Takker Olaf Tufte etter VM-suksessen: – Til og med undertøyet kom fra ham

Olaf Tufte og verdensmester Kjetil Borch går over i samme båt.

Medaljen er et bevis på at Kjetil Borch er den største i singlesculler - som Olaf Tufte har vært to ganger tidligere.
  • Mette Bugge

De skal kjempe om gull i en dobbeltsculler til helgen. Da er det NM på Årungen.

Tufte liker at han har en fersk verdensmester på laget, og føler at han har litt ære for medaljen som Borch tok i singlesculler under VM i Bulgaria sist helg.

Men fortsatt leder Tufte med ett VM-gull mer i singlesculler, og to totalt. 42-åringen har fire VM-titler tilsammen. Men kameraten har noe den yngre Borch sikler etter – to OL-gull.

– Men ingen nordmann har VM-gull i to båtklasser, fleiper Borch, som har klart det både i singel- og dobbeltsculler.

Begge har Tokyo som mål

Da Borch ankom Gardermoen sent mandag kveld, var Tufte blant gratulantene. Han har egentlig et hvileår, men tar en nytt avbrekk til helgen for å bidra for Horten roklubb.

Veteranen satser mot OL, i likhet med Borch. Trolig ender Tufte opp i en dobbeltfirer, mens Borch sier han vil ro i båten som har størst medaljesjanser. Det kan bli singelsculler. Det er uansett mye som skal på plass før Tokyo. I siste instans bestemmer Johan Flodin.

Kvalifiseringen til OL foregår i VM neste sommer, med en siste mulighet i Luzern i 2020.

Da den tidligere landslagstreneren Bjørn Inge Pettersen fra Horten bidro til en varm velkomst på flyplassen, var Tufte ved hans side.

Han skulle hente en «gammel» konkurrent, Mahé Drysdale fra New Zealand. Den olympiske mesteren fra London, der Tufte ikke kom på pallen, skal være hos vestfoldingen noen dager. De har vært venner i årevis og besøkt hverandre. Begge har Tokyo som mål.

Begge vil til OL. Mahé Drysdale (39) og Olaf Tufte (42) vet hva som gjelder. Og de samarbeider.

Tufte gleder seg over at klubbkamerat Borch er i støtet. De to tok bronse sammen i Rio.

– Jeg har en liten del av æren for medaljen, ler Tufte, og kjenner på medaljen som Borch tar frem fra lommen.

– Det eneste han hadde på seg som ikke var mitt var capsen og brillene, fortsetter Tufte.

– Resten har jeg en finger med i spillet på.

Han forteller om båten, som det bare er tre av i hele verden, og som han har vært med å designe. Landslagstrener Johan Flodin og toppidrettssjef Tore Øvrebø har også vært viktige bidragsytere.

Tufte legger til at årene er hans, deler av setet, og han har vært med på å designe drakten.

– Til og med undertøyet kom fra han, fortsetter Borch.

Ville ha en spesiell båt

Båten er selvsagt viktig, og med så lang erfaring vet Tufte hvordan han vil ha det, og hva som funker. Han har rett og slett vært veldig bestemt på det, å bidra til at prototypen har utviklet seg litt mer. Borch er enig i at resultatet ble bra.

– Årene var noen årer som vi plukket ut før Rio, kommer det fra Tufte.

Borch protesterer ikke, men legger til:

– Han tar blodpris. Jeg står i gjeld, svarer han tilbake før han legger til at det er en spøk. Begge er enige om at de må hjelpe hverandre, så sant det er mulig.

– Slik er det i rosporten. Vi får lære av hverandre og hjelpe til så godt vi kan. Dermed blir vi med både på oppturer og nedturer, er Tuftes ord.

... og jeg har bidratt med dette og dette, ramser Olaf Tufte opp. Kjetil Borch kan ikke annet enn å le. Men det er sant.

Måtte skille lag

Duoen som går i samme båt for klubben sin i NM, satt i samme farkost i forrige VM. Da ble det ingen suksess, ingen medalje. Det var etter det mesterskapet i USA at Borch bestemt seg for å gå alene i båten. Han var ikke til å rikke.

Tufte har sett hvor hardt Borch har trent, hvor nøye han har vært med alt. Selv trener han godt på hjemmebane, og ser frem til å være tilbake i sirkuset igjen.

Borch skal unne seg noen dager fri etter NM. Han har hatt hendene fulle med å svare på alle gratulasjoner og henvendelser.

– Jeg må jo det, sier han, idet Tufte bemerker at han har kjøpt seg ny skinnjakke.

– Ja, alle mann i Bulgaria har jo skinnjakke, flirer Borch.

Han fikk tid til shopping også.