Sport

Kristoffs hjelpeløse hjelpere

— Vi hadde det sterkeste opptrekket, så at vi klarte å gjøre det så dårlig er godt gjort, sa en særdeles skuffet Alexander Kristoff.

SKUFFET: Alexander Kristoff håpet å kunne juble for sin første etappeseier i årets Tour de France, men et dårlig opptrekk fra lagkameratene ødela nordmannens sjanser.
  • Kurt Arne Nilssen

FOUGERES, FRANKRIKE: For et paradoks: da nordmannen endelig hadde hjelperne der de skulle være, klarte de å hindre Kristoff i å spurte.

Det tok tyve minutter, så kom Alexander Kristoff ut av lagbussen. Oppvaksmøtet var over. Igjen ble det feil på feil på feil for Katusja. Opptrekkerne Marco Haller og Jacopo Guarieri hadde ikke holdt seg til planen, noe som medførte at Kristoff ikke fikk startet spurten før det var for sent.

Hadde ikke Joaquim Rodriguez vunnet etappen opp til Mur de Huy, ville det vært lov til å bruke ordet skandale om innsatsen til Katjusja så langt i Tour de France.

Med den mestvinnende rytteren internasjonalt i år på laget, i noe han selv kaller "god form", skulle det ligge an til en Tour de Triumf. For nordmannen har det vært en Tour de Trøbbel.

Den første uken skulle liksom være hans. I stedet har det mer handlet om uflaks og et lag i disharmoni.

— Vi har jo kjørt sammen i hele år, så jeg skjønner ikke hvorfor det blir slik nå, undret Kristoff som selv nå bare ser den siste etappen i Paris som «en virkelig god sjanse» til etappeseier.

Bortskjemte

— Kristoff har jo skjemt oss bort med sin fantomsesong i år. Så det var lov til å ha store forventninger. Men nå får vi se at Tour de France er helt spesielt, det blir ikke delt ut noe gratis til rytterne, forklarer Dag Erik Pedersen, tidligere proffrytter og NRK-ekspert på radio under Tour de France.

— Med unntak av Mur de Huy synes jeg ikke laget har virket harmonisk og homogent. Detter er ikke Katjusja på sitt beste, slår Pedersen fast.

Sportssjef Hans Falk i Norges Cykleforbund støtter den påstanden:

— Det er ganske klart at han har manglet hjelp. Til sammenligning har laget rundt André Greipel virkelig gjort jobben. Tidligere har jo Alexander Kristoff også klart seg godt alene, ved i spille på andre. Det har han ikke klart like godt i årets Tour de France, og da kan man jo lure på om han er helt i hundre, mener Falk.

I tillegg til Greipels Lotto Soudal, må man gi kreditt til Etixx-laget. Etter at Mark Cavendish i går vant sin 26. etappeseier i Tour de France-sammenheng, står det belgiske laget med tre etappeseire den første uken.

Triste greier

Trener Stein Ørn har tidligere i uken vært både oppgitt og irritert på mangelen av hjelp Kristoff har fått. I går modererte han seg litt:

— Dette var triste greier. Det er ikke kritikk av lagkameratene hans. De gjør sitt beste, men i dag var det ikke godt nok. Her er det åpenbart ting som kan forbedres. Hovedårsaken til at Alexander ikke har lykkes er at han hele tiden har kommet i ugunstige situasjoner. Når det skjer hele tiden er man enten uheldig eller gjør noe feil. Nå står han igjen med kun to vinnermuligheter, sier Ørn som altså er litt mer optimistisk enn sykkelrytteren selv. Ørn har også etappe nummer 15, neste søndag, som en vinnermulighet.

Treneren erkjenner at forventingene var skyhøye:

— Når du går inn i Tour de France med 18 seire, er det klart at forventningene er høye. Senest i Sveits rundt slo han Peter Sagan i en spurt. Formen hans er veldig god, og han har til gode å få vist hva han er god for, understreker Stein Ørn.

Skryter av Sagan

Peter Sagan har vunnet den grønne poengtrøyen de tre siste årene. I år er hovedjobben hans å passe på sammenlagtkandidat Alberto Contador, men på de siste kilometerne får han fritt spillerom. Slovaken har heller ikke vunnet en etappe så langt, men han har vært mye nærmere enn Kristoff, så også i går da Sagan ble tre og Kristoff fem.

— Det er et voldsomt stress og press mot sutten, så det er ikke lett for noen å få kontroll. Men se på Peter Sagan, han sitter så utrolig riktig plassert hver gang. Det er nesten så jeg skulle bedt Kristoff heller bare sitte på hjulet til Sagan så lenge som mulig før han starter spurten, mener Dag Erik Pedersen.

Roy Hegreberg er sportsdirektør i det norske kontinentallaget Team COOP Øster Hus, laget som er eid av Alexander Kristoff. Også han hadde høye forventninger på vegne av kameraten:

— Tour de France er det viktigste sykkelløpet for alle lag. Det er snakk om små marginer og de marginene har ikke Kristoff hatt med seg. Samtidig skal vi huske på at han ikke vant noe før 12. etappe i fjor. Alt skal klaffe om han skal gå til topps, og jeg er fortsatt sikker på at han kommer til å vinne en etappe i touren, sier Hegreberg.

— Katjusja har ikke lykkes helt som de hadde håpet på, men de har også vært uheldige. Jeg synes det blir feil å svartmale jobben deres helt, legger Hegreberg. til

Pluss for Boasson Hagen

Om Kristoff ikke helt har levd opp til forhåndsreklamen, har Edvald Boasson Hagen startet årets Tour godt.

— Det var vel ingen utenfor Norge som hadde forventet noe som helst av Edvald. At han så langt har tre topp ti-plasseringer er veldig bra. Han har et svært urutinert lag rundt seg og må klare seg på egen hånd mot slutten, sier Hans Falk i NCF.

Boasson Hagen var i går hjelpemann for lagkamerat Tyler Farrar.

Les også

  1. Kristoff slakter eget opptrekk etter femteplass: - I dag er det lagets skyld

  2. De sykler Tour de France på liv og død

  3. - Lagkompisene ble rasehetset. Da sa Boasson Hagen klart fra

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Alexander Kristoff
  3. Sykkelritt