Dæhlie: - Bra det norske folk er kritiske til IOC

Langrennslegenden og Oslo2022-ambassadøren Bjørn Dæhlie lover å jobbe hardt for å få OL til Norge. Han er glad for at hovedstaden i dag offisielt ble kandidat til vinterlekene.

Bjørn Dæhlie er ambassadør for Oslo2022. Her sammen med Ole Einar Bjørndalen, som er valgt inn som medlem i utøverkomiteen hos Den internasjonale olympiske komite (IOC).

Mandag offentliggjorde IOC at Oslo er én av tre søkere til vinter-OL i 2022, sammen med Almaty og Beijing.

Men hjemme i Norge går debatten på om hvorvidt det bør gis statsstøtte til OL-søknaden, noe som er en forutsetning for at Oslo skal kunne sikre seg lekene.

Les også

- Vi har en historisk mulighet

Blant annet har regjeringspartiet Fremskrittspartiet allerede varslet at de vil stemme i mot OL når temaet tas opp i høst.Langrennslegenden Bjørn Dæhlie er ambassadør for Oslo 2022, og var til stede på pressekonferansen i Lausanne mandag. Han forteller at hans motivasjon for å reise rundt med Oslo 2022-teamet ikke påvirkes av usikkerheten rundt statsgaranti. Han mener også at det er bra at det norske folk er kritiske til IOC, og deres rolle i å gjøre OL-arrangementene stadig mer kostbare.

— Den diskusjonen er helt påkrevd, og veldig bra, også for IOC. Det er veldig oppmerksomhet rundt det (journ. anm, statsgarantidiskusjonen) her nede. Det er veldig mange pressefolk som spør om hvordan Norge vurderer IOC og de olympiske lekene som kommer, sier Dæhlie til aftenposten.no.

I forbindelse med stortingsvalget i 2013 stemte 53,5 prosent av Oslos befolkning for vinter-OL, mens nei-siden endte på 43,6 prosent.

I en kommentar publisert lørdag skrev Aftenpostens kommentator Harald Stanghelle at mulighetene for statsgaranti er såpass lave at det spørs om Oslo i det hele tatt bør regnes som en kandidatby.

OL-gullgrossisten Bjørn Dæhlie var kanskje Norges største profil under Lillehammer-lekene i 1994. Om åtte år kan Oslo bli arrangør.

Tror på IOC

Mange har trukket frem de enorme summene som har blitt betalt for å arrangere OL de siste årene som et ankepunkt mot Norges OL-søknad.

Idrettsforbundet har imidlertid insistert på at et norsk OL vil bli betydelig billigere enn både de siste mesterskapene og de nåværende konkurrentene Almaty og Beijing. IOC har overbevist Dæhlie om at de ønsker et slikt billig OL.

— Det har vært rettet veldig mye oppmerksomhet rundt det med lokal forankring, det blir helt avgjørende. De har skjønt at dette er ekstremt viktig, og gjennomførbart. Det har IOC-medlemmene sagt både direkte og mellom linjene, sier Dæhlie, som i dag driver forretningsvirksomhet innen hytteutleie og sportsklær.

- Unik mulighet

— De har vært veldig oppmerksomme på diskusjonen som har oppstått i Norge. Norge har en unik mulighet, sier Dæhlie om Norges muligheter til å arrangere et nøkternt OL.

- Med unik mulighet, sikter du til det faktum at så mange konkurrenter har trukket seg fra søknadsprosessen?

— Jeg tror det er bra at diskusjonen rundt arrangeringen av OL kom. Det er tre sterke kandidater. Vi er verdens rikeste land, og er vant til å ta del i de store diskusjonene på verdensbasis, sier Dæhlie.

Dæhlie bekrefter at han også i den kommende fasen vil bidra i arbeidet om få OL til Oslo.

— Jeg har ikke tenkt å gi meg nå som det trås til. Jeg er med til «the bitter end», sier han.

Beslutningen om hvem som får arrangere OL tas i juli 2015.