Sport

Mye uvisshet før årets håndball-EM i Norge: – Ser ikke for oss tomme tribuner

Håndball-EM og tilskuere er helt i det blå. Det europeiske håndballforbundet (EHF) utelukker langt på vei et mesterskap for lukkede dører.

Nora Mørk – blir det EM i Norge for henne og lagvenninnene? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • NTB-Espen Hartvig

EM er det største mesterskapet i Norge på flere år, men pandemisituasjonen skaper stor usikkerhet. De norske håndballjentene har sjansen til å spille hjem et gull på hjemmebane for første gang siden 1999 (VM).

Det er 206 dager til EM-åpningen, men det er høyst uklart rundt tilskuere. I Norge foreligger det foreløpig et forbud mot å ha flere enn 200 tilskuere på idrett fra 15. juni. 500-grensen er uaktuell i hvert fall fram til 15. september.

– Det er en vurdering som håndballforbundet og Det europeiske håndballforbundet må gjøre. OL i Tokyo er utsatt. Det gikk hardt ut over alle OL-utøverne. Det viktigste tror jeg er at man har et arrangement som skjer. Så må de (NHF og EHF) komme tilbake til om de klarer å ivareta smittevernhensynene, sier kulturminister Abid Raja (V) til NTB.

Følger planen

Det skal spilles 26 EM-kamper i Norge (Trondheim, Stavanger og Oslo) i perioden 3.–20. desember. Totalt vil det trolig kunne være opp mot 125.000 tilskuere på disse kampene.

I Trondheim er det lagt opp til vel 8000 i tribunekapasitet. I Stavanger vil det ligge tett på 8000.

Overvåker situasjonen

Danmark arrangerer deler av EM og har 21 kamper på dansk jord. Sluttspillet spilles på Fornebu i en arena med plass til vel 12.000 publikummere.

– På generelt grunnlag kan vi si at fra EHFs ståsted, kan vi ikke se for oss et EM uten tilskuere, sier EHFs kommunikasjonssjef Thomas Schöneich til NTB.

– EHF overvåker situasjonen fortløpende, og planleggingen fortsetter som planlagt, legger han til.

– Sånn som epidemiutviklingen ser ut nå, vil jeg tro det blir vanskelig, sier Frode Forland, fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), til VG på spørsmål om et EM kan gjennomføres som planlagt.

Les mer om

 1. Håndball-EM
 2. Håndball

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Håndball-EM i fare for Stavanger, Trondheim og Oslo: Koronaviruset tvinger frem nye planer

 2. MENINGER
  Publisert:

  Meget godt nytt for Trondheim

 3. SPORT
  Publisert:

  Trondheim røper ambisiøs plan: Vil kuppe hele finalespillet

 4. SPORT
  Publisert:

  Norge kan legge hele EM-festen til Stavanger før jul

 5. SPORT
  Publisert:

  Morten Wolden: – Jeg brølte høyt. Herlig!

 6. SPORT
  Publisert:

  EM-festen i fare: – Fryktelig mye penger involvert