Hynne med årsbeste i verden: Smadret sin egen norske rekord

Hedda Hynne viser storform.

Hedda Hynne løp et strålende løp i Sveits.
  • NTB

Hedda Hynne (30) har i høst løpt seg rett inn i verdenseliten. Tirsdag knuste hun sin egen norske rekord og ble raskeste 800-meterløper i verden i år.

– Hvis jeg kan få snakke litt fritt: Dette føles jævlig deilig.

Det var reaksjonen til Hedda Hynne da NTB nådde henne på telefon etter superløpet i Sveits, der hun løp på 1.58,10. Tiden er både nordisk rekord og årsbeste i verden. Den leverte hun bare en uke etter at hun sist satte norgesrekord på distansen.

– Hvordan er det å være raskest i verden?

– Det er ganske kult å høre. Det føles bra, det altså. Det er et spesielt år der ikke alle konkurrerer, men likevel har jeg løpt fort. Så jeg er komfortabel med det, og det er rått å høre, sier Hynne.

Satte rekord forrige uke

I forrige uke løp hun på 1.59,15 i Italia og slettet dermed Ingvill Måkestad Bovims gamle rekord på 1.59,82. Tirsdag var hun altså ytterligere 1,05 sekund raskere.

– Det gikk unna i dag. Jeg tror det at vi var flere jenter som hadde lyst til å løpe fort, bidro. Jeg har tatt det steg for steg, så jeg er veldig komfortabel med hvor jeg står nå. Jeg skal nyte det i dag og være stolt av meg selv, så kommer det nye løp, sier Hynne.

Sportslig leder i Hynnes klubb Tjalve, John Ertzgaard, er veldig imponert.

– Dette er verdenstoppen, altså. Jeg vet ikke om jeg skal si det er trist at det ikke er OL nå, men vi kan jo bare se for oss hva hun hadde gjort der, sier Ertzgaard til NTB.

Les også

Norsk supertalent satte verdensrekord i sin årsklasse

God for OL-medalje?

– Er hun medaljekandidat i Tokyo-OL neste år?

– Det er vanskelig å si. Plutselig dukker det opp noen andre som er helt rå, men disse tidene hun løper på er iallfall gode nok til å hevde seg. Hedda er blitt en moden toppidrettsutøver, og disse løpene gir mye selvtillit i banken, sier Ertzgaard.

Fredag slutter Hynne seg til resten av Tjalve-troppen som skal delta i NM i Bergen. Da skal rekorden feires.

– Det er bare en kongepokal som kan krone dette. Vi gleder oss til å se henne og skal lage en feiring der vi følger koronareglene, sier Ertzgaard.

Før den tid skal Hynne løpe under Diamond League-stevnet i Roma torsdag.

– Det blir sykt å prøve å omstille seg til det, men jeg ville ikke vært dette foruten, sier Hynne til NRK.

– Ingen i verden er bedre

Hynne skiftet klubb til Tjalve i 2018, og Ertzgaard tror hun kan løpe enda fortere hvis hun vil det. Han mener Hynne nå er en del av Norges friidrettselite.

– Nå har vi to utøvere som er helt der oppe, Karsten Warholm og Hedda som har årsbeste i verden. Ingen i verden er bedre enn dem, og det er ikke fordi de andre ikke konkurrerer. Dette er tider som de også hadde slitt med, sier Ertzgaard.

Hynne vant tirsdagens løp foran hjemmehåpene Selina Büchel (1.58,37) og Lore Hoffmann (1.58,50). Da var hun over halvsekundet foran den tidligere årsbeste tiden i verden. Den britiske 22-åringen Jemma Reekie løp på 1.58,63 i august.

(©NTB)