Boasson Hagen før Tour de France: – Jeg hadde egentlig aldri den store proffdrømmen

Edvald Boasson Hagen (30) feirer sitt 10. år som proffsyklist. Men fortsatt er han ikke komfortabel med oppmerksomhet.

Edvald Boasson Hagen angrer ingenting selv om karrièren på mange måter har stått stille de siste tre-fire årene.
  • Kurt B. M. Haugli

DÜSSELDORF/STJØRDAL: Blikket flakker. Ser han etter sykkelen, ser han etter en mulighet til å stikke av fra det hele?

Svarene er korthugde, samtidig som de modererende venteordene er mange.

«Litt».

«Kanskje».

«Vel».

«Kan vel si det».

«For så vidt».

Edvald Boasson Hagen feirer et jubileum denne sesongen. Det er hans 10. år som profesjonell sykkelrytter for et lag i den øverste divisjonen. Fortsatt er han ikke mer enn 30 år, og fortsatt synes han intervjuer med mediene er bare sånn passe interessant.

– Jaa, er vel en ganske rolig type når jeg ikke er på sykkelen. Men jeg kan si ifra når jeg mener det er nødvendig.

Det er nettopp på sykkelen han vil vise verden at han er til. At han er en vinnertype. At han fortsatt er en å regne med. At han er en som hele Norge kan heie på gjennom Frankrike selv om arbeidsgiveren heter Dimension Data og mannen som skal vinne spurtetapper for laget, heter Mark Cavendish.

Edvald Boasson Hagen er på plass i Düsseldorf der den første etappen av Tour de France går lørdag.

Det bare ble slik

Edvald Boasson Hagen var bare 20 år gammel da han ble plukket opp av det amerikanske laget Team Columbia i 2008. Sesongen før hadde han som 19-åring gjort sterkt bemerket i ritt i de lavere divisjonene over hele Europa. Han var et sykkeltalent utenom det vanlige.

Selv var han ikke sikker på at det var syklist han skulle bli.

– Jeg hadde egentlig aldri hatt den store drømmen om å bli profesjonell syklist. Det var slik at jeg hadde ikke fulgt med i sykkelsporten så lenge egentlig. Jeg har alltid likt å holde på sykling, og så tok jeg bare stegene gradvis.

– Kan du huske et definerende øyeblikk. Et øyeblikk hvor du skjønte at det var syklist du skulle være?

– Egentlig ikke. Jeg bare signerte proffkontrakt. Og da var det i hvert fall klart, sier han og innrømmer:

– Jeg så jo noen muligheter mens jeg syklet som amatør.

Edvald Boasson Hagen vinner sin første etappeseier i Tour de France. Den kom på den 6. etappen i slutten av juni for seks år siden. I den samme utgaven av rittet vant han også den 17. etappen.

Hagen vs. Sagan

De første fire årene som profesjonell syklist ble strålende. Sykkelverden var over seg over mannen fra Rudsbygd med det tøffe tråkket i spurten. En offensiv sykkelrytter som kunne bli den neste store. I 2009–10 gikk det diskusjoner blant sykkelentusiaster på nettet om hvem som var den beste, Peter Sagan eller Edvald Boasson Hagen.

De var to like sykkelryttere, med sterke avslutninger og spurt som spesialitet. Peter Sagan har vunnet to VM, den grønne poengtrøyen i Tour de France fem år på rad og har syv etappeseiere. 30-åringen fra Rudsbygd har to etappeseiere i Tour de France og en sølvmedalje fra VM.

Det er ikke dårlig. Men det er noen som mener hans utvikling som sykkelrytter fikk en bråstopp mens han syklet for det britiske storlaget Sky i fem sesonger fra 2010. De mener han burde vært bedre.

– Det gjorde vondt å se hvordan Sky brukte Edvald. Han ble et trekkdyr. Jeg håper virkelig han tjente mye penger. Tenk deg tanken at Peter Sagan skulle komme til Sky og bare sitte der å dra de første 100 kilometerne og så være sjanseløs på å kjempe om seieren, sa sportsdirektør i Team Quick Step, danske Brian Holm, til Aftenposten i fjor.

Ingen anger

Men Edvald Boasson Hagen vil ikke være med på at de siste årene i Sky ble kastet bort som hjelperytter for Bradley Wiggins og Chris Froome.

– Jeg trivdes veldig bra i Sky og har ikke noe vondt å si om dette. Jeg fikk kanskje ikke de beste resultatene de siste par årene, men jeg var med på å kjøre for gul trøye i flere Tour de France. Det er en god erfaring å ha med seg. Det var absolutt en bra tid.

– Så du angrer ingenting?

