Sport

Sykkeltopp sjokkerer med Utøya-utspill

— Det er fullstendig smakløst og viser total mangel på respekt, sier sykkelekspert Mads Kaggestad.

Eier av sykkellaget Tinkoff-Saxo, Oleg Tinkov, har nok en gang vært i overkant ivrig bak tastaturet.
  • Fredrik Saltbones
    Fredrik Saltbones

Oleg Tinkov, som eier danske Bjarne Riis’ lag Tinkoff-Saxo, gikk i helgen hardt ut mot norske sykkelstjerner. Nå går han enda lenger.

Denn russiske forretningsmannen, som er kjent for sine kontroversielle utspill, sa at norske proffsyklister er «rotete og at de oppfører seg som jenter».

— Selv om jeg elsker norsk musikk, er det noen av de norske «proff»-syklistene jeg ikke liker. De er rotete og oppfører seg som jenter. Synd, skrev russeren på Twitter.

Her er Tinkov (t.v) sammen med Bjarne Riis (sportsdirektør) og Tinkoff-Saxo-lagets største stjerne, Alberto Contador.

Norske Tord Fuglstad bestemte seg for å ta norske utøvere i forsvar og svarte på Tinkovs utspill.

— Kom ut av det blå

— Nordmenn gir totalt blaffen i hva russere mener. Hvordan føles det å bli hatet av en hel verden? stuppidrussians, skrev Fuglstad.

Da svarte Tinkov følgende:

— Kjøp en russisk Kalashnikov, dra til øya, finn en sommerleir og drep barn. Smart nordmann.

Et tydelig stikk til Utøya-tragedien i 2011, der 69 mennesker ble drept i et planlagt massedrap.

— Svaret kom helt ut av det blå, sier Tord Fuglstad til Aftenposten.

- Ble sjokkert

— Jeg ble litt sjokkert. Jeg hadde forventet å få noe tilbake, men ikke det svaret. Det er ingen tvil om at han sikter til Utøya. Og det er veldig lett å bruke den hendelsen hvis man ønsker å såre nordmenn, sier Fuglstad.

— Det jeg skrev var kanskje litt usaklig, men han er en profilert mann og er i rampelyset. Han kommer stadig med kontroversielle uttalelser, og da burde han tåle å få noe tilbake, sier han.

Sykkelekspert i Aftenposten, Espen Hansen.

Aftenpostens sykkelekspert Espen Hansen sier følgende om Twitter-meldingen.— Det er jo sjokkerende og skammelig, men samtidig ikke så uventet fra en som sier akkurat hva han vil, når han vil og uten å tenke på konsekvenser, sier Aftenpostens sykkelekspert Espen Hansen.

- Kan ikke ta ham seriøst

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad rister bare på hodet når han får høre om utspillet.

— Man kan ikke ta ham seriøst. Jeg synes synd på de som må forholde seg til at han er sjefen deres. Jeg er sikker på at de fleste på laget hans skammer seg over ham. Enkelte har uttalt at de synes det er problematisk.

— Det er fullstendig smakløst og viser total mangel på respekt, sier Kaggestad til Aftenposten.

Sykkelekspert i TV 2, Mads Kaggestad.

Edvald Boasson Hagens manager har tidligere bekreftet overfor Aftenposten at den norske sykkelproffen har vært i samtaler med Tinkoff-Saxo.Det ser ut til å stoppe der etter at Tinkov har mistenkeliggjort Hagens blodverdier.

«Nei, jeg liker ikke hans biopass-data», skrev Tinkoff-Saxo-eieren i helgen.

Rister på hodet

— Han er ingen ekspert som har grunnlag for å uttale seg om det. Men i og med at han har den posisjonen han har, vil noen tro at det er hold i det han sier, og det er synd, sier Kaggestad.

I USA ble eier av NBA-klubben Los Angeles Clippers,Donald Sterling, utesteng på livstid etter å ha kommet med rasistiske uttalelser i et skjult telefonopptak tidligere i år.

— Om man vil gjøre det samme her, tviler jeg veldig på, sier TV 2-eksperten.

— De som kjenner til ham vet at det er sånn han er. Det er lite å gjøre med det, uten om at han sikkert får høre det. Man kan ikke gjøre annet enn å riste på hodet. Man får inntrykk av at han går på Twitter når han er påvirket.

Aftenposten har forsøkt å få et svar fra Tinkov, uten å lykkes, men lageieren svarer VGs journalist Øyvind Askeland på Twitter.

- Hvorfor tvitre om terrorisme. Ømfintlig tema i Norge selvfølgelig. Og hvorfor surring ut på Edvald Boasson Hagen? spør Askeland.

— Dette var mitt svar til nordmannen som kalte russere dumme, og jeg forstod det veldig godt.

(På engelsk: this was my answer, and i understood very WELL ANSWER) to Norvegian, who called Russia people stupid- see the tread)