I fjor ble han kåret til verdens beste unge spiller. Tirsdag kveld herjet han for Norge.

Norge fikk et perfekt utgangspunkt før resten av EM. Magnus Abelvik Rød viste hvorfor han regnes som et av verdens største talenter.

Magnus Abelvik Rød spilte en stor første omgang for Norge.

Portugal-Norge 28–34

TRONDHEIM: Han rager 2,04 meter over parketten, tirsdag kveld var han så stor at han nesten kunne stilt seg rygg til rygg med Olav Tryggvason-monumentet på Trondheim torg og vunnet konkurransen.

I byens storstue var det iallfall ingen større gigant enn 22-åringen fra Oslo i den første omgangen. I løpet av de 30 minuttene banket han inn seks scoringer på syv forsøk. Dermed var han svært sentral i at Norge ledet an i den viktige sistekampen på norsk jord i dette mesterskapet.

–Det var veldig deilig for meg personlig å komme skikkelig godt i gang nå, og vise frem ferdighentene mine på en annen måte enn forrige kamp, sa han etter kampen.

Da hadde han ikke noe imot at han satt på benken i andre omgang, da Harald Reinkind storspilte.

– Jeg har selvfølgelig mest lyst til å være ute på banen, men det viktigste er at laget gjør det bra. Harald presterte kjempebra, og det er deilig å se, sa han.

Utgangspunktet for kvelden var enkelt. Begge lagene var videre til mellomrunden i Malmö, men kampen var av største betydning fordi poengene fra denne duellen ville bli med til Sverige.

Det ble etter hvert tydelig at de norske spillerne ville suge til seg hvert eneste gram og desibel de kunne av støtten fra et entusiastisk hjemmepublikum. I Skåne kan kubjellene bli i undertall i kamper mot våre skandinaviske naboer i både øst og sør. Ved flere anledninger veivet draktene i mariusmønster mot tribunene for å få mer lyd.

De ble bønnhørt hver gang.

Torbjørn Bergerud spilte nok en stor kamp i det norske målet.

Tok opp arven etter Sagosen

Det var ingen overraskelse at Norge tok seg videre fra gruppen, men få hadde satt pengene på at duellen mot laget fra den iberiske halvøy skulle bli en ren gruppefinale. Slik ble det imidlertid da de franske verdensstjernene ikke fikk det til denne gangen.

Dermed var det trøndersodd mot bakalao, karsk mot portvin og Odd Iversen mot Eusebio i oppgjørets time.

Om vi skulle være så dumme å trekke Cristiano Ronaldo inn i sammenligningen, så var det Magnus Abelvik Rød som må få den sammenligningen denne gangen.

I fjor sommer ble han kåret til verdens beste unge spiller. Det er nettstedet Handball Planet som står bak den prestisjetunge kåringen. Tidligere hadde Sander Sagosen vunnet tre ganger.

Rød var svært viktig da Norge spilte seg helt til VM-finalen i fjor. Nå vil han tydeligvis til en ny finale.

Det portugisiske forsvaret hadde lagt seg på en svært røff linje. Ved ett tilfelle fikk Rød to strake armer i brystet fra en forsvarer, mens en annen smalt over ham som et blylodd da begge deiset i bakken.

Rød måtte ta telling og kom seg på beina igjen. Han sto på banen nesten hele den første omgangen, men fikk hvile i den andre.

Magnus Jøndal var Norges toppscorer.

Scoret i siste sekund

Den første omgangen kan deles i tre.

De ti første minuttene fulgte lagene hverandre tett og scoret fem mål hver. I løpet av de ti neste rykket Norge ifra og skaffet seg 11–7 og en firemålsledelse. Portugiserne hadde imidlertid ikke møtt opp for å være statister til en norsk parademarsj.

Norge slurvet ved et par anledninger, og plutselig var luken nede i ett mål. Christian Berge tok timeout og fikk den responsen han håpet på.

Det siste halvminuttet hadde Norge to utviste spillere og portugiserne én. Med få sekunder igjen til pause satte Sander Sagosen fart fra midtbanen. Han slapp ballen til omgangens store spiller.

Med ett sekund igjen hamret Rød inn 16–14.

Sander Sagosen spilte en ny god kamp, men herjet ikke så mye som i de to første.

Etter pause ble det tydelig at det norske laget ville få avgjort dette så fort som mulig. Da det var spilt syv minutter, hadde Norge økt ledelsen til syv mål. Magnus Gullerud og Gøran Johannessen sto for to mål hver, mens Harald Reinkind viste at Norge har flere høyrebacker enn Rød som kan hamre inn mål. I mål stoppet Torbjørn Bergerud flere og flere baller.

Men akkurat da det begynte å se komfortabelt ut scoret portugiserne tre ganger på rad. Christian Berge så seg nød til å ta en ny timeout, og Norge fikk tydeligvis løst de små problemene som må ha vært der.

Magnus Jøndal scoret fra både kanten og fra straffemerket, og endte opp som kveldens toppscorer med syv mål.

Gøran Johannessen spilte også sin beste kamp i turneringen og endte til slutt på seks mål.

Bergerud fortsatte det gode spillet fra Frankrike-kampen og stoppet 12 av 37 skudd. Han ble kåret til banens beste spiller.

Publikum trampeklappet det norske laget gjennom de siste minuttene av kampen. En mer perfekt avskjed kunne ikke laget fått før de setter seg på flyet til Sverige.

Har aldri vært bedre

I studio til TV3 var det et fornøyd Christian Berge som stilte opp.

– Vi fikk i gang flere spillere, sa treneren, som var fornøyd med mange av spillerne, blant dem Harald Reinkind og Gøran Johannessen

Christian Berge var strålende fornøyd med Norges innsats på hjemmebane i Trondheim.

– Jeg har full tillit til alle spillerne jeg setter utpå. Harald er god på små flater, og god én mot én. Jeg ville gjerne spare Magnus også, sa Berge om at han satte inn Harald Reinkind i 2. omgang, for Abelvik Rød.

– Det er moro at flere markerer seg og tar ansvar.

Berge nevnte Portugals vanvittig hurtige spill, som skapte noen problemer. Men Norge var på offensiven.

Og for Sander Sagosen var det enormt.

– Vi har aldri vært bedre, sa Sagosen, som mente at det var 16 spillere som kriget. Også de på benken.

Han kalte det som skjedde i Trondheim Spektrum for perfekt. Og han mente at det var riktig å suge på karamellen. Men ikke for lenge.

Torbjørn Bergerud, selve veggen, hadde både gitt og fikk energi av publikum.

– Sammen med aggressivt forsvar har vi løst de to siste kampene veldig bra. Publikum har noe å si. Det betyr noe å få med seg publikum. Det er litt synd at vi skal dra fra Trondheim, fortalte han til TV3.