Sport

Slik ser OL-vinnerens legg ut to år etter skrekkskaden: – Jeg måtte transplantere hud

Håvard Holmefjord Lorentzen feiret med havregryn og melk etter OL-gullet.

BLE GRATULERT: Mange ønsket å overbringe sine lykkeønskinger til Håvard Lorentzen dagen etter OL-gullet. Foto: Rune Sævig

  • Øystein Vik

Lorentzen strålte fortsatt av gullglans da BT møtte ham dagen derpå i OL-byen. Han hadde nettopp gjennomført det som må karakteriseres som en koseøkt på isen.

Den ferske OL-mesteren gikk rolig rundt om kring, pratet med kollegene og fikk gratulasjoner.

Etter OL-gullet mandag var det sent i Sør-Korea. Lorentzen kom «hjem» til deltakerlandsbyen etter midnatt. Feiring på isen, intervjuer, internasjonal pressekonferanse og dopingtest tar sin tid.

Tilbake i OL-leiren ventet lagkameratene.

– Jeg fikk meg en is av Håvard (Bøkko) på McDonald’s (det er en egen McDonald’s i OL-landsbyen, red. anm.). En liten is. Det var en rolig feiring, sier Lorentzen.

Les også

Lorentzen delte OL-gullet med idolet: – Han har betydd alt for meg

– Klarte du å lande i det hele tatt?

– Jeg slet med å få sove i går. Jeg tror klokken ble fem eller noe slikt. Så jeg er litt småtrøtt i dag. Nå skal jeg sykle litt før det er medaljeseremoni, sier Lorentzen med et glis.

Landslagssjef Sondre Skarli sier Lorentzens forteller om en feiring som symboliserer det harde arbeidet som må til for å bli olympisk mester.

– Vi samlet oss i spisesalen, hadde litt is og spiste sammen. «Lorry» (Håvard Lorentzen) hadde havregryn og melk. Det var ikke den store utskeielsen, sier Skarli.

Etter gullet har det haglet inn med gratulasjoner hjemmefra.

– Det har vært vanvittig mye. Jeg har ikke fått tid til å svare noen utenom familien, men jeg er takknemlig for alt. Jeg skal prøve å få svare på alt i løpet av noen uker i alle fall, sier Lorentzen og understreker:

– Det er gøy at folk følger med!

Les også

Treneren hulket etter Lorentzens OL-gull. Nå trekkes én spesiell egenskap frem etter bragden.

BOOST FOR LAGET: Hele det norske skøytelandslaget har fått et løft av Håvard Holmefjord Lorentzens OL-gull. Her er han omgitt av Hege Bøkko (ryggen til), Edel Therese Høiseth, Henrik Fagerli Rukke og trener Jeremy Wotherspoon. Foto: Rune Sævig

Vil vinne alt

Tirsdag morgen hadde skøytelandslaget frokost sammen. Da var det god stemning.

– Gullet smitter over på alle sammen. Det gjorde det også med Sverre (Lunde Pedersen) sin bronsemedalje. Nå har vi gode sjanser på lagtempoen, mener Lorentzen.

– Har OL-gullet synket inn?

– Det er det største man kan oppleve som idrettsutøver. Men jeg har fremdeles en konkurranse igjen i OL (1000-meter). Og så er det sprint-VM og verdenscupfinale. Jeg leder både 500-metercupen, 1000-metercupen og sammenlagt. Jeg må levere resten av sesongen før det blir feiring, sier Lorentzen.

Landslagssjef Skarli mener denne holdningen sier mye om Lorentzen.

Les også

Lorentzen forbauset nederlandsk stjerne: – Jeg tenkte «hva er det han driver med?»

– Holdningen før OL var ta han ikke en gang skulle ta seg en fest etter OL. For først skulle han vinne i OL, så vinne sprint-VM og så vinne verdenscupen sammenlagt.

– Hvordan skal dere nullstille før 1000-meteren fredag, der han også er gullfavoritt?

– Jeg tror det kommer til å gå ganske av seg selv. «Lorry» er av natur sulten. Han har veldig lyst til å ta en ny medlaje, og vil helst ta gull.

Viser frem leggen

Da Lorentzen dukket opp i den såkalte mikssonen - stedet der utøverne møter journalistene - ble Lorentzens legg et tema.

Etter OL-gullet var det mange som dro frem det faktum at han skadet leggen stygt på trening i Inzell høsten 2015, og at landslagssjefen da trodde at karrieren var over.

På forespørsel fra BT viser Lorentzen frem leggen slik den ser ut nå.

MÅ BRUKE SOLKREM: Det var en alvorlig skade Håvard Holmefjord Lorentzen pådro seg i 2015, men den har helbredet seg slik at det ikke går ut over idrettsprestasjonen. Foto: Rune Sævig

– Nå merker jeg ikke noe til skaden i det hele tatt når jeg går, forteller Lorentzen.

Da han falt i Inzell høvlet den venstre skøyten opp leggen på det høyre beinet. Det ble en 15 centimeter lang flenge som var 7–8 centimeter bred. Lorentzen ble liggende og holde fast flengen for å stoppe blødningen.

– Huden er på en måte blitt festet ekstra mye til beinet nå, så jeg kan ikke bevege på det så mye, men det påvirker meg ikke på isen. Jeg må bare ha solkrem på om sommeren slik at det ikke bli brent, sier Lorentzen.

Han bekrefter at han fryktet for karrieren i 2015.

Les også

NRK-profil mener Lorentzen-gullet overgikk Lillehammer-bragden. Her er det freidige svaret fra Johann Olav Koss.

MÅTTE TRANSPLANTERE: Slik så Håvard Holmefjord Lorentzens legg ut etter den første operasjonen i Tyskland. Han trengte én til i Bergen for å bli frisk. Foto: Leif Gullstein

– Det var ikke et fint syn den gangen. Huden bare hang ut. Jeg endte opp med å måtte transplantere hud.

Søndrål og Koss

Lorentzens OL-gull var det første for Norge på skøytebanen siden Ådne Søndråls seier på 1500-meter i 1998.

– Har du samme status nå som Søndrål og Koss, fikk Lorentzen spørsmål om fra de nederlandske journalistene dagen derpå.

– Ja, jeg mener det. Men jeg er fortsatt ung og har mange år igjen, sier Lorentzen.

Les mer om

  1. OL
  2. Gull
  3. Håvard Lorentzen
  4. Håvard Bøkko
  5. Sverre Lunde Pedersen
  6. Skøyter
  7. Sør-Korea