Sport

- Det neste må være å få en Tour-etappe hit

Arctic Race of Norway varsler nytt spektakulært sykkelritt. Denne gang med flere stjerner på start.

NATURSKJØNT: Fra fjorårets Arctic Race of Norway.
  • Kjetil Flygind

LEEDS (aftenposten.no): I forbindelse med Tour de France-starten i Leeds holdt fredag gjengen bak Arctic Race of Norway sin pressekonferanse før rittet som kjøres i Nord-Norge i august. På pressekonferansen ble det kjent at Giant-Shimano-rytteren Marcel Kittel er blant rytterne som stiller til start i Hammerfest torsdag 14. august.

I tillegg stiller de norske profilene Thor Hushovd, Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug.

Spektakulært

Knut-Eirik Dybdal, som er daglig leder for det ASO-støttede rittet, strålte da han foran et trettitalls tilhørere presenterte planene for årets utgave av firedagersrittet.

— Jeg er ganske sikker på at dette blir mer spektakulært enn i fjor. Vi er lenger nord og det er nye omgivelser. Det blir nok spektakulært på en annen måte. Nå skal vi ut på Nordkapplatået med hele sirkuset, og det blir spesielt. Det er utfordrende i seg selv med logistikken, men vi har klart å finne gode løsninger. Alt skal være klart, lover Dybdal over Aftenposten.

- Og snøen er borte?

— Ja, det begynner å komme seg nå. Den har komme litt tilbake også, men jeg er ganske sikker på at den skal være borte når vi kommer til august, sier han og ler.

Les også

Kittel sykler Arctic Race

I disse dager jobbes det med å legge ny asfalt helt ut til det kjente platået på Nordkapp. Dermed kan rytterne gjøre opp om etappeseieren ute på den 307 meter høye klippen som strekker seg ut fra land. — Det blir nesten så rytterne kan ta på monumentet når de går i mål, sier Dybdal.

Artic Race of Norway holdt pressekonferanse i Leeds fredag, før starten på Tour de France. Her er (f.v.) Knut-Eirik Dybdal, daglig leder i ARN, sammen med Yann Le Moenner og Claude Rach, begge fra ASO.

I fjor vant Thor Hushovd rittet, som ble avsluttet med en rundløype i Harstad. Hushovd stiller til start igjen i år, og BMC-rytteren kan faktisk kjøre sitt siste ritt som profesjonell syklist i Arctic Race of Norway. Han har sagt at han vil avslutte med VM, men der må han kvalifisere seg. Det må han ikke i Artic Race. Der er han selvskreven og vil få en spesiell mottakelse. Arctic Race har med seg Tour de France-arrangøren ASO. Det betyr et velorganisert og helproft arrangement. Og ASO var strålende fornøyd med fjorårets ritt.

— Landskapet nord for polarsirkelen er helt annerledes enn andre steder, og de sier at dette er landskapet de drømmer om å arrangere Tour de France i. Så det neste for oss må vel være å få en Tour-etappe hit. Vi har snakket om det. Vi nevner det hver gang vi møtes. ASO mener det er vanskelig, men vi tror det er mulig å få til, sier Dybdal.

ASO: - Vi er stolte

- Er det mulig da?

— Ja det tror jeg. De så hvordan vi jobbet i fjor og vi skal klare å få det til. Og får vi en Tour de France-etappe eller en Tour-start til Norge, må vi være fornøyde. Det gjelder uansett hvor det blir arrangert. Når vi jobber med dette rittet markedsfører vi hele landet, og det ville vært stort for Norge å få noe slikt hit, sier Dybdal.

— Dette blir det nordligste rittet vi arrangerer, og vi er veldig stolte over å være en del av dette. Etter fjoråret har mange ryttere kommet og sagt at de gjerne vil kjøre Arctic Race of Norway, det setter vi pris på. Dette er et veldig spesielt ritt som vi er en del av med en langsiktig plan, sa ASO-direktør Yann Le Moenner.

Arctic race of Norway 2014:

Etappe 1 - 14. august: Hammerfest-Nordkapp, 204 km.

Etappe 2 – 15. august: Honningsvåg-Alta, 207 km.

Etappe 3 – 16. august: Alta-Kvænangsfjellet, 132 km.

Etappe 4 – 17. august: Tromsø, 165 km.