Nordmann satte preg på dramatisk etappe: - Jeg skjelver

Vegard Breen hentet inn få kilometer før mål.

Vegard Breen markerte seg på søndagens Tour de France-etappe. Her fra før rittstarten.
  • Nicholas Bergh

Søndagens Tour de France-etappe inn til Cherbourg-en-Cotentin ble et skikkelig sykkeldrama. Og den norske tour-debutanten Vegard Breen fra Maura i Nannestad spilte en viktig rolle.

Med kun 10 kilometer igjen så Breen ut som en vinnerkandidat, som én av tre ryttere i brudd.

— Jeg skjelver, sa TV 2-kommentator Johan Kaggestad midt i dramaet.

Breen ble imidlertid hentet inn med få kilometer igjen, og like etter ble den siste mannen i bruddet, Jasper Styuven, også hentet inn.

Dermed var det hovedfeltet som gjorde opp, og regjerende verdensmester Peter Sagan var sterkest.

Slovaken var klart sterkest i spurten, og vant foran Julian Alaphilippe og Alejandro Valverde. Sagan overtok også grønn og gul trøye.

— Jeg var veldig overrasket over at jeg vant. Jeg trodde det fortsatt var to menn i brudd foran, sier Sagan i et intervju vist på TV 2. Oppdater deg på Norges nye sykkelhåp! Les tourens yngste rytter Sondre Holst Enger her.

- Nå er det helt tomt

Edvald Boasson Hagen var en av de store favorittene før etappen, men klarte ikke å sitte med da det hele skulle avgjøres.

Boasson Hagen nektet imidlertid å legge hele skylden på lørdagens velt.

— Det var greit nok forsåvidt. Men det var vondt når jeg sto og spurtet, sier Boasson Hagen om smertene fra gårsdagen, før han legger til at «benene var hovedproblemet».

Boasson Hagen roser Vegard Breens innsats.

— Det er imponerende. Han kjører sterkt. Han fortjener plassen her (i Tour de France), sier Boasson Hagen til Aftenposten.

Boasson Hagen var langt fra den eneste som slet i den beinharde avslutningen.

Klatrestjerne og sammenlagtkanon Alberto Contador tapte et knapt minutt i sammendraget, mens australieren Richie Porte også tapte tid etter et uhell mot slutten.

For Vegard Breen var det imidlertid en positiv dag, selv om han til slutt må forlate målområdet tomhendt.

— Nå er det ikke mye saft igjen i beina. Nå er det tomt, sier Breen til TV 2. — Vi måtte kjøre såpass hardt mot slutten. Jeg manglet kanskje litt erfaring på dette nivået, jeg kunne kanskje spart mer krefter, fortsetter han.

Hadde betydelig luke

Breen, som sykler for det franske Fortuneo Vital-laget, var en del av et firemannsbrudd som lå i front i over fire timer.

På vei mot mål måtte italieneren Cesare Benedetti slippe. Det var en spennende sekundstrid, der det hele tiden var svært vanskelig å si om tettrioen ville holde unna for hovedfeltet. Dermed hadde Breen en god mulighet til å ta sin første proffseier - i det som er det klart største rittet en sykkelrytter kan være med på.

Med ti kilometer igjen var det to minutter og 20 sekunder ned til hovedfeltet - der panikken begynte å bre seg. Skulle virkelig askeladdene i front holde inn?

Breen hadde virket som en av de sterkeste i gruppen hele dagen, men med rundt syv kilometer igjen viste det belgiske stortalentet Jasper Stuyven muskler. 24-åringen parkerte resten av bruddet, og dundret mot mål på egenhånd.

Styuven holdt altså ikke helt inn, og i stedet ble det Sagan som kunne smilet bredest etter etappen.

I morgen, mandag, venter en flat etappe fra Granville til Angers. Også tirsdagens etappe er flat. Dermed er Sagans muligheter gode for å beholde den gule ledertrøyen noen dager.