Sport

Henrik Kristoffersen: - Jeg blir ordentlig forbannet

– Er man likegyldig, kommer man ingen vei, slår Henrik Kristoffersen fast.

Med vakre fjell i bakgrunnen og dagens økt i bakken unnagjort. Henrik Kristoffersen er klar til å reise hjem til Salzburg før søndagens renn i Kitzbühel.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

HINTERREIT: Det gikk et rykte fra bakken hvor de norske slalåmkjørerne hadde torsdagens treningsøkt: Henrik Kristoffersen var særdeles sur og sint. Ikke en journalists ønskedrøm når man skal sette seg ned med verdens beste slalåmkjører noen minutter senere.

Men det er i hvert fall tilsynelatende en strålende blid Rælingen-alpinist som møter den fåtallige norske pressen i Hinterreit noen dager før slalåmkonkurransen i Kitzbühel.

Det var flere ting som ikke fungerte for Henrik Kristoffersen under dagens trening. Det var det enkelt for dem rundt ham å se.
Les også

Jansrud om skadeplaget Svindal: – Han legger ikke opp

- Ikke så lett som folk tror

I fjor ble Kristoffersen den første som vant de fire store slalåmrennene i januar på rad: Adelboden, Wengen, Kitzbühel og Schladming. Nå er han allerede halvveis til å klare det igjen. Søndag er det Kitzbühel og tirsdag følger kveldsrennet i Schladming.

Han danser så perfekt ned de vanskeligste slalåmhengene at det burde vært satt musikk til i stedet for hyl fra kommentatorene. Det ser så vidunderlig lett ut.

Henrik Kristoffersen under trening ikke langt fra Kitzbühel hvor han skal konkurrere søndag.

– Jeg har fått inntrykk av at folk tror nettopp det: at alt er så lett for meg. Men for eksempel på treningen i dag, så var det ikke så veldig lett, forklarer han.

Så det er altså der hunden ligger begravet. Han fikk det rett og slett ikke til å stemme på treningsøkten.

– Alle har dager som er tøffere enn andre. Det er en blanding av det tekniske og det mentale.

– Er du da flink til å skru av den følelsen etterpå?

– Jeg har ikke vært det før – og ikke i dag heller. Likegyldighet er noe av det verste som finnes. Om jeg hadde sagt til meg selv at det ordner seg til rennet uansett, så hadde det i hvert fall ikke gått bra. Der tror jeg andre bommer litt. Men jeg blir ordentlig forbannet.

Les også

Henrik Kristoffersen vurderer å ta Red Bull-nei til EFTA-domstolen

Har lagt saken mot Skiforbundet til siden

– Det kan virke på resultatene som om du har klart å legge saken mot Skiforbundet bak deg nå?

– Jeg har ikke lagt den bak meg, bare til siden. Jeg gir meg ikke så lett. Men det gjelder å kunne skille på ting, påpeker han.

Derfor fokuserer han nå på noe han vet han kan vinne: skirenn.

– Det jeg gjorde i januar i fjor, var ganske ekstremt. Det var det ingen som hadde gjort før meg. Jeg var på nivå med to av de virkelig store legendene i denne sporten, Stenmark og Tomba. Men det blir nesten for dumt å forvente at jeg skal klare det samme én gang til. Men kjører som jeg har gjort i de siste konkurransene, så kan jeg være med å kjempe også i de to neste, forklarer 22-åringen.

Henrik Kristoffersen vant rennet i Adelboden. Han er for tiden verdens beste, mannlige slalåmkjører.

Reiser hjem hver dag

Da treningen i Hiterreit og seansen med mediene var over, satte Henrik og pappa Lars seg i bilen og kjørte hjem til leiligheten i Salzburg. Vel er det fint på Rælingen, men Kristoffersen er ikke i tvil om at det var særdeles lurt å kjøpe seg leilighet utenfor Salzburg.

– Det har fungert enda bedre enn jeg hadde trodd på forhånd. Det er utrolig å dra på trening for så å kunne reise hjem. På det meste tar en treningsdag fem timer, inkludert kjøreturen, og da har du fremdeles 19 timer igjen. Man kan sove i sin egen seng, spise hva du vil og når du vil. Det er så godt som et helt normalt liv.

– Du slapper av bedre hjemme enn på et hotellrom. Og til tider er kjæresten min der, og da har jeg også noen å dra hjem til. Det betyr veldig mye og er deilig.

Kristoffersen tror han kommer til å beholde den leiligheten i Salzburg så lenge han er aktiv alpinist.

– Det er så gode treningsforhold i området, spesielt her i Hinterreit og i Reiteralm. Jeg bruker 40 minutter til Reiteralm, en drøy time hit til Hinterreit. Det er sannsynligvis de to beste treningsstedene i Mellom-Europa. De er utrolig bra på å preparere og svært fokusert på det at det skal være bra for dem som trener, sier han.

Les også

Slik skal alpinkometen Kristoffersen ta nye steg

Fremdeles «spjæling»

Henrik Kristoffersen vant slalåmcupen i fjor og leder igjen i år. Men det store målet: å vinne hele verdenscupen sammenlagt, er foreløpig ikke innen rekkevidde.

Etter sesongavslutningen i St. Moritz var planene å bygge muskler og øke vekten nettopp for å øke sjansene til å hente flere poeng i storslalåm. Men slik har det ikke gått.

Henrik Kristoffersen vant slalåmcupen sist sesong. Han hadde som mål å kjempe om sammenlagtseieren i verdenscupen totalt denne sesongen, men har ikke gjort det bra nok i storslalåm.

Pappa Lars forklarer hvorfor:

– Da vi snakket sammen etter fjorårssesongen, så var det ikke bestemt at han skulle ta mandlene. Etter at det ble bestemt, handlet det mer om å komme tilbake til der han var i stedet for å bygge så mye mer.

– Så for å utfordre Marcel Hirscher om den store kula, må han altså ...?

– Han må løfte seg opp et nivå i storslalåm Han er litt for langt bak, og han må bli råere i hodet. Men med litt mer styrke og litt mer kraft, så kommer råskapen, forklarer mannen som styrer det aller, aller meste av Kristoffersens alpinkarrière.

– Fatter'n gjør mye, men han er ikke der som noen mental coach, det er ikke slik det fungerer. Det er bare en trygghet å ha ham der. En trener kan plutselig forsvinne, få seg en annen jobb. Men fatter'n kommer alltid til å være der. For meg er det alfa og omega, forklarer Henrik Kristoffersen før han setter kursen mot Salzburg.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport:

Les mer om

  1. Henrik Kristoffersen
  2. Sport