Boasson Hagen skulle spurte om seieren. Så inntraff uhellet

Skuffende norsk dag i Tour de France.

Edvald Boasson Hagen lå godt an på lørdagens etappe av Tour de France, men et problem med kjedet ødela seiersmulighetene.
  • Nicholas Bergh

TOUR DE FRANCE, 8. ETAPPE: Rennes-Mûr-de-Bretagne

I Tour de France lørdag var det bakkespesialistene som gjorde opp om etappeseieren. Opp stupbratte Mûr-de-Bretagne var det franskmannen Alexis Vuillermoz som var sterkest.

Hjemmefavoritten rykket 600 meter før mål, og overrasket tilsynelatende favorittene.

Få hadde trodd at Alexis Vuillermoz ville vinne etappen. Men franskmannen overrasket alle.

Vuillermoz vant foran Dan Martin og Alejandro Valverde. Dermed fikk også Frankrike sin første etappeseier i årets Tour de France.Edvald Boasson Hagen var spådd gode sjanser før etappen, men MTN-Qhubeka-rytteren var aldri i nærheten av å kjempe om seieren. Nordmannens kjede hoppet nemlig av en kilometer før mål.

— Jeg var med og kjempet, men så datt kjedet av da jeg skulle opp på storskiven. Da ble jeg stående ved kilometersmerket, sier Edvald Boasson Hagen til TV 2. — Jeg hadde krefter til å kjempe lengre oppe. Da er det surt med et slikt uhell.

Alexander Kristoff var aldri en vinnerkandidat på lørdagens etappe, og brukte heller kreftene på å hjelpe lagkamerat Joaquim Rodríguez.

Slik vurderer Edvald den første uken

Boasson Hagen ville ikke skylde på utstyret etter målgang.

— Det er sånt som kan skje hvem som helst. Du skal ikke gire når du har litt trøkk på, men noen ganger må man det for å komme fort nok frem.

I årets ritt er det den første uken som passer Edvald Boasson Hagens styrker klart best. Nå er den uken overstått. Nå venter først lagtempo søndag, før tøffe fjelletapper kommer på løpende bånd.

Boasson Hagen oppsummerer starten på Tour de France slik:

— Jeg har jo ikke hatt noe topplasseringer, men jeg har hatt to femteplasser. Det er bra å ha vært med og kjempe, sier Boasson Hagen til Aftenposten.

— Jeg skulle gjerne hatt det enda bedre, legger han til.

Les også

Treneren: - Nå tror jeg definitivt at Edvald er tilbake

— Surt

Det lå i kortene at dette ikke ville være en etappe for de rene spurterne. Det ble veldig åpenbart rundt 10 kilometer før mål, da TV-bildene viste at både Mark Cavendish og André Greipel gjorde hjelperytterjobb i fronten av feltet.

I Alexander Kristoffs lag Katjusja var det Joaquim Rodríguez som var kaptein. Kristoff var siste mann i opptrekket til Rodríguez, og kjempet i front av hovedfeltet helt til det gjenstod 2,5 kilometer.

Chris Froome forsvarte den gule trøyen opp Mûr-de-Bretagne. Her krysser han målstreken.

Tidligere på etappen gikk det et lite brudd, men feltet hadde tilsynelatende full kontroll.Den siste bakken gjorde også utslag blant sammenlagtfavorittene.

Italieneren Vincenzo Nibali viste nemlig svakhetstegn, og tapte 10 sekunder til Chris Froome, som forsvarte den gule trøyen lørdag.

— Da jeg kom inn i bakken, handlet det om å forsikre meg om at ingen virkelige farlige (i sammendraget, journ. anm.) tok meg på senga, sier Froome i et intervju vist på TV 2. Lørdagens etappe var på 181,5 kilometer, og gikk fra Rennes til Mûr-de-Bretagne.

Søndag er det duket for en 28 kilometer lagtempo i Tour de France.