Dramatisk start på Hoppuka - Polen utestengt i første renn

OBERSTDORF/OSLO (VG) En positiv coronatest på Klemens Muranka gjør at hele det polske laget får startnekt i første renn av den tradisjonsrike Hoppuka.

TRIST START: Norges landslagssjef Alexander Stöckl mener det er trist at de polske hopperne ikke får starte første renn i Hoppuka.

Selv om Murankas lagkamerater har testet negativt, har tyske helsemyndigheter avgjort at det ikke er forsvarlig å la noen av de polske hopperne delta i åpningsrennet i Obertsdorf. Det melder Hoppuka i en pressemelding på samme dag som kvalifiseringen til rennet skulle begynt.

– Vi synes det er veldig synd å fatte denne avgjørelsen, men for å beskytte de andre utøverne, hadde ikke helsemyndighetene noe annet valg. Etter deres avgjørelse har vi ikke mulighet til å la de polske hopperne delta i Oberstdorf, sier generalsekretær for åpningsrennet, Florian Stern, i uttalelsen.

AUS: Polske Klemens Muranka testet søndag positivt for coronaviruset, og alle hans lagkamerater får dermed ikke stille til start i åpningsrennet av Hoppuka.

Muranka testet positivt søndag, og alle lagkameratene defineres av tyske helsemyndigheter som nærkontakter. I landsbyen Obermistelstein, der de polske hopperne holder til, er det hektisk aktivitet med polske landslagsbiler på parkeringsplassen - men ingen utøvere å se.

Det åpnes imidlertid for at de polske utøverne - utenom Muranka - kan hoppe senere i turneringen om testene gir tilstrekkelig grunnlag for det. Hvor lang karantenetid de polske skihopperne som har testet negativt skal få er foreløpig ikke bestemt, skriver Hoppuka i pressemeldingen.

– Dette er veldig synd. Da blir det mindre severdig, så det er veldig, veldig dumt. De hadde to på pallen i Engelberg og har vunnet Hoppuka tre av de fire siste årene, sier Halvor Egner Granerud på mandagens pressekonferanse, og viser til Kamil Stochs to seirer og Dawid Kubackis seier forrige vinter.

DRESS TO IMPRESS: Halvor Egner Granerud bærer med seg flere hoppdresser mot hotellet i den lille landsbyen Obermistelstein utenfor Oberstford.

Nettopp Stoch, Kubacki og deres lagkamerat Piotr Zyla er blant de som på forhånd er vurdert - sammen med Granerud og Markus Eisenbichler - som favoritter til sammenlagtseieren i Tyskland og Østerrike.

– Det er trist for hele hoppfamilien at ikke de beste for stille til start, sier den norske landslagssjefen Alexander Stöckl til VG.

Den norske landslagssjefen legger til at det ikke er en fullverdig hoppuke uten polsk deltakelse, og sier det er «bra» om testene gjør det mulig for polakkene å hoppe senere i turneringen. De norske hopperne er ikke på hverandres rom og er separert utenfor trening og konkurranse.

Norge bor på samme hotell som det polske landslaget - Mutter-Kind-Kurheim Marianne utenfor Oberstdorf. Daniel-André Tande sier til VG at han ikke er redd for å bli smittet, ettersom både tyske helsemyndigheter og arrangøren reagerte såpass raskt på Murankas positive test.

PS! Kvalifiseringen til åpningsrennet - med norske hoppere - begynner klokken 16.30. Du kan følge den i vårt direktestudio.