Sport

Kristoff-trener: - Touren har vært en kjempesuksess for Katjusja

I dag kjemper nordmannen om spurternes gjeveste etappeseier.

Alexander Kristoff kan bli den andre nordmannen i hostorien som vinner etappen i Paris. Thor Hushovd klarte det i 2006.
  • Kurt Arne Nilssen

PARIS: Selv om Alexander Kristoff står uten etappeseier i Tour de France, har rittet likevel vært en suksess for Katjusja.

Det kan de enkelt og greit takke lagets spanske kaptein, Joaquim Rodriguez for. Rodriguez stakk av med seieren på 3. og 12. etappe. I tillegg kjørte han flere dager med den rødprikkete klatretrøyen (Polkadottrøyen), men havnet til slutt på en 5. plass i den konkurransen.

Følg avslutningsetappen direkte her klokken 16.35

Med tre etappeseirer hver er det kun BMC, Lotto-Soudal og Etixx som har flere etappeseirer enn Katjusja. AG2R har samme antall, mens sju lag står med én etappeseier og de resterende 10 lagene står uten seirer.

Fraværet av etappeseirer til Kristoff har vært en skuffelse, men ikke nok til at touren ikke kan kalles en suksess for laget.

Kokainskandalen rundt Luca Paolini skapte imidlertid mye negativ støy rundt laget. Katjusja er det eneste laget som i løpet av årets tour har måttet sende hjem en rytter for en positiv dopingtest.

Men spesielt hos internasjonale medier virker toleransen for positive dopingprøver å være større når det ikke er snakk om at rytteren har testet positivt på prestasjonsfremmende midler.

Les også

TV 2-profilens utfordring: Slik intervjuer hun stjernene på fem språk

Motsatt i fjor

Resultatmessig var situasjonen i fjor stikk motsatt. Da leverte Rodriguez en svak tour, mens det var Kristoffs to etappeseirer som sørget for suksess til det russiske laget.

Derfor mener Kristoffs trener og stefar, Stein Ørn at det er positivt at Rodriguez har forlenget kontrakten sin med Katjusja til å også gjelde 2016-sesongen. Dermed blir 2016 nok en sesong med to kapteiner på Katjusja-laget.

Joaquim Rodriguez har vunnet to etapper i årets ritt.

— Med to kapteiner i laget så slipper Alexander at alt presset ligger på hans skuldre og laget trenger ryttere som er god i bakkene. Skulle den ene ikke lykkes finnes det fortsatt muligheter for laget. Med to etappeseirer har årets tour vært nok en kjempesuksess for Katjusja, slår Ørn fast.Han bekrefter at Team Kristoff allerede har spilt inn navn til Katjusja-ledelsen på hvilke ryttere de ønsker laget skal signerer som hjelperyttere for Kristoff til neste sesong.

Marco Haller og Jacobo Guarnieri er allerede under kontrakt. I utgangspunktet er også Luca Paolini det, men etter kokainskandalen er det tvilsomt at han blir å se på sykkelsetet neste sesong. Italieneren har vært veldig viktig for Kristoff i jakten på seirer i klassikerne.

— Jeg vil ikke si hvilke navn vi tenker på, men vi har spilt inn noen. Etter det som skjedde med Paolini har jakten på nye folk blitt enda mer fokusert, sier Ørn.

Siste sjanse søndag

Kristoff hadde som mål å vinne minst én etappeseier og kanskje være med å kjempe om den grønne trøya. Drømmen om den grønne trøya ble knust i løpet av den første uken og etter at 20 av 21 etapper er unnagjort står han fortsatt uten en etappeseier.

Stefar og Kristoff-trener, Stein Ørn.

Siste mulighet er søndagens etappe på Champs-Elysees. Da er 28-åringen blant favorittene til å stikke av med seieren, men må som vanlig kjempe mot Peter Sagan, André Greipel, John Degenkolv og Mark Cavendish om seieren.Uansett hva som skjer på søndagens etappe, kan Kristoff glede seg over at han har en stor del av æren for at 2015 allerede kan beskrives som en vellykket år for Katjusja.

Hans 18 individuelle seirer tidligere i sesongen har sørget for at Katjusja står med 35 seirer i 2015. Kun Etixx sine 37 er bedre. Hardtsatsende Sky står til sammenligning med 31 seirer denne sesongen.

Les også

  1. Kristoff er blitt syk før monsteretappen

  2. Kristoff unngikk Tour-exit på fryktet fjelletappe

  3. 21 hårnålssvinger avgjør hvem som vinner Tour de France

Les mer om

  1. Tour de France