Sport

Forfang fikk en motivasjonsknekk – da valgte han å rømme nordover

Under koronakrisen, fikk Johann Forfang (24) nok – og kjøpte seg en enveisbillett til Tromsø.

MÅLRETTET BLIKK: Johann Forfang står i gangen utenfor losjene på Alfheim. TIL holder til her, men også Olympiatoppen Nord-Norge. Ronald Johansen

 • Øyvind Sivertsen
  iTromsø

– Det har gått litt i den «samme tralten» de siste ti årene, og jeg har hatt behov for å bryte litt opp. Jeg kjenner at jeg er blitt litt distansert fra familie og gamle venner. Jeg kjente litt på at jeg ikke hadde lyst til at det skulle fortsette slik, sier Forfang om hvorfor han legger grunnlaget for VM-sesongen i nord.

Forfang har siden han var 15 år hatt Trondheim som base. Men i år valgte han å komme hjem 27. mai – og skal være her helt til 12. juli. Tidligere har det vært snakk om helgeturer eller en uke påskeferie når han har vært hjemme.

Les også

Tre unge nykommere på årets hopplandslag: – Har vært et mål lenge

Les også

Hopplandslaget må ta drastisk millionkutt – varsler konsekvenser «over hele fjøla»

Men nå blir det over seks uker hjemme i Tromsø. Koronakrisen ble en utløsende faktor.

– Ingenting ville vært som normalt i oppkjøringsperioden uansett. Samlinger og slikt ble avlyst, og da så jeg det som en gyllen mulighet til å «rømme nordover» og få litt tid hjemme. Det var en sjelden mulighet jeg måtte gripe, sier Forfang.

iTromsø møter skihopperen til en treningsøkt på Alfheim, der Olympiatoppen holder til.

– Her har jeg alt jeg trenger. Bortsett fra en hoppbakke, sier Forfang innimellom spensthoppene, der han veiledes av tidligere kombinertess Håvard Klemetsen.

SVEVER HØYT: Med TIL-logoen i bakgrunnen trener Forfang hoppteknikk med Håvard Klemetsen. Det mange ikke vet, er at Forfang er en stor TIL-supporter. – Det var en stor nedtur, da TIL rykket ned, sier han. Ronald Johansen

Arktisk Arena

Men hoppbakker kan det bli. Forfang er ekstremt opptatt av planene om et idrettsmekka – et hopp-, kombinert- og langrennsanlegg som skal ligge i Akselkollen like bak Storelva skistadion. Der kan det bli en K90- og K120-bakke om noen år.

– Jeg har hyppige møter med Hugo Bardo i Arktisk Arena. Det er mye prosesser utenfor idrettskarrieren min som jeg setter pris på å være delaktig i her oppe. Jeg prøver å leve et mer fullstendig liv og ikke bare trene, sove og spise, forteller Forfang.

Hittil i karrieren har han sølv og gull (laghopping) fra OL og to gull (laghopping) fra VM i skiflyging. I tillegg har han 15 pallplasseringer i verdenscupen, inkludert tre seiere. For å nevne noe.

Les også

Forfang-dokumentar kan være sett av en halv milliard kinesere

TAR SATS: Forfang seiler bortover på rullebrettet, før han tar sats. Håvard Klemetsen tar imot hoppstjernen som strekker seg ut i flygestilling. Ronald Johansen

Men sist sesong havnet han på 12.-plass sammenlagt i verdenscupen. Slett ikke verst, men Forfang sikter langt høyere enn som så.

– Har du hatt en liten motivasjonsknekk her?

– He-he. Det vil vel ikke være feil å si, på noen måte. Jeg har aldri vært så demotivert at jeg ikke har trent eller vurdert hva jeg skal gjøre med idrettskarrieren. Jeg har hele tiden vært topp motivert til å gi alt på trening, så det er ikke noen fare, svarer Forfang.

Og legger til:

– Men når jeg føler at jeg gir alt, og bruker alt jeg eier og har på idrettskarrieren, for så å ramle utenfor topp ti sammenlagt i verdenscupen sist sesong ... Det gjør at man begynner å tenke litt fremover også. Det er ikke en tiendeplass i verdenscupen som gir meg mest glede. Derfor er det viktig å finne glede i andre ting, for å være fullstendig som fyr.

– Dårlig følelse å ikke ha tid til alle

Derfor tror han perioden hjemme gjør ham godt i forberedelsene inn mot ny sesong, der både VM i skiflyging, VM i Oberstdorf, Hoppuka og Raw Air er på menyen. Hvis ikke koronaviruset setter en stopper for det da.

– Det handler om å få en «boost» ved å være hjemme. Det er derfor jeg gjør det. Til syvende og sist handler livet mitt akkurat nå om idretten. Alle valgene jeg gjør nå er for å bli verdens beste skihopper. Jeg tror absolutt det jeg gjør nå vil gjøre meg til en bedre utøver allerede kommende vinter. Derfor kjører jeg akkurat nå mitt eget løp og føler jeg har god støtte fra trenerne mine, forteller Forfang.

LEGGER GRUNNLAGET I NORD: Forfang trener spenst og styrke i treningssenteret på Alfheim. – Johann er frisk og skadefri. Det er bra for ham å få litt hjemmetid nå. Det er bare sunt, sier Håvard Klemetsen, som dokumenterer treningen for hans hopptrenere. Ronald Johansen

Blant annet jobber han frilans for Magy Media. Han redigerer videoer for medie- og PR-byrået. En jobb med foto og redigering er svært aktuelt etter endt idrettskarriere.

– Det å prioritere andre ting utenfor idrettskarrieren har vært viktig. Etter trening hver dag, drar jeg på Magy Media og er der til kvelden. Det har vært godt å få jobbe litt, sier Forfang.

– Det er utrolig godt å være hjemme, for nå har jeg tiden til å være spontan. Når man er hjemme en helg i ny og ne, er planen satt fra jeg lander til jeg drar igjen. Jeg har rett og slett måttet velge mellom venner og familie jeg skal være sammen med. Det er en dårlig følelse å ikke ha tid til alle.

For to uker siden var han på samling på Lillehammer. Den bekreftet at Forfang er i rute.

– Det var overraskende bra. Om årets første plasttrening spiller noen rolle, vet jeg ikke. Det viser i alle fall at jeg har jobbet bra og er «ovenpå». Det er veldig deilig. Det hjelper meg til å tenke at veien jeg har valgt i år, ser ut til å stemme så langt. Vi får en ny pekepinn kommende uke når det er en ny samling på Lillehammer, sier Johann Forfang.

Les mer om

 1. Håvard Klemetsen
 2. Olympiatoppen
 3. Koronaviruset
 4. Hoppuka
 5. Johann André Forfang

Relevante artikler

 1. SPORT

  Forfang til angrep på Tromsø-mentalitet: – Det har gått sport i å ta snublefot på hverandre

 2. SPORT

  Ordføreren om Forfang-utspill: – Jobber vi feil?

 3. SPORT

  Verdensmesterne med dyster spådom: – Blir det ikke rustet opp her, dør det ut

 4. LANGRENN

  Sundby og Dyrhaug avslører sine planer – og de er helt private

 5. SPORT

  Iversen har holdt seg unna Trondheim. Dette er grunnen.

 6. LANGRENN

  Johaug ser likhetstrekk mellom koronakrisen og dopingdommen