Sport

Onsdag kan du se Kristoff live i Stavanger

En verdensstjerne, en U23-verdensmester, en norgesmester og flere lokale stjerneskudd står på startstreken når årets andre SSK Cup går av stabelen på Forus.

Alexander Kristoff of the Katusha Team of Russia, center, trains with the team in Haveluy, northern France, Thursday, April 9, 2015, ahead of Sunday's 113th edition of the Paris-Roubaix cycling classic, a 253,5 kilometer (157,51 mile) one day race, of which 51,1 kilometers (31,7 miles) are run on cobblestones. Foto: AP Photo/Michel Spingler

  • Camilla Klovning

STAVANGER (aftenbladet.no): Han har vunnet klassikeren Flandern Rundt og tatt ti andre, internasjonale seirer så langt denne sesongen. Onsdag kveld sykler Alexander Kristoff sitt første ritt på norsk jord i 2015 når årets andre SSK Cup går av stabelen på Forus.

Og til tross for at rittet er av det særdeles lokale slaget, blir konkurransen sjeldent stor. Storhaug-syklisten – som for øyeblikket er nummer tre på verdensrankingen – får nemlig tøff konkurranse fra lagkameratene i Stavanger Sykleklubb (SSK) og treningskollegene i Team Coop-ØsterHus.

Sterkt startfelt

Sven Erik Bystrøm vant gullet i landeveisritt i U23-VM i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I gul klasse møter Kristoff blant andre:

Her vinner Tormod Hausken Jacobsen (Stavanger SK) NM fellesstart i fjor sommer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

*Regjerende U23-verdensmester Sven Erik Bystrøm.

Håvard Blikra (hvit hjelm) Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

*Regjerende norgesmester Tormod Hausken Jacobsen.*Høyest rangerte norske rytter på UCI Europa-rankingen, Daniel Hoelgaard.

*Nest høyest rangerte norske rytter på UCI Europa-rankingen og vinner av SSK Cup 2014, Håvard Blikra.

*Vinner av UCI-rittet GP Viborg 2015, Oscar Landa.

— Det betyr veldig mye for klubben at Kristoff og de andre toppsyklistene stiller opp i SSK Cup. Det er gull verdt for markedsføringen av klubben at vi har tre slike kapasiteter å vise til, og det spiller en stor og viktig rolle i forhold til rekrutteringen, sier styreleder Jørn Holzmann i SSK.

Forventer sykkelfest

Han påpeker at onsdagens ritt er lagt opp nettopp med tanke på at ryttere kan møte hverandre og konkurrere på tvers av alders. I SSK Cup er det nemlig først og fremst ferdighetsnivået som gjelder. Det betyr at Katjusja-rytterne Kristoff og Bystrøm også vil møte sterk motstand fra lokale talenter rundt trafikkstasjonen på Forus.

— Vi opplever stor rekruttering i alle aldersgrupper, og har en jevn tilstrømning av nye medlemmer hele tiden. Mye av dette kan vi nok takke klubbens store forbilder for. SSK har vokst enormt de siste fire-fem årene. For to-tre år siden var vi en liten klubb med rundt 150 aktive medlemmer. I dag er vi mer enn dobbelt så store, sier Holzmann.

SSK forventer en skikkelig sykkelfest under onsdagens arrangement, som også er åpent for rekrutter. Rittet har både en kort (800 meter) og en lang (1300 meter) løype, som kjøres alt fra 3-45 ganger ut fra de ulike klassenes ferdighetsnivå, fra rekrutter på seks år til veteraner på over 50. ## Gulrot for talentene

For Alexander Kristoff blir det også en forsmak på det som skal skje i Tour of Norway og Tour des Fjords senere i måneden. I rundløypa på Forus får 27-åringen måle krefter med Stavanger-regionens beste og mest lovende ryttere.

— Det er veldig spesielt for klubbens talenter å få sykle mot Alexander og de andre topprytterne. Det betyr at de får teste hvor hurtige de er, hvor stor motor de har og om de klarer å henge med de beste i høyt tempo over 45 runder. Det kan være en god vitamininnsprøytning å se at man holder helt inn og faktisk slår de som er eldre, sier juniortrener Erik Aasland.

Etter at SSK Cup ble startet av Stavanger Sykleklubb i 2001 for å gi den da unge og lovende Kristoff enda mer erfaring med gateritt og konkurranse, har cupen vært en viktig arena for utvklingen av lokale toppryttere.

— Alle har sine forbilder, og det er ingen tvil om at Alexander de siste par årene har blitt et stort forbilde for mange. Det er fantastisk å ha en slik rytter i klubben, og SSK Cup blir ekstra stas med ham på startstreken. Det han har klart ved hjelp av hardt arbeid, råskap og vilje viser at det er mulig å nå langt. Det betyr mye for rekrutteringen av nye talenter, sier Erik Aasland.

Les mer om

  1. Alexander Kristoff