Sport

Mentsjov seiler opp

Russeren Denis Mentsjov seiler opp som en brennhet kandidat til å vinne årets Giro d’Italia.

Denis Mentsjov beholder den rosa trøya i Giro d'Italia. REUTERS/Stefano Rellandini

Lørdag trillet han lett inn til 13.-plass på den 14. etappen av rittet. Han var 1.04 minutter bak vinneren Simon Gerrans fra Australia.

Mentsjov beholdt dermed den rosa ledertrøya for annen dag på rad. Han er den tredje russeren som har kjørt i rosa i Giro d’Italias 100-årige historie. Nærmest Mentsjov i sammendraget følger fortsatt Danilo Di Luca. Italieneren er 34 sekunder bak. USAs Levi Leipheimer er 43 sekunder bak. Mye skal skje om ikke en av de tre blir årets sammenlagtvinner.

Leipheimer tapte tre sekunder til Mentsjov og Di Luca og likte det ikke.

– Det spiller ingen stor rolle, men jeg ville helst ikke ha gitt fra meg et eneste sekund, sa amerikaneren.

– Vi hang med til rundt 50 kilometer, men da ga jeg beskjed om å roe tempoet. I dag brukte vi for mye krefter, mente Di Luca.

Nevnte Gerrans vant sin aller første Giro-etappe. Det gjorde han på etappen som var 172 kilometer lang, og som strakte seg fra Campi Bisenzio til Bologna.

I den aller siste, tunge stigningen var føttene til Gerrans de klart sterkeste. På det meste hellet det 16-20 prosent imot. Det er bratt. I mål var Cervélo-rytteren 12 sekunder foran italienske Rubens Bertaglioti på 2.-plass. Seks sekunder bak ham igjen fulgte hans landsmann Francesco Gavazzi.

Edvald Boasson Hagen hadde en nokså tung dag og markerte seg ikke. Han havnet helt nede på 162.-plass, 16.52 minutter bak vinneren. Fjelletapper er ennå ikke det helt store for 22-åringen.