Sport

– Hvis Vipers lander dette, vil det sette den norske ligaen på kartet

Vipers har slett ikke gitt opp å hente to angolske landslagspillere. Hvis de lykkes i å hente Albertina Kassoma, kommer det til å vekke oppsikt internasjonalt.

Til tross for at hun bare er 22 år gammel har Albertina Kassoma allerede flere mesterskap bak seg for Angola. Her har hun fri bane mot det norske målet under Rio-OL, mens Veronica Kristiansen (t.v.) og Marit Malm Frafjord lite kan gjøre. Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN

 • Åge Harald Drangsholt

I alle fall dersom vi skal tro Bent Svele, håndballekspert i TV2.

– Det er et kvalitetstegn for norsk damehåndball og Vipers dersom de lander dette. Det vil sette den norske ligaen på kartet. Vipers viser da også at de har handlekraft og økonomiske midler, og at det er attraktivt å spille i Norge og Kristiansand, sier Svele - som nylig uttalte at Vipers hadde mistet et av de beste midtforsvarene i Europa.

Sørlendingene har som kjent jobbet lenge med å hente to angolske landslagspillere.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til er det den 1,92 meter høye strekspilleren, Albertina Kassoma, samt en ikke navngitt høyreving.

Les også

Vipers’ nye kantspiller vakte oppsikt da dansk lag ble slått: - Hun er helt rå

– Jobber med et par spillere

– Jeg vil ikke kommentere noe, for det er fortsatt usikkerhet om en del ting, sier Terje Marcussen, daglig leder i Vipers.

Mens trener Ole Gustav Gjekstad sier følgende:

Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad. Foto: Drangsholt, Åge Harald

– Vi jobber fortsatt med et par spillere til. Samtidig er det ikke noe vi stresser med. Vi er tilfredse med dem vi har.

– Hvorfor tar det så lang tid?

– De vi har hatt i vårt system har gjort en god jobb, og pushet på så godt som mulig. Men la meg si det slik; noen steder tar formaliteter lenger tid enn andre, sier Gjekstad.

Les også

VG: Vipers jobber med å hente afrikansk stjerne

VM-debuterte som 17-åring

Det betyr at han ennå må leve i uvisshet om hvilken tropp han har når Vipers tar imot Fredrikstad i seriedebuten 9. september.

– Det er null problem. Jeg er vant med å forholde meg til en tropp, og samtidig ha noen baller i lufta. Jeg er veldig bekvem med troppen vi har, jeg hadde vært mer bekymret hvis vi manglet spillere i viktige posisjoner. Men det gjør vi ikke, sier den tidligere Larvik-treneren.

Samtidig vil særlig Kassoma være av et slikt format at hun virkelig kan sette farge på den norske eliteserien. Med 1,92 meter på strømpelisten vil hun bare i kraft av sin størreelse ruve på streken. Men merittlisten står det også respekt av.

Allerede som 17-åring - i 2013 - mesterskapsdebuterte hun for Angola i VM i Serbia. Og da Norge vant OL-bronse i 2016, var hun sentral på Angola som ble nummer åtte. I VM i fjor ble Angola bare nummer 19, men Kassoma scoret 11 mål på 15 skudd.

– Hvis Vipers lykkes, får de en internasjonal spiller som har har gjort seg bemerket på et lag som har spilt god håndball. Nå har Storhamar sikret seg målvakt Chana Masson, som har spilt fire OL for Brasil mens Helle Thomsen skal trene Molde. Sammen med Kassoma er de med på å sette den norske ligaen på kartet, sier Svele.

Les også

Vipers’ nysignering kommer fra storspill i VM: – Hun er et skikkelig råtalent

– Tror det faller på plass

– Kan hun fylle tomrommet etter Kari Brattset?

– Det vil tiden vise. De får inn en fysisk robust spiller som helt sikkert må bruke litt tid på å tilegne seg Vipers’ måte å spille og trene på, sier Svele - som dog påpeker at Vipers har jobbet med dette i månedssvis, og ennå ikke er i mål.

Gjekstad våger heller ikke å gi noen garantier på at de lykkes.

Kari Brattset herjet på streken for Vipers sist sesong. Klubben jakter på Albertina Kassoma, som en mulig erstatter ved siden av Hanna Yttereng, som er hentet fra Byåsen. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix

– Det har man aldri, men jeg tror at det faller på plass.

– Før seriestart?

– Det vet jeg ikke. Det kan skje fort, eller det kan ta lenger tid.

– Men dere gir ikke opp selv om overgangene ikke skulle gå i orden før seriestart?

– Nei, ikke slik vi ser det nå. Men alt har en tidsfrist, men det vil være en løpende vurdering, sier Gjekstad.

Les også

Verdensledende idrettsforsker advarer mot å gjøre som Jakob Ingebrigtsen

Mistet seks - fått fem nye

Siden laget som vant serie, cup og sluttspill sist sesong - og spilte finale i EHF-cupen, har playmaker Kristine Lunde-Borgersen lagt opp og Kari Brattset har gått til Györ. I tillegg har andremålvakt Sakura Hauge gått til dansk håndball, høyrekant Pernille Wang Skaug og bakspiller Line Marie Jensen til Oppsal mens høyreback Kristin Nørstebø skal spille for Tertnes.

Inn har kommet høyreback Silje Waade, strekspiller Hanna Yttereng, venstrekant Sunniva Andersen samt de to bakspillerne, Henny Reistad og Josefine Intelhus - sistnevnte har dog ødelagt korsbåndet, og blir ute hele sesongen. Men til gjengjeld er Marta Tomac tilbake for fullt etter sin korsbåndskade.

Les mer om

 1. Angola
 2. Kari Brattset
 3. Håndball
 4. Terje Marcussen
 5. Ole Gustav Gjekstad
 6. Vipers Kristiansand

Relevante artikler

 1. SPORT

  Alvorlig sykdom stopper ny Vipers-duo

 2. SPORT

  Landslagsspiller klar for Vipers – kan komme enda én til fra Angola

 3. SPORT

  Kassoma har storspilt i VM: Dette sier Vipers om interessen nå

 4. SPORT

  – Vipers har mistet et av de beste midtforsvarene i Europa

 5. SPORT

  Vipers er interessert i Heidi Løke

 6. SPORT

  Vipers-spiller reiser hjem til Danmark