Sport

Møt Norges nye hoppkomet

18-åringen har hoppet seg rett inn i verdenstoppen. Her setter Phillip Sjøen utfor i Midtstubakken i Oslo.

Phillip Sjøen er utøveren det knyttes mest håp til i Hopp-Norge.

 • Se video med 18-åringen over!

Lovordene hagler rundt norsk hoppsports ferskeste stjerne Phillip Sjøen (18). Selv hevder unggutten at han trengte en vekker for å løfte seg opp i verdenstoppen.

Sist helg vant Bækkelags-hopperen begge Sommer Grand Prix-rennene i Japan. I det siste rennet hadde han formidable 14,3 poeng ned til nærmeste konkurrent i OL-bakken i Hakuba. Det er utklassing.

Ikke rart det har vært mye oppmerksomhet rundt unggutten de siste dagene.

– Det er mange som lurer på hvordan man plutselig kan være i verdenstoppen over natta, og det skjønner jeg godt. De som har vært i hoppmiljøet, har imidlertid hørt om meg lenge, smiler Phillip Sjøen til NTB.

Langt nede etter VM

Veien til sommerens toppresultater har vært langt fra problemfri for 18-åringen. De siste sesongene har to lange skadeavbrekk satt ham tilbake. Begge gangene fikk han kneet ut av ledd, hvilket medførte henholdsvis seks og tolv måneders fravær fra hoppbakken.

– Det var tungt, men jeg hadde et godt støtteapparat rundt meg og kom fort tilbake igjen, fastslår Sjøen.

Nedturen som virkelig satte fart på karrieren, stammer imidlertid fra sist vinters junior-VM i Val di Fiemme. Der ble Sjøen nummer 39 i den individuelle konkurransen og så vraket til lagkonkurransen noen dager senere.

– Da var jeg langt nede. I ettertid ser jeg at jeg trengte den vekkeren. Jeg måtte rett og slett «back to basics», og den nedturen gjorde det lettere å finne tilbake til godfølelsen, sier Sjøen.

Har ofret mye

Bakgrunnen for suksessen han nå opplever, handler samtidig om mye mer enn det som er gjort etter VM-smellen i Val di Fiemme.

– De siste seks-sju årene har vært knallharde. Alt jeg har gjort har vært rettet mot skihopping. Jeg har tatt noen valg og ofret mye for å være her jeg er i dag. Da er det ekstra moro å få uttelling, sier Sjøen.

At 18-åringen ble skihopper takker han for øvrig farfar David for.

– Farfar har vært med i hoppmiljøet i 40 år. For mange år siden dro vi sammen for å teste hoppbakken på Tomter, og da ble det sånn, smiler unggutten – som nå trener sammen med sine store idoler.

– Tom Hilde og Anders Jacobsen har vært forbildene mine siden jeg var liten knøtt. Det å få matche seg mot dem, er veldig kult, smiler Sjøen.

Takler rabalderet

Kommende helg er det plast-NM liten bakke i Midtstubakken. Der må hoppkometen fra Fagerstrand finne seg i å være blant de aller heteste favorittene. 18-åringen har samtidig større ting i siktet.

– Jeg har satt VM i Falun som det store målet denne sesongen. Der har jeg lyst til å være med å prege rennene. I tillegg blir det spennende med både hoppuke og skiflyging, det gleder jeg meg veldig til, sier han.

Skulle Sjøen lykkes også til vinteren, blir garantert ikke oppmerksomheten rundt ham noe mindre. Det er unggutten godt forberedt på å takle.

– Enn så lenge er det bare hyggelig. Jeg er konkurransemann og tror jeg takler press ganske bra. Og litt rabalder rundt er bare bra. (©NTB)

 1. Les også

  18-årige Phillip er Norges nye hopp-håp

Les mer om

 1. Hopp

Relevante artikler

 1. SPORT

  Verdenscupvrakede Sjøen: - Jeg er ikke bitter

 2. SPORT

  Supertalentet overrasket over all drikkingen i hoppmiljøet

 3. SPORT

  Kan han slå sin egen bakkerekord?

 4. SPORT

  Hoppkometen var utbrent: - I sommer la jeg uoffisielt opp

 5. SPORT

  I 2007 ble 11-åringen avbildet med sitt store forbilde.Nå er de på samme lag

 6. SPORT

  - Jeg var best sist vi møttes!