Fotballstarten i fare: – Avgjørelse i løpet av uken

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke love idretten noen form for lettelser i smitteverntiltakene i umiddelbar framtid. Ventetiden på gjenåpning kan i stedet bli forlenget. Seriestarten i fotball er i fare.

– Beslutningen tas i løpet av uken, melder toppfotballsjefen Lise Klaveness til VG tirsdag ettermiddag.

Seriestarten for både herrer og damer er etter planen på andre påskedag, den 5. april.

– Vi står på at vi trenger tre til fire uker med treningskamper før seriene kan starte. Det er både det medisinske rådet vi har fått, og det vi har kommunisert til klubbene hele tiden, sier Nils Fisketjønn, leder av konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund, til VG.

– Klubbene sliter. De vil gjerne ha et svar fra oss. Vi har jevn dialog med myndighetene, og håper på lettelser som gjør at det blir mulig å kjøre treningskamper. Samtidig må vi også planlegge ut fra at det ikke blir mulig, sier Fisketjønn.

Tirsdag opplyste Erna Solberg (H) at det inntil videre ikke blir innført nye nasjonale smitteverntiltak, men at myndighetene vil bruke den nærmeste tiden til å følge nøye med på utviklingen i smittetilfeller.

Dersom trenden fortsetter å være negativ, innføres nye strenge tiltak. Forbud mot all innendørs organisert idretts- og fritidsaktiviteter for voksne er blant disse.

Statsministeren understreket samtidig at et slikt forbud ikke vil ramme profesjonelle toppidrettsutøvere.

På spørsmål fra NTB levner Solberg idretten lite håp om lettelser i tiltaksnivået den aller nærmeste tiden.

Les også

Corona-smittet Egner Granerud: - Har vært litt redd

Ingen beslutning

– Ikke denne uken, men vi ser jo videre på de spørsmålene. Nettopp fordi smitten er så høy mellom 16 og 19 år, er det noen tilpasninger vi ser at det er nødvendig å gjøre på et tidspunkt for at man skal få lov til å spille kamp mot lag fra nabokommunen i kommuner med lite smitte, sier Solberg – og legger til:

– Jeg tror nok de fleste må vente til etter påske, men vi har ikke tatt noen beslutning om det. Bare vi får ned smitten nasjonalt, er det mye enklere å åpne opp.

I den delen av toppidretten som er i sesong, som ishockey og håndball, venter man i spenning på signaler om når seriespillet kan gjenopptas. Det har vært satt på pause siden tidlig i januar.

Toppklubbene i fotball venter på sin side på å komme i gang med treningskamper. Norges Fotballforbund har for lengst varslet at den planlagte eliteseriestarten 5. april er i fare dersom det ikke snart gis grønt lys.

Les også

Tar Qatar-boikott opp på NFF-tinget: – Norge kan ikke ta del i fotball-VM

Møtte idretten

Norges idrettsforbund og representanter for flere store særforbund møtte i forrige statsminister Solberg for å drøfte situasjonen rundt idretten. Heller ikke etter det møtet ble det fra regjeringshold gitt signaler om en snarlig gjenåpning.

Statsminister Solberg sa da at den nasjonale smittesituasjonen tilsa innstramminger framfor lettelser i tiltakene.

Siden har smittetallene steget ytterligere.

Fra Norges idrettsforbund opplyses det til NTB at man fortsatt forholder seg til at det skal komme nye vurderinger fra regjeringshold innen midten av mars.