – Det er en stor drøm

– Det er ikke så urealistisk som man skulle tro, sier rosjefen i Bergens Roklub om Mathias Føyner Wies ambisjoner.

Mathias Føyner Wie (21) har satt seg et hårete karrieremål, nemlig OL i 2024.
  • Erik Heimdal

Sommeren har vært preget av vestlandske OL-bragder: Kristian Blummenfelt fra Loddefjord i triatlon og Anders Mol fra Strandvik i Bjørnafjorden, for å nevne noen.

Neste OL er i Paris i 2024, og det er slett ikke utenkelig at nok en idrettsutøver fra Vestlandet, nærmere bestemt Bergen, skal være med.

21 år gamle Mathias Føyner Wie deltok nylig i U23-VM i roing. Selv om det «bare» ble D-finale der, har bergenseren ambisjoner om å delta i OL i 2024.

– Det er en stor drøm. Hvis jeg fortsetter i samme spor som nå, tror jeg det skal være innenfor rekkevidde, sier Wie da BT er på besøk hos Bergens Roklub ved Nordåsvatnet.

Han påpeker at det blir økonomisk utfordrende å fortsette satsingen på roing, men 21-åringen skal gjøre et forsøk.

Til høsten flytter han fra Bergen til Oslo for å satse ytterligere på å oppnå drømmen.

Torstein Skage, som har det overordnede ansvaret for roingen i Bergens Roklub, mener olympisk deltakelse om tre år kan være oppnåelig.

– Det er ikke så urealistisk som man kanskje skulle tro, selv om det selvsagt vil kreve mye utvikling for å klare det målet, sier rosjef Skage.

Rosjef i Bergens Roklub, Torstein Skage, har et håp om at Mathias Føyner Wie skal ta opp arven etter klubbkamerat Kristoffer Brun.

– Jeg ser opp til han

Det er ikke vanskelig å se hvor Mathias Føyner Wie har ambisjonen om å komme til OL fra.

Kristoffer Brun, som har gått gradene i Bergens Roklub, deltok i sommer i sitt tredje OL. 33-åringen tok bronse i Rio de Janeiro i 2016.

– Jeg ser veldig opp til Kristoffer, sier Wie.

21-åringen har tidvis hospitert med elitelandslaget, hvor han har fått trent sammen med de norske roerne som var med i sommerens OL i Tokyo.

– Mathias er svært ambisiøs. Jeg ser selv hvor dedikert han er, og hvor mange timer med trening han legger ned, konstaterer Skage og fortsetter:

– Jeg håper selvsagt at han tar opp arven etter Kristoffer.

Mathias Føyner Wie (til høyre) og Kristoffer Brun (andre fra høyre) rodde sammen under NM i 2020.

Får skryt av idolet

Wie fikk ro sammen med Brun i en firerbåt under fjorårets norgesmesterskap, hvor de havnet på andreplass. Sistnevnte skryter av Wies innstilling og mentalitet.

– Han er en ydmyk kar som alltid har gjort jobben. Jeg er imponert over innsatsen han har lagt ned, og holdningen hans er superbra å ta med seg videre, sier Brun om 21-åringen.

33-åringen håper å få noen økter sammen med Wie før NM, som går av stabelen 11. september.

– Er Mathias’ mål om OL i 2024 realistisk?

– Ja, absolutt. Han er avhengig av å komme i en god båt, men jeg er helt sikker på at OL om tre år er mulig, svarer klubbkamerat Brun.

Han er samtidig tydelig på at Wie kan få noen utfordrende år uten de veldig store resultatene i tiden fremover.

– Det er for eksempel ikke mange under 25 år som tar medaljer i VM, så han må være tålmodig og ta tiden til hjelp. Det er krevende prosess, sier Brun, og fortsetter:

– Men han kan bli veldig god. Det er jeg helt sikker på.

– Jeg er helt sikker på at OL om tre år er mulig, sier Brun om den 21 år gamle roeren Mathias Føyner Wie.

Les mer om

  1. OL
  2. Roing
  3. Kristoffer Brun