VM-utfordringen stjeler søvnen fra sykkelsjefen: Har 15 på listen, bare 9 får sykle i Bergen

– Lett søvnløse netter, forteller norske sykkelrytteres landslagssjef om hvordan det er å ta ut VM-laget.

Disse to er selvskrevne på Norges lag til VM på sykkel i Bergen. Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff er begge kapteiner. Men Norge for syv ryttere til med i feltet i Bergen 24. september.

Stig Kristiansen er mannen som tar ut de ni norske sykkelrytterne som skal sykle med den norske drakten i fellesstarten på hjemmebane i Bergen 24. september. Torsdag skal han offentliggjøre valget.

– Jeg har vært lett søvnløs den siste tiden, sier Kristiansen som innrømmer at det har vært vanskelig.

Les også

TV 2 forventer 300 millioner seere på VM fra Bergen

Er allerede klare

Det er mange gode norske ryttere og tøff kamp om plassene. Men noen er selvskrevne.

Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) og Alexander Kristoff (Katusha) er de to kapteinene på laget. Men i tillegg til disse to har Norge et lite kobbel med unge lovende syklister ute i Europa og en del ryttere på de norske kontinentallagene som banker på Kristiansens dør.

– Jeg har en liste på 15 ryttere. Ni skal med til Bergen. Det hadde vært den samme listen med 15 ryttere selv om vi bare hadde hatt seks plasser i VM-fellesstarten, sier Kristiansen.

Stig Kristiansen sammen med de to rytterne som skal være Norges kapteiner, Edvald Boasson Hagen (sittende) og Alexander Kristoff under fellesstarten i sykkel-VM på hjemmebane. Bildet er tatt under VM i Richmond i USA for to år siden.

At Norge nå har oppnådd makskvote i VM sammen med de store sykkelnasjonene, har gjort uttaksjobben litt enklere for Kristiansen.

– Men det er uansett tungt å fortelle den som er siste som ikke blir tatt ut, om beslutningen, sier Kristiansen.

Nå kan det bli en ledig plass som Kristiansen ikke hadde regnet med. En rytter som Sven Erik Bystrøm (Katusha) er selvskreven på laget, men han sliter med skade, og det er ennå usikkert om han blir klar til VM.

Kristiansen er veldig godt fornøyd med at det nå er så pass mange som kjemper om en plass på det norske VM-laget.

– Det er veldig positivt at den jobben som har vært gjort i norsk sykkelsport nå bærer frukter, sier han.

Les også

Stygg velt satte VM i fare, men nå har Bystrøm fått gode nyheter

Krangle-VM

Fjorårets VM endte med en krangel innad i det norske laget. Kristoff var kaptein og laget skulle sørge for å plassere ham i beste spurtposisjon. Med i den spurten var også Edvald Boasson Hagen. Men 30-åringen fra Rudsbygd kunne virke mest opptatt av å kjøre for eget resultat.

Alexander Kristoff var sint etter det løpet og mente at Boasson Hagen hadde sabotert hans muligheter. Lenge var det en isfront mellom de to beste norske rytterne, men all uenighet er nå luftet ut.

De to er enige om opplegget. Begge er kaptein på laget, og utviklingen i løpet bestemmer hvordan det hele skal gjennomføres. I EM i Danmark tidligere i august vant Alexander Kristoff. De to kranglefantene fra VM i Qatar var enige om at taktikken og samarbeidet da fungerte.

Samlinger utelukket

Men å samkjøre et landslag i sykkel foran et VM er slett ingen enkel affære for Stig Kristiansen.

– Rytterne treffes bare sammen på lag en gang i året. Og det er til et av de mest prestisjefylte løpene. Men med de forpliktelsene de har til sine lag og arbeidsgivere, kan vi ikke pålegge dem noen som helst treningssamlinger. Skal man lykkes i et VM, må alt stemme på dagen, sier Kristiansen.

Boasson Hagen og Kristoff skal kjøre Tour of Britain (3. til 10. september) som oppkjøring til VM.