Henrik Kristoffersen: - Jeg blir ordentlig forbannet
– Er man likegyldig, kommer man ingen vei, slår Henrik Kristoffersen fast.
Med vakre fjell i bakgrunnen og dagens økt i bakken unnagjort. Henrik Kristoffersen er klar til å reise hjem til Salzburg før søndagens renn i Kitzbühel. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
- Espen HansenAftenposten
HINTERREIT: Det gikk et rykte fra bakken hvor de norske slalåmkjørerne hadde torsdagens treningsøkt: Henrik Kristoffersen var særdeles sur og sint. Ikke en journalists ønskedrøm når man skal sette seg ned med verdens beste slalåmkjører noen minutter senere.
Men det er i hvert fall tilsynelatende en strålende blid Rælingen-alpinist som møter den fåtallige norske pressen i Hinterreit noen dager før slalåmkonkurransen i Kitzbühel.
Det var flere ting som ikke fungerte for Henrik Kristoffersen under dagens trening. Det var det enkelt for dem rundt ham å se. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
Jansrud om skadeplaget Svindal: – Han legger ikke opp
- Ikke så lett som folk tror
I fjor ble Kristoffersen den første som vant de fire store slalåmrennene i januar på rad: Adelboden, Wengen, Kitzbühel og Schladming. Nå er han allerede halvveis til å klare det igjen. Søndag er det Kitzbühel og tirsdag følger kveldsrennet i Schladming.
Han danser så perfekt ned de vanskeligste slalåmhengene at det burde vært satt musikk til i stedet for hyl fra kommentatorene. Det ser så vidunderlig lett ut.
Henrik Kristoffersen under trening ikke langt fra Kitzbühel hvor han skal konkurrere søndag. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
– Jeg har fått inntrykk av at folk tror nettopp det: at alt er så lett for meg. Men for eksempel på treningen i dag, så var det ikke så veldig lett, forklarer han.
Så det er altså der hunden ligger begravet. Han fikk det rett og slett ikke til å stemme på treningsøkten.
– Alle har dager som er tøffere enn andre. Det er en blanding av det tekniske og det mentale.
– Er du da flink til å skru av den følelsen etterpå?
– Jeg har ikke vært det før – og ikke i dag heller. Likegyldighet er noe av det verste som finnes. Om jeg hadde sagt til meg selv at det ordner seg til rennet uansett, så hadde det i hvert fall ikke gått bra. Der tror jeg andre bommer litt. Men jeg blir ordentlig forbannet.
Henrik Kristoffersen vurderer å ta Red Bull-nei til EFTA-domstolen
Har lagt saken mot Skiforbundet til siden
– Det kan virke på resultatene som om du har klart å legge saken mot Skiforbundet bak deg nå?
– Jeg har ikke lagt den bak meg, bare til siden. Jeg gir meg ikke så lett. Men det gjelder å kunne skille på ting, påpeker han.
Derfor fokuserer han nå på noe han vet han kan vinne: skirenn.
– Det jeg gjorde i januar i fjor, var ganske ekstremt. Det var det ingen som hadde gjort før meg. Jeg var på nivå med to av de virkelig store legendene i denne sporten, Stenmark og Tomba. Men det blir nesten for dumt å forvente at jeg skal klare det samme én gang til. Men kjører som jeg har gjort i de siste konkurransene, så kan jeg være med å kjempe også i de to neste, forklarer 22-åringen.
Henrik Kristoffersen vant rennet i Adelboden. Han er for tiden verdens beste, mannlige slalåmkjører. Foto: Shinichiro Tanaka / TT / NTB Scanpix
Reiser hjem hver dag
Da treningen i Hiterreit og seansen med mediene var over, satte Henrik og pappa Lars seg i bilen og kjørte hjem til leiligheten i Salzburg. Vel er det fint på Rælingen, men Kristoffersen er ikke i tvil om at det var særdeles lurt å kjøpe seg leilighet utenfor Salzburg.
– Det har fungert enda bedre enn jeg hadde trodd på forhånd. Det er utrolig å dra på trening for så å kunne reise hjem. På det meste tar en treningsdag fem timer, inkludert kjøreturen, og da har du fremdeles 19 timer igjen. Man kan sove i sin egen seng, spise hva du vil og når du vil. Det er så godt som et helt normalt liv.
– Du slapper av bedre hjemme enn på et hotellrom. Og til tider er kjæresten min der, og da har jeg også noen å dra hjem til. Det betyr veldig mye og er deilig.
Kristoffersen tror han kommer til å beholde den leiligheten i Salzburg så lenge han er aktiv alpinist.
– Det er så gode treningsforhold i området, spesielt her i Hinterreit og i Reiteralm. Jeg bruker 40 minutter til Reiteralm, en drøy time hit til Hinterreit. Det er sannsynligvis de to beste treningsstedene i Mellom-Europa. De er utrolig bra på å preparere og svært fokusert på det at det skal være bra for dem som trener, sier han.
Slik skal alpinkometen Kristoffersen ta nye steg
Fremdeles «spjæling»
Henrik Kristoffersen vant slalåmcupen i fjor og leder igjen i år. Men det store målet: å vinne hele verdenscupen sammenlagt, er foreløpig ikke innen rekkevidde.
Etter sesongavslutningen i St. Moritz var planene å bygge muskler og øke vekten nettopp for å øke sjansene til å hente flere poeng i storslalåm. Men slik har det ikke gått.
Henrik Kristoffersen vant slalåmcupen sist sesong. Han hadde som mål å kjempe om sammenlagtseieren i verdenscupen totalt denne sesongen, men har ikke gjort det bra nok i storslalåm. Foto: Erik Johansen, NTB scanpix
Pappa Lars forklarer hvorfor:
– Da vi snakket sammen etter fjorårssesongen, så var det ikke bestemt at han skulle ta mandlene. Etter at det ble bestemt, handlet det mer om å komme tilbake til der han var i stedet for å bygge så mye mer.
– Så for å utfordre Marcel Hirscher om den store kula, må han altså ...?
– Han må løfte seg opp et nivå i storslalåm Han er litt for langt bak, og han må bli råere i hodet. Men med litt mer styrke og litt mer kraft, så kommer råskapen, forklarer mannen som styrer det aller, aller meste av Kristoffersens alpinkarrière.
– Fatter'n gjør mye, men han er ikke der som noen mental coach, det er ikke slik det fungerer. Det er bare en trygghet å ha ham der. En trener kan plutselig forsvinne, få seg en annen jobb. Men fatter'n kommer alltid til å være der. For meg er det alfa og omega, forklarer Henrik Kristoffersen før han setter kursen mot Salzburg.
Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport:
Les mer om
Relevante artikler
Kristoffersen når ikke vekt-målet: – Det tærer på
Kristoffersen tangerte alpinlegende: – Det er vanvittig
Kristoffersen før Kitzbühel-duellen: – Jeg ligger ikke og drømmer om Hirscher, hvis noen tror det
Den store gullduellen: – Henrik elsker denne situasjonen
Kristoffersens ekstreme vei mot toppen: – Jeg var alltid dårligst, alltid sist, alltid tregest
Åtte måneder gamle Olav hjelper pappa med å finne farten