Sport

Norsk debutant hylles etter Tour-suksess: - Kjempeprestasjon

Sondre Holst Enger må finne seg nytt lag neste sesong. Pallplassen gjør ham mer attraktiv.

Sondre Holst Enger markerte seg på mandagens etappe.

Trener Atle Kvålsvoll mener noe av grunnen til at Sondre Holst Enger har tatt Tour de France med storm er 22-åringens evne til å slappe av og stenge omverdenen ute.

Det var Peter Sagan og Alexander Kristoff som gjorde opp om seieren på den 16. etappen av Tour de France i Bern, men like bak kom Sondre Holst Enger.

Nordmannen lå i tet i hovedfeltet i brosteinsbakken på vei mot mål og posisjonerte seg lurt bak hjemmefavoritten Fabian Cancellara og deretter tyske John Degenkolb på oppløpet.

— Jeg følte meg veldig bra i spurten. Jeg fryktet jeg skulle bli sperret inne, men jeg fant en åpning, sa Holst Enger til TV 2 etter triumfen.

Les også

Dramatisk for Kristoff: Jublet for seier, men tapte på målfoto

Imponert trener

Atle Kvålsvoll, som er Holst Engers trener, var imponert over det eleven leverte i den krevende avslutningen på den 16. etappen.

Atle Kvålsvoll, trener og sykkelekspert.

— Dette var en spurt for puncheurene og sånn sett en avslutning som passer han veldig bra. Laget hjalp han i god posisjon. Sondre er uredd, du så ham teste dem med et par små støt i bakkene, sier Holst Engers trener, Atle Kvålsvoll, ifølge Procycling.no.- Han lærer for hver spurt. Hadde han tatt hjulet til Alex (Kristoff), så hadde vi kanskje snakket om en seier nå. For han hadde tydeligvis mye krefter igjen på slutten. Å manøvrere seg fram i spurtene, det er noe han kan. Nå begynner de andre å vite hvem han er, og han får gradvis mer lov til å ligge der i front.

Holst Enger har imponert tidligere i Tour de France med to 6.-plasser og en 9.-plass, men at hans første pallplassering kommer etter to uker med hardkjør kan tyde på at 22-åringen har mer krefter.

— Dette hadde blitt sett på som en kjempeprestasjon hvis det skjedde i første uke. At det skjer nå, etter 16 etapper, gjør det bare til en enda større prestasjon, sier Kvålsvoll.

Kan velge og vrake

Hva som skjer med Holst Enger etter sesongen er fortsatt usikkert. Det sveitsiske IAM-laget legges ned, noe som betyr at nordmannen må finne seg en ny arbeidsgiver.

Prestasjonene i Tour de France har neppe skremt vekk interesserte lag. Edvald Boasson Hagens Dimension Data skal være ett av dem.

— Det har vært snakk om tre lag som er interessert. Etter dette kan det bli flere, bekrefter Kvålsvoll.

For øyeblikket konsentrerer uansett Holst Enger seg om å fullføre verdens største sykkelritt med stil.

— Det er ingen grunn til å stå av nå. Han er såpass bra i bakkene og har sittet med spurterne forholdsvis billig i fjellene. De gode klatreegenskapene han besitter har sånn sett vært viktig.

— Vi hadde også en prat om restitusjon før Tour de France. Han har gått inn i boblen sin og lukket omverdenen ute. Sondre har en utrolig evne til å slappe av. Mange blir stresset og slitne psykisk i Tour de France, mens hans slapper av. Han er en skikkelig «av-og-på-utøver», avslutter Kvålsvoll.

(©NTB)

Les også

  1. Så nære var Kristoff seier: - Jeg føler med ham

  2. Kristoffer fra Gimlekollen kan bli årets sykkeltalent. Det kan gi titusener til KCK

Les mer om

  1. Tour de France