Sport

Erkerivalen: – Tar av meg hatten hvis Thorkildsen kommer tilbake

Spydfinalen i et VM går for første gang siden 2001 uten Andreas Thorkildsen, men alle ønsker ham tilbake.

Tero Pitkämäki blir imponert hvis Andreas Thorkildsen overvinner flere svake sesongen, samt en hofteoperasjon, og kommer tilbake blant de beste.
  • Arne Hole

Beijing: – Jeg tviler på om Andreas kommer tilbake på toppnivå, men hvis han greier det så tar jeg av meg hatten, sier erkerival gjennom mange år, Tero Pitkämäki.

I går var det kvalifisering i spyd. For første gang siden 2001 var Andreas Thorkildsen ikke med, og for første gang siden 2003 går finalen uten ham.

I mange år var Thorkildsen flink til å unngå skader. Etter at han kastet 68,41 i Edmonton i 2001 og ble sist i kvalifiseringen – og kastet 77,75 i finalen i Paris to år senere og ble nest sist – har han vært å regne med i hvert VM. I 2005 i Helsingfors ble det sølv bak Andrus Värnik på 86,18. I Osaka i 2007 ble 88.61 og nytt sølv, bak Pitkämäki.

I 2009 snakket verden om Usain Bolt, som satte to verdensrekorder, mens vi snakket om Andreas Thorkildsen, som tok sitt første VM-gull, etter 89,59 i finalen. Så var han tilbake på sølvplass i Daegu i 2011 med 84,78, der Matthias de Zordo vant. I 2013 hadde skadeproblemene begynt, og han måtte nøye seg med sjetteplass i Moskva på 81,06. ## – Vil ha ham tilbake

– Det blir vanskelig, men ikke umulig for Andreas å komme tilbake. Jeg var selv dårlig i fire år før jeg kom meg opp igjen, forårsaket delvis av skader og delvis av at teknikken forsvant, forteller Pitkämäki, som har gullet fra 2007 og sølv fra 2013 som sine beste VM-prestasjoner.

Tero Pitkämäki blir imponert hvis Andreas Thorkildsen overvinner flere svake sesongen, samt en hofteoperasjon, og kommer tilbake blant de beste.

– Andreas, ja! Han ser jeg gjerne tilbake. Han er en fenomenal utøver som hører til blant oss. Jeg kjenner til operasjonen hans, men vet ikke hvor komplisert den var, sier OL-mesteren fra London, Keshorn Walcott. Uheldigvis for ham var det han som sørget for den største sensasjonen i kvalifiseringen. Gutten som har kastet 90,16 i år, greide bare 76,83 i kvalifiseringen.– Jeg håper at både Andreas og jeg kommer sterkere tilbake, sier 22-åringen fra Trinidad og Tobago.

Skyhøyt nivå

Thorkildsen annonserte tidlig på sesongen at han ikke kom til å konkurrere i år etter en hofteoperasjon, men vil prøve å komme tilbake i OL-året.

– Det håper jeg han greier, men jeg vet ikke hvor alvorlig skaden var. Jeg tipper at Andreas har leger og fysioterapeuter rundt seg som kan bidra. Alle ønsker ham tilbake. Jeg ønsker ingen av mine konkurrenter skadet. Jeg har selv vært igjennom en del og vet hvordan man har det da, sier Antti Ruuskanen, som gikk til finalen.

Andreas vil få en tøff tilbakekomst hvis nivået blir like høyt neste år. I år har to mann kastet over 90 meter, mens ytterligere syv har over 86. i London tok Kehorn OL-gullet på 84,58!

– Sånn er spyd. Det er som en snøball. Hvis noen begynner å kaste langt, kommer de andre etter, sier Ruuskanen.

– Ja, det er sånn det er, men jeg vet ikke hvorfor, samstemmer Tero Pitkämäki.

Han som skal ta av seg hatten.

Les også

  1. Hevder Marcussen brukte barnestevne for å kvalifisere seg til VM

  2. Norsk journalist fikk falske sedler i kinesisk minibank

  3. Ezinne tror på 10-tallet

  4. Jamaica-festen fortsatte med Fraser-Pryce

  5. Bolts erkerival boikotter britisk presse: - Har vært ekstremt uvennlige

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Andreas Thorkildsen