Norsk hoppsport snur – innfører krav om helseattest

Etter de siste dagers debatt om saken blir det nå innført helseattest i norsk hoppsport. Sportssjef Clas Brede Bråthen håper den er på plass til Hoppuka.

INNFØRER REGEL: Hoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen.

Bråthen gjestet Dagsnytt 18 på NRK tirsdag.

– Det viktigste her er å sørge for at idretten blir sunnere, sier Bråthen til statskanalen.

Men at han har snudd, vil han ikke være med på.

– Vi har aldri snudd, vi har aldri vært imot helseattest. Våre utøvere er alltid underlagt et mye strengere regime enn det helseattest tilsier, så jeg har ikke sett poenget med den, siden den inneholder mye mindre enn det vi gjør, sier Bråthen til VG.

Når de nå likevel skal utarbeide og innføre en helseattest så er det på grunn av omdømmet til sporten.

– I sporten vår når du er 16 år eller eldre, så blir man i prinsippet veid hele tiden. Skilengden i konkurranser er knyttet opp mot BMI. Er man for lett, så blir man diskvalifisert, sier Bråthen.

KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt er sportskommentator i NRK. Her fra TV-aksjonen i 2014.

Etter å ha snakket med NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt innså Bråthen at en helseattest handlet om omdømmet til hoppsporten, og derfor bestemte han sammen med det medisinske apparatet at de innfører helseattest.

– Handler det om omdømmet for idretten vår, så er det smart å innføre helseattest, sier Bråthen.

Han håper helseattesten kan være på plass til Hoppuka.

– Den helseattesten langrenn og kombinert har kunne vi innført i dag, den testen som ligger til grunn for deres helseattest gjør hopperne mange ganger. Men vi har så mange tester at det er litt omfattende, så vi må utarbeide en som passer for oss, sier Bråthen.

Les også

Lundby vil endre vektreglene: – Hadde vært sunt for sporten

INGEN SKAM Å SNU: Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt, roser måten Clas Brede Bråthen (t.v) håndterte saken. Her sammen med hopper Maren Lundby (t.h.)

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, har vært ute og kritisert hopplandslaget for manglende helseattest.

Nå gir han gir hopperne kred for måten de responderte på om et vanskelig tema, og snudde om helseattesten.

– Det er ikke jeg som er blitt lyttet til, men de har fått en påminnelse fra utsiden om at de har mye å vinne på den formelle anerkjennelse av jobben de sier de gjør, sier Saltvedt til VG.

– Har du noen gang blitt hørt så kjapt som kommentator?

– Nå må jeg komme meg hjem og skrive om alle ting som bør forbedres i verden med en gang, svarer Saltvedt og ler.

– Men jeg ble positivt overrasket over hopperne og Clas Brede Bråthen, måten han forholder seg til kritikk på bør alle lære av. De gikk i forsvarsposisjon med en gang, men nå velger de likevel det stikk motsatte, sier Saltvedt til VG.

I motsetning til blant annet langrenn og kombinert har hoppsporten ikke innført helseattester for utøvere som skal konkurrere internasjonalt – før nå.

Bråthen mener kravet om helseattest ikke nødvendigvis har vært viktig å få på plass tidligere:

– Helseattest har aldri vært viktig for oss, fordi vi har følt at vi har hatt kontroll på utøverne våre hele tiden. Det er tilbakemeldinger vi har fått fra eksperter innen ernæring og helse, sier han.