– Riktig. Jeg angrer ingenting. Jeg hadde det veldig bra i Sky. Bra har jeg det også i Dimension Data nå, svarer 30-åringen.

Dermed er han ferdig snakket om den saken.

Som å spille midtbanen på Real Madrid

TV 2s Johan Kaggestad har fulgt karrièren til Hagen tett. Han vil heller ikke si at noen av årene i Sky var helt bortkastet.

– Det var jo en del oppmerksomhet rundt Edvald i Norge. Jeg tror mange hjemme trodde at da han gikk til Sky at han skulle bli stjernen på laget. Det viktigste for Sky er å vinne Tour de France. Når du går til Sky så skal du bidra til å nå det målet. Han har aldri vært en sammenlagtrytter, så da var han god nok til å komme på laget til Sky. Det er omtrent som å si at en fotballspiller er god nok til å komme på laget til Real Madrid eller Barcelona. Men hans rolle var på midtbanen. Han skulle ikke «score målene» for Sky, sier Kaggestad, som mener at han gjorde jobben sin i Sky utmerket.

Alexander Kristoff har både vært lagkamerater og rivaler. Her er de sammen under OL i Rio i fjor sommer. En drøy måned senere skulle det bli full splittelse mellom de to under VM i Qatar.

Kristoff-krangelen

Sykkelrytteren fra Gudbrandsdalen er forsiktig i formuleringene og kan fort virke konfliktsky. Men i fjor ble det åpen konflikt mellom de to sterke i norsk sykkelsport. Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff var rykende uenige etter VM i Qatar. Det var Kristoff som skulle spurte. Hagen skulle være opptrekker. Det fungerte ikke. Kristoff mente at lagkameraten hadde sabotert det hele.

Det gikk måneder hvor de to sykkelprofilene knapt var på talefot. Nå er det bedre. De har aldri vært bestevenner, men nå er forholdet normalt igjen, sier de.

– Det som skjedde under VM, har vi lagt bak oss. Nå har vi et bra forhold og snakker omtrent like mye med hverandre som vi gjorde før VM. Det vil si at vi prates når vi treffes på løp.

Edvald Boasson Hagen vinner sin første etappeseier i et Grand Tour-ritt under Giro d’Italia i 2009. Han var bare 22 år gammel og fremtiden så veldig lys ut for sykkeltalentet fra Rudsbygd.

I september er det VM på hjemmebane i Bergen. Da stiller Norge med to kapteiner. Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff.

– Vi skal ha helt klare planer for hvordan vi skal takle dette i VM. Det er naturlig at vi stiller med to kapteiner. Det gjør også flere andre store sykkelnasjoner, sier landslagssjef Stig Kristiansen til Aftenposten.

Les også

Magnus Carlsen med skuffende dag. Sjakkikon er klar på hva som er hans aller største problem.

Ett stort mål

De siste fire årene har det vært et stykke mellom hver større seier. Rett nok vant 30-åringen både Tour of Norway og Tour des Fjords hjemme i Norge i mai. Men dette er ikke ritt hvor de store lagene sender sine beste ryttere.

Det er andre og større mål Edvald Boasson Hagen har. 30 år er ingen alder for en sykkelrytter.

– De fleste legger jo opp mellom 35 og 40. Jeg skal holde på i mange år til, sier han.

Derfor har han også satt seg større hårete mål. Det første handler om å øke antallet etappeseiere i Tour de France. I tillegg vil han vinne noe som ingen nordmenn før har vunnet.

– Paris-Roubaix. Det er det største målet. Men å vinne en av de andre klassikerne er ikke så verst det heller, sier han.

Se opp for Edvald mandag

Men først Tour de France. Og nå har han sett seg ut en etappe hvor han kan vinne.

– Den tredje etappen passer meg utmerket. Da kan min første mulighet komme, sier han og innrømmer at det er lagets spurtkanon, Mark Cavendish, som skal bæres frem til seier i den paddeflate 2. etappen fra Düsseldorf til Liege i Belgia.

Etappen mandag går fra Verviers i Belgia, gjennom Luxemburg til Longwy. Det er en kupert etappe med en hard avslutning. Selv om det kan bli en massespurt også her, passer den småtøffe bakken på slutten av etappen Edvald Boasson Hagen bedre enn de passer Mark Cavendish.

Etter pressekonferansen til Team Dimension Data fredag ettermiddag dro han kransekakekinaputter og leste de tørre bon-bon-vitsene høyt for TV 2. Humøret var på topp, men nå lengtet han etter å komme i gang.

– Det har gått i ett siden vi kom nedover. Møter, pressekonferanser og litt trening. Det er greit å ha noe å gjøre, men det er også greit å ligge på sofaen, sier han og gliser.