Tygart til Aftenposten: - Døren er lukket for Lance Armstrong

USADA-sjefen Travis Tygart holdt døren åpen for Lance Armstrong helt til nå.

USADA-sjef Travis Tygart holdt innlegg på Norges Idrettsforbunds konferanse «Respekt og sosialt ansvar i idretten». I forkant av sitt innlegg snakket han om Armstrong-saken.

OSLO: Lance Armstrong er utestengt fra sykkelsporten på livstid, men nekter å samarbeide med USAs antidopingbyrå.

Travis T. Tygart, lederen for USAs antidopingbyrå (USADA) er onsdag i Oslo for å holde foredrag på verdikonferansen som arrangeres i regi av Norges Idrettsforbund og Antidoping Norge.

Tygart er mannen som har ledet arbeidet med å avsløre Lance Armstongs omfattende dopingbruk. USADAs viktigste kilder for å felle Armstrong var å gå via hans tidligere lagkamerater i US Postal Services. Samtaler med ryttere, samt tidligere nøkkelpersoner i laget, resulterte i en omfattende rapport som ble publisert i oktober i fjor.

USADAs etterforskning pågår fortsatt, og det har blitt spekulert i om Armstong, som er utestengt på livstid, vil hjelpe antidopingbyrået i arbeidet for å få redusert sin straff.

Ifølge Tygart har ikke den sjansen blitt utnyttet av Armstrong.

— Må komme oss videre

- Lance Armstrong har lukket alle dører når det gjelder muligheten for å komme tilbake. Vi mener vi har gitt ham en rekke sjanser for å komme tilbake gjennom 18 måneder nå, men han har nå lukket den døren for godt. Han er utestengt på livstid, og slik som vi ser det, må vi komme oss videre, sier Tygart til Aftenposten.

Det er teknisk mulig at Armstrong kunne fått en reduksjon på sin livstidsutestengelse dersom han hadde hjulpet USADAs dopingarbeid i sykkelsporten.

— Regelen åpner for en reduksjon av livstidsdommen, men nå er det 18 måneder siden han første gang fikk muligheten til å forklare seg. Han har hatt en rekke sjanser til å gjøre det, men har, slik som vi oppfatter det, selv lukket den døren, sier Tygart.

USADA-sjefen er ikke i tvil om at informasjon fra Armstong ville vært til stor hjelp i deres arbeid.

— Ja. Det er ingen tvil om det. I det minste innenfor US Postal Services-laget og de individuelle rådgiverne hans. Jeg er helt sikker på at han har informasjon om personer i hans innerst sirkel som kunne hjulpet oss. Han skal i flere rettssaker, så forhåpentligvis vil den informasjonen komme frem der, sier Tygart.

Roser Kjærgaard ærlighet

Steffen Kjærgaard, som innrømmet dopingbruk i oktober i fjor, syklet i sin tid sammen med Armstrong på US Postal Service. I likhet med Tygart snakker også Kjærgaard på dagens verdikonferanse i Oslo. Det er første gang 40-åringen snakker i offentligheten etter at han la alle dopingkortene på bordet i fjor.

Tygart roser Kjærgaard ærlighet og mener det er urettferdig å fryse ut 40-åringen på bakgrunn av det han har gjort.

- Vi intervjuet ham sammen med Antidoping Norge, og jeg møtte ham forrige gang jeg var i Norge, i juni. Det er trist og uheldig. Han er en av mange, og det er urettferdig å gjøre ham til en versting innenfor sporten, all den tid det er veldig mange som har gjort akkurat det samme.

— Utøvere på hans tiden hadde to valg, det var enten å gjøre som alle andre, eller slutte med sykling på profesjonelt nivå. Man kan ikke skylde alt på en person når hele kulturen var så korrupt. Det var akkurat derfor vi inviterte utøverne, inkludert Steffen, til å forklare seg for oss, sier Tygart.

Han mener innrømmelser som den Kjærgaard kom med, kan hjelpe sykkelsporten i antidopingarbeidet.

- Uten deres åpenhet om hva som egentlig skjedde, og deres fokus på presset som skapte denne dopingkulturen, vil vi aldri klare endre den, sier Tygart.