Wiklund om tiden etter VM-gullet: – Har vært kaos

Etter at Ragne Wiklund (20) tok et sensasjonelt VM-gull, har dagene hatt færre timer enn hun ønsket. Fra skøyte-NM drar hun nærmest direkte til samling med orienteringslandslaget.

Ragne Wiklund jubler over VM-gull sammen med lagvenninne Ida Njåtun. Njåtun annonserte tidligere denne uken at hun legger opp.
  • Sondre Moen Myhre

Torsdag klokken 10.40 sendte Aftenposten en SMS til Wiklund og spurte om hun hadde tid til et intervju før NM på Hamar starter fredag. Tre timer senere kom svaret: «Ja, jeg har tid nå frem til klokken 15.45». Drøyt en halvtime senere ringte vi henne og spurte om hun har noen minutter.

– Jada. Jeg har bare vært på laben, og så har jeg kjemiprøve klokken 16. Så drar jeg til Hamar i kveld, sier den nybakte verdensmesteren.

Hun må le. For hverdagen siden hun sensasjonelt seilte inn til VM-gull på 1500 meter for nesten tre uker siden, har vært i overkant hektisk.

– Hvis det ikke var for at jeg ble verdensmester, tror jeg Jonas Bekken (landslagstrener, journ.anm.) hadde vært ganske irritert, sier hun lattermildt.

– Hvorfor det?

– Det er så kaos og ikke struktur på det jeg driver med nå, sier hun og ler igjen.

En ny hverdag

Da Wiklund kom hjem, bar det rett i syv dager med karantene. Da begynte også prestasjonen hun hadde gjort, å synke inn.

– Den første uken var bare kaos. Jeg var litt overalt mentalt. Jeg tror at det beste for å konkurrere videre, er å legge det litt bak meg, sier hun.

Men med VM-gull kom også en ny faktor inn i livet til den unge utøveren.

– Det er litt vanskelig å gjøre det når det er mange medieforespørsler. Det har skapt et ekstra stressmoment i hverdagen som ellers er ganske hektisk fra før.

For ved siden av å fordøye VM-gull og svare mediene, har hun også måttet fokusere på skole. 20-åringen studerer miljøfysikk- og energi på NMBU.

– Jeg har forsøkt å være strukturert, sier hun og illustrerer med en historie at det ikke alltid går som planlagt:

– I går var jeg på løpetur. Så får jeg melding om at jeg har et møte med Olympiatoppen om fem minutter. Jeg trodde det skulle begynne senere og prøvde å få mer plass i en dag enn det som gikk.

At Ragne Wiklund tok VM-gull, gikk nærmest ikke opp for henne før flere dager etterpå.

Klar for sesongslutt

I helgen venter sesongens siste konkurranser. Da er det klart for NM på skøyter i Vikingskipet på Hamar. Frem mot NM har hun forsøkt å trene det hun vil, noe som blant annet har innebåret å gå en del på ski.

– Jeg er litt spent. Jeg har kjent på at det er litt andre forhold. Det er en litt annen følelse enn det jeg hadde i Heerenveen.

– Hvordan blir det å avslutte sesongen nå?

– Det blir så deilig, det! Jeg gleder meg veldig. Det tar på mentalt å vite at du skal gå løp, utbryter hun.

I september tok Wiklund NM-gull i orientering sammen med Oda Scheele (f.v.) og Siri Ulvestad for Nydalen orienteringsklubb.

Rett på treningsleir

Men om du tror at Wiklund har planer om å legge bena høyt og slappe av, da må du tro om igjen. 20-åringen er også en del av det norske orienteringslandslaget. Og med våren i anmarsj byttes skøyter raskt ut med løpesko.

– Jeg tenker vel å dra på en slags samling allerede neste uke hvis det ordner seg med skole. Det tror jeg at det gjør. Da blir det et par dager i Kristiansand.

– Så den ferien du gleder deg til, varer bare noen dager?

– Njaei. Den samlingen er ikke sånn at jeg kommer til å trene meg ihjel. Det blir nok å løpe litt rolig.