Sport

Lorentzen tok sin første EM-medalje. Nå håper han på konkurranse fra ungguttene.

Da Håvard Holmefjord Lorentzen (26) tok sølv og sin første EM-medalje, fikk han selskap på pallen av landsmann Henrik Fagerli Rukke (22).

TO PÅ PALLEN: Håvard Holmefjord Lorentzen (t.v.) ble nummer to, mens lagkamerat Henrik Fagerli Rukke tok bronse i sprint-EM på skøyter lørdag. Harald Wisthaler / NTB scanpix

 • Petter Fløttum

Håvard Lorentzen (26) har vært en ensom norsk svale i verdenseliten i sprint. Da han lørdag tok sin første EM-medalje, sprint-sølv i italienske Collalbo, viste derimot 22 år gamle Henrik Fagerli Rukke at den ensomme svalen kan komme til å bli flokkfugl.

Få ting hadde gledet OL- og VM-vinner Lorentzen mer enn om ungguttene hadde begynt å utfordre ham.

– Hvis man ser på alpint, der er det ikke bare Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud eller Aleksander Aamodt Kilde som er i toppen hver helg. De bytter på støtt og stadig. Slik vil jeg ha det her også, så vi får flere strenger å spille på, sier Lorentzen på telefon fra Italia.

Les også

Pedersen på pallen etter første EM-dag

Jo flere på laget som går fort, dess fortere vil han selv også gå, mener 26-åringen. Nå er Rukke nærmest i rekken, men bak ham igjen følger også Bjørn Magnussen (21) og Jørgen Sæves (24).

– Jeg håper de kan være med og gå like fort, men jeg vil helst ha dem bak meg, sier Lorentzen med en liten latter.

Sætre gleder seg over konkurransen

Sportssjef i Norges Skøyteforbund, Lasse Sætre, mener Lorentzen i stor grad kan «takke seg selv» for at de yngre lagkameratene nærmer seg. Han har gått foran, satt en standard de andre må følge og dermed blitt en rollemodell som viser vei i laget.

– Det er sånn vi utvikler oss fra vi er små, ved å ape etter de som er litt større. Det å ha forbilder og rollemodeller er viktig, sier han.

Han trekker også, i likhet med Lorentzen selv, frem den jobben sprinttrener Jeremy Wotherspoon har gjort som svært viktig for at Norge kanskje er i ferd med å få flere løpere som kan hevde seg helt i toppen.

Samtidig tror han det er bra for 26-åringen at flere kommer opp. Både fordi de vil pushe ham på trening, men også fordi det vil løfte noe av presset av hans skuldre.

– Han er like god som i fjor, men folk stiller spørsmål ved hvorfor han ikke er på pallen hver helg. Han lever under press. Jeg tror det er sunt for ham å få flere i teamet som presterer, sier Sætre.

Les også

Dramatikk i EM: To Lorentzen-rivaler forsvant ut av gullkampen

Tror på VM-medalje

Lorentzen sikret sølvmedaljen da han ble nummer fem på lørdagens 1000-meter, den fjerde og siste øvelsen i EM. Han var sjanseløs mot den nederlandske gullvinneren Kai Verbij, som vant tre av fire øvelser, men hadde god kontroll på sølvet og sin første EM-medalje.

Om fire uker starter vinterens VM-kjør. Først med enkeltdistanser i Inzell og deretter med sprint-VM i Heerenveen. Der vil motstanderfeltet være enda sterkere enn det var i EM, men Lorentzen mener samtidig at også han vil være sterkere.

– Jeg mangler bare å få det ekstra overskuddet og å kjenne at det kribler litt mer i bena før start. Jeg tror det kommer til VM, sier 26-åringen.

Han spår et rotterace der han selv er blant medaljekandidatene.

– Jeg gleder meg veldig, og jeg tror jeg skal være med og kjempe om medaljer, sier han.

I kvinneklassen har Hege Bøkko fått en brukbar start på sitt sprint-EM. Bøkko er nummer åtte etter 500 og 1000 meter. Hun er 2,14 tidspoeng bak ledende Vanessa Herzog fra Østerrike.

Mens mennenes konkurranse ble avgjort lørdag, har kvinnene bare gått to av fire distanser. De fortsetter sprint-EM søndag.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Skøyter
 2. Håvard Lorentzen

Relevante artikler

 1. SPORT

  Lorentzen tapte terreng til EM-lederen

 2. SPORT

  De har ingen svar på hvorfor Lorentzen ikke lenger er verdens raskeste

 3. SPORT

  Dramatikk i EM: To Lorentzen-rivaler forsvant ut av gullkampen

 4. SPORT

  Lorentzen jublet vilt etter VM-åpningen på hjemmebane: – Trengte å kjenne på litt gammel storhet

 5. SPORT

  Sverre Lunde Pedersen før nytt mesterskap: – Jeg har høye forventninger

 6. SPORT

  Like før VM fant Lorentzen trolig årsaken til problemene: – Har irritert meg