Sport

Forfang åpnet hoppbakker i Tromsø: – Nå må vi legge til rette for verdenstoppen

Johann André Forfang (21) mener storbakker på Storelva kan realiseres på ett år, men først må finansieringen på flere hundre millioner på plass.

TILBAKE: Johann André Forfang åpnet den nye K15-bakken i Grønnåsen der han startet sin hoppkarriere.
  • Tobias Stein Eilertsen
    iTromsø

Etter tre dager med sykdom, hentet Johann André Forfang seg inn for å åpne den «nye» K15-bakken hjemme i Grønnåsen i Tromsø.

– Den var utrolig fin og det var veldig godt å hoppe her. Det er utrolig hvor bra profilen var, det kjennes ut som en helt vanlig hoppbake jeg trener i, bare minsket i størrelse. Utrolig gøy rett og slett, jeg gleder meg til å hoppe mer her, sier Johann André Forfang til iTromsø like etter åpningshoppet.

Les også

Fem TIL-kamper du ikke bør gå glipp av i 2018

– Må få storbakker

Verdenscuphopperen fra Tromsø som ble nummer fire i verdenscupen i Engelberg sist helg, var glad for å åpne de nye småbakkene i hjembyen.

– Det var her jeg startet og først ble introdusert til sporten. Det er viktig, og det er greit å ha slike bakker på stell. Da jeg holdt på her, drev vi og klappet bakken med spade. Nå er det støpt i betong og enkelt å preppe, så vi har kommet en god vei.

Forfang har aldri lagt skjul på drømmen om storbakker i Tromsø. Nå mener han grep må tas for å få det til.

– Man må starte et sted. Å starte med rekrutteringen tror jeg ikke er dumt. Men nå håper jeg at jeg også kan få en bakke å trene i når jeg er hjemme i jula, sier 21-åringen og utdyper.

– Nå har vi lagt til rette for de yngste for å komme i gang med sporten. Nå trenger vi å få tilrettelagt for de eldste og de beste i verden, sier han.

– Hvilke størrelse tenker du da på?

– En K90 og en K120 er et must, rett og slett. Som jeg har vært inne på flere ganger, så synes jeg Storelva ville vært et komplett anlegg med langrenn og hopp i ett og samme anlegg. Det er veldig bra tilrettelagt der og lite som må gjøres for å få på plass et anlegg. Det ligger såpass naturlig tilrette med terrenget der, så jeg tror absolutt Storelva vil være best for et sånt type anlegg, sier skihopperen.

Les også

Slo tilbake etter stygt fall: – Kan kjempe om pallen i hoppuka

Kan ordnes på ett år

Han mener det vil være mulig å få på plass storbakkene på Storelva på ett år, om man bestemmer seg for det.

– Det går ikke lang tid hvis man setter alle kluter til. Jeg har sett slike store bakker bli til i utlandet på ett år. Bare man vil, så er det på plass fortere enn man skulle tro, sier Forfang.

– Hva kan du gjøre for at den drømmen skal bli virkelig?

– Jeg kan ikke gjøre så mye annet enn å prate med deg, det er det som blir rollen min i det her, smiler Forfang, som nå etter et par dager setter kursen til den tysk-østerrikske hoppuka.

– Jeg har hatt feber et par tre dager, så nå vil jeg bare bli frisk, så jeg kan begynne å trene normalt og preppet og klar til hoppuka, sier Forfang.

Hundrevis av millioner

Jan Eivind Pettersen, leder i Tromms Skikrets Hopp, var stolt og glad for å få på plass de nye K6 og K15-bakkene i Grønnåsen.

– Det er veldig bra for rektutteringa for hoppsporten i Troms. Dette er en begynnelse, så skal vi skal ta 30-meteren etterpå, men dette er grunnlaget og det er her vi får introdusert hoppsporten, så det er veldig viktige bakker for oss. Det er her (Johann) Forfang og (Jonas) Sandell har begynt å hoppe på hoppskole, sier Pettersen.

Han deler Forfangs drøm om storbakker, og mener det kan komme på plass allerede til 2020.

– Et permanent småanlegg til å begynne og rekruttere med er første steg, så satser vi på større anlegg som K90, K120 på Kvaløysletta der vi får både verdenscup antageligvis og andre renn, sier Pettersen.

ØKONOMI: Jan Eivind Pettersen, leder i Tromms Skikrets Hopp, håper Tromsø nå får bygd storbakker til et potensielt stor-NM i 2020.

Han bekrefter at det er økonomi det nå står på.

– Nå skal vi først se hva vi får til i 2020 når det er snakk om norgesmesterskap for alle grener, et nytt konsept som kommer fra skiforbundet, og da jobbes det for å få det på plass til da. Vi må kostandsberegne bakkene i første omgang, så må vi se at vi får med oss kommunen på det, sier hopplederen.

– Hvor mye vil du anslå at det vil koste?

– Det vil koste noen hundre millioner, det er det ingen tvil om, så vi er avhengig av å få midler inn og få med oss kommunen med oss på laget og private investorer som kan se muligheter her, sier han.

Oppgraderingen av de nye småbakkene har kostet 450.000 kroner, samt mye dugnadsinnsats fra klubbens side. Så drømmen om storbakker i Storelva er på et helt annet nivå, men kan også åpne dører til store ting.

– Skiforbundetr har nesten bekreftet at det vil komme store renn til Tromsø hvis vi har store bakker. Får vi plast og sommerrenn i midnattssola er det også noe som vil være helt unikt og fantastisk, sier Pettersen.

Les mer om

  1. Hopp
  2. Johann André Forfang