Ruud oppgitt over dommerfeil da verdenstreer Thiem ble for sterk

French Open er den eneste Grand Slam-turneringen hvor videodømming ikke brukes. Det irriterer nok Casper Ruud (21), som fredag tapte for Dominic Thiem.

Casper Ruud viser hvor ballen traff, men ble ikke hørt av dommeren.

Casper Ruud – Dominic Thiem 4–6, 3–6, 1–6

I det første gamet i andre sett sluttet nemlig Ruud å spille fordi han var overbevist om at Thiem (27) hadde slått ballen utenfor den hvite dødlinjen. Dommeren klatret ned fra sin stol og gikk bort til Ruud, men mente at ballen hadde satt et annet merke enn det den 21 år gamle nordmannen pekte på, og at den derfor ikke hadde vært ute.

Det skulle vise seg å være feil, men fordi French Open ikke benytter seg av Hawk-Eye, som brukes i de andre Grand Slam-turneringene, ble dommerens avgjørelse stående. Videodømmingen brukes ikke fordi arrangøren mener ballen setter tydelig nok merke i den røde grusen til at dommerne ikke behøver hjelp fra verktøyet.

– Det er veldig synd, for det var en viktig ball. Om det hadde hatt noe å si for utfallet av kampen, er vanskelig å si. Det er tett i andre sett og hvert poeng teller. Det kunne gjort at gamet gikk i Caspers favør, sa trener og pappa Christian Ruud til Eurosport etter kampen.

Casper Ruud klarte ikke å benytte seg av mulighetene han hadde mot Dominic Thiem.

Thiem fikk poenget og endte til slutt opp med å bryte Ruuds serve. Østerrikeren spilte bedre og bedre fredag, og slo Ruud i strake sett.

– Det er en blanding av at det ble tunge forhold for meg og at han rett og slett var et par hakk for stor og for god i dag. Han beveger seg bra og er sterk fra begge sider, så det er vanskelig å finne noen svakheter hos ham, sier Casper Ruud til NTB etter oppgjøret.

Les også

Casper Ruuds neste motstander gjorde noe ingen hadde klart på fire år. Nå vil Dominic Thiem bryte en vond rekke.

God åpning av Ruud

Oppgjøret på Court Philippe Chatrier, hovedbanen under French Open, startet på best tenkelig vis for Ruud. Han tok umiddelbart i bruk hele banen, sendte Thiem på løpetur frem og tilbake, og vant det første gamet. Deretter fulgte han opp med å bryte Thiems serve.

De to konkurrentene fulgte hverandre så frem til femte game i det første settet. Da våknet Thiem for alvor. Østerrikeren brøt Ruuds serve og vant ytterligere tre på rappen før 21-åringen fra Snarøya avverget en settball og reduserte til 4–5 i det niende gamet.

Ruud avverget nok en settball før Thiem på forsøk nummer tre avgjorde det første settet da en time var spilt. 27-åringen knyttet neven, tydelig lettet over å gå seirende ut av et sett hvor Ruud hadde flere muligheter til å bryte Thiems serve, men ikke klarte det.

– Hadde han hatt litt mer flyt da han hadde breakball, kunne han tatt det første settet. Thiem var best da det gjaldt som mest, sa Eurosport-kommentator Christer Francke etter det første settet.

Dominic Thiem slo Casper Ruud i strake sett fredag.

Thiem best da det gjaldt som mest

Etter en god start på det første settet, fikk Ruud en tilsvarende dårlig start på det tredje settet. 21-åringen var tydelig frustrert da han ble bortdømt i det første gamet, og slo ut med armene da dommeren tildelte Thiem poenget. Østerrikeren brøt så Ruuds serve.

Verdenstreer Thiem, som i september gikk helt til topps i US Open, jakter sin tredje strake French Open-finale etter å ha tapt to på rad mot Rafael Nadal, og spilte tidvis svært god tennis på den røde grusen i Paris. Han var best da det gjaldt som mest, og vant det andre settet 6–3, før han avgjorde med 6–1 i tredje sett.

– For en kamp Thiem leverer. Han var litt shaky i første sett, men da spilte også Casper utrolig bra. Det settet kunne ha gått til Casper, men Thiem greide å dra det i land. Han er litt for god på slutten her og server bedre og bedre etter hvert, kommenterte Francke.

Fredagens kamp ble spilt under tak på hovedbanen.

– Casper er veldig god

Dermed sa det stopp i tredje runde av French Open for Ruud, slik det også gjorde i fjor. Da var det Roger Federer som slo 21-åringen.

Etter kampen skrøt Thiem av Ruud.

– Jeg er veldig fornøyd. Det var en god kamp. Jeg gjorde ingen feil. Casper er en veldig god spiller og spiller veldig attraktiv tennis. Det var mange gode dueller. Det var en god kamp av oss begge, sa verdenstreeren da han ble intervjuet av arrangøren.

– Casper har mye selvtillit etter å ha nådd semifinale i Hamburg og Roma. Han har vært en av de beste på grus i år og har en veldig god innstilling gjennom hele kampen. Jeg ville ikke gi ham noen sjanser, selv i det tredje settet. Han ga alt til siste slutt, sier Thiem.

Ruud får nærmere 1,4 millioner kroner i pengepremie etter å ha vunnet to kamper i French Open, mens den som vinner turneringen kan glede seg over en pengepremie på 17,5 millioner kroner